27 / 04 / 2024

Fahiş kira artışlarının sonuna mı gelindi? 'Yüzde 15'e varan düşüşler söz konusu'

Fahiş kira artışlarının sonuna mı gelindi? 'Yüzde 15'e varan düşüşler söz konusu'

Son dönemlerde kiralık konutlarda fiyatlar oldukça yükselirken, gayrimenkul uzmanları yaptıkları açıklamalarda fiyat artışlarının durduğunu, hatta bir miktar esneme yaşandığını söylüyor...



Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınından bu yana artış gösteren küresel enflasyon, konut piyasasına da yansıdı. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre özellikle son iki senedir kiralık konut fiyatları büyük bir artış gösterdi. 

Hürriyet'ten Eren Sakarya'nın haberine göre özellikle büyük kentlerde artan talep de bu yükselişi etkiledi. Fakat 2024 yılı enflasyonda düşüş beklentisi son günlerde sektördeki fiyatlara da yansıdı. Konu ile ilgili verilen bilgilere göre internet sitelerindeki bazı kiralık konut ilanlarında son bir iki ayda esnemeler yaşanmaya başlandı. Gayrimenkul uzmanları da konut arzının arttığını ve talebin azaldığını söylüyor.

Fahiş kira artışlarının sonuna mı gelindi? Yüzde 15 e varan düşüşler söz konusu

'YÜZ YÜZE CİDDİ PAZARLIKLAR SÖZ KONUSU'

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, kiralık konut fiyatlarında ciddi bir esnemenin söz konusu olduğunu belirtiyor. Bu fiyatlardaki esnemenin yalnızca ilan sitelerinde görülmediğini dile getiren Nizamettin Aşa, "Konut kiralarken yapılan yüz yüze pazarlıklarda da ciddi indirimler yapılıyor" diye konuştu. Nizamettin Aşa, "Mega kent İstanbul'da birkaç ay önce ortalama 23 bin TL'den kiraya verilen bir evin fiyatı 18 bin seviyesine kadar geriledi" diye konuştu.

Özellikle mega kent İstanbul'un Şişli ve Beşiktaş gibi semtlerinde birkaç ay önce konut bulunamayan semtlerde kiralık konut sayısının arttığını kaydeden Nizamettin Aşa "Fiyatlarda yüzde 15'e varan bir düşüş var diyebiliriz" dedi.

Fahiş kira artışlarının sonuna mı gelindi? Yüzde 15 e varan düşüşler söz konusu

FİYATLAR BU SEYİRDE DEVAM EDEBİLİR 

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yurt genelinde Ağustos'tan itibaren kiraların artmadığını dile getird. Özelmacıklı açıklamasında "Fiyatlarda bir miktar esneme olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu. 

Açıklamasında "Enflasyon için beklentiler aşağı doğru kırılmayı işaret ediyor" şeklinde konuşan Mustafa Hakan Özelmacıklı, özellikle ocak ayındaki ücret artışlarına kadar fiyatların bu seyirde devam etmesini beklediklerini dile getirdi.

KONUT ARZI ARTTI TALEP AZALDI 

Yaptığı açıklamada enflasyondaki düşüş beklentisinin kira artışlarındaki esnemenin sebeplerinden biri olduğuna değinen Gayrimenkul Uzmanı Özelmacıklı, sözlerine şu şekilde devam etti: "Konut kredisi faizlerinin yüksek olması sebebiyle satılamayan konutlar bir dönem kiraya verilebilir mi şeklinde mal sahiplerinin düşüncesi bulunuyor. Söz konusu bu durum piyasada kiralık konut arzını da arttırdı. Diğer bir taraftan evlilik sezonuda  sona erdi ve öğrencilerin kiralık ev arayışı da kasım ayı itibarıyla tamamlandı. Bunun dışında yüksek faizlerin etkisi ile kentsel dönüşüm de hız kaybetmiş oldu. Mülk sahipleri artık konutlarını dönüşüme sokmuyor. Kısa dönem kiralık konutlarla ilgili yapılan bazı kanun değişiklikleri de bu durumu etkiledi. Yaşanan tüm bu gelişmeler piyasadaki kiralık konut sayısını arttırırken fiyatların bir miktar esnemesini de sağladı."

Gayrimenkul uzmanı Özelmacıklı ayrıca açıklamada enflasyondaki düşüş beklentisi sebebiyle 2024 yılı ilk yarısında kiralarda en fazla yüzde 20'lik bir artış ön gördüklerini dile getirdi.

EV SAHİBİ İLE KİRACI ARTIK UZLAŞMA YOLUNA GİDİYOR

İstanbul Emlak Komisyoncuları Başkanı Aşa da yaptığı açıklamada fiyatların artık tavan yaptığını belirtiyor. Ayrıca kiralık konut yüzünden davaların çok arttığını ve mahkemelerin uzun sürdüğünü dile getiren Aşa, "Artık konut sahibi ve kiracılar uzlaşma yoluna gitmeyi tercih ediyor. Kiralık evlere olan talebin azalması da bu uzlaşma ortamında etkili oldu" dedi.

 

Hatay Samandağ'daki çarşı da rezerv alan oldu: Yasa çıkmadan yapıldı iddiası!

Foça'da konutların metrekare fiyatı 70 bin TL'ye çıktı!

Hatay'da depremde 81 kişinin yaşamını yitirdiği binada 'özensiz işçilik' tespit edildi!


Geri Dön