23 / 11 / 2024

Refik Soyer silüeti bozmayacak müteahhit arıyor!

Refik Soyer silüeti bozmayacak müteahhit arıyor!

İzmir'de aile bireyleriyle ters düşerek, hissesinin bulunduğu Bayraklı ilçesinde milyonlarca TL değerindeki araziye 38 katlı gökdelen projesi imar planını itirazları ile önleyen işadamı Mehmet Refik Soyer, bu kez de alışılmadık bir yönteme başvurdu....





İzmir'de aile bireyleriyle ters düşerek, hissesinin bulunduğu Bayraklı ilçesinde milyonlarca TL değerindeki araziye 38 katlı gökdelen projesi imar planını itirazları ile önleyen işadamı Mehmet Refik Soyer, bu kez de alışılmadık bir yönteme başvurdu. Soyer mevcut imar planına uygun, kentin silüetini bozmayacak, prestijli, yeşil dostu, akıllı ve yüksek mimari estetikte proje tasarlayacak ve kat karşılığı yapacak müteahhit bulmak için gazeteye ilan verdi.


İzmir'de Yeni Kent Merkezi'nin çok yakınında yer alan, milyonlarca lira değerindeki, aile fertlerinin hissesi bulunan 10 dönümlük arazi içinde yeralan eski cıvata fabrikasını 9 yıl önce çocuklara sanat eğitimi verilen Soyer Kültür ve Sanat Fabrikası'na dönüştüren Mehmet Refik Soyer,  İzmir  kamuoyundan alkış topladı. Arsayı, kat karşılığı müteahhite vermek yerine çocukların eğitimi için kullandı. Soyer, işe başlarken arsanın kendisine ait olmayan bölümlerini kiraladığı aile fertleriyle, iyi bir teklif geldiğinde, 8 kata kadar yapı izni olan mevcut plana göre kat karşılığı projeyi değerlendirmek, ortak karara uymak için de anlaşma yaptı. Ancak daha sonra Soyer dışındaki aile fertleri, arsalarına çok katlı yapı yapılmasını istedi. 2013 Ağustos ayında müteahhit firmayla sözleşme imzaladı. Bu anlaşmaya göre müteahhit firma, 13 ayda serbest yükseklikte bir gökdelen yapımına olanak sağlayan izni alamazsa sözleşme feshedilecekti. Anlaşmanın ardından Soyer Kültür ve Sanat Merkezi'ne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gönderilen ekiplerin raporları doğrultusunda Kasım 2013'te fabrika alanı riskli bina kapsamına alınarak kentsel dönüşüme sokuldu. Verilen 60 günün sonunda da Ocak 2014'te yıkıldı. Araziye 38 katlı gökdelen yapımına olanak sağlayan imar planı Bayraklı ve Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine alındı. Ancak, Mehmet Refik Soyer'in yaptığı itirazlar sonrasında Bayraklı Belediye Meclisi planın parsel bazında kat artışı getirdiği, kentin silüetini bozduğu ve bölgesel bazda değerlendirilmesi gerektiği gerekçeleriyle kabul etmedi. Böylece plan onaylanmadı. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karbağ, planlı alan dışında parsel bazında gökdelen izni taleplerini değerlendirmeyecekleri açıklaması yaptı.


ASKIDAKİ YENİ PLANA DA İTİRAZ EDECEK

Araziye 38 katlı gökdelen yapımına olanak sağlayan plan onaylanmayınca, Ocak ayında bu kez ikinci bir plan hazırlandı. Araziye 14 kat ve özel hastane yapılmasına olanak sağlayan plan Ocak 2015'te Bayraklı Belediyesi'nden çıktı. Planda yükseklik 55.70 metre, ticaret ve konut alanı şeklinde düzenlendi. Özel sağlık tesisi kullanımı plan notu getirildi. Plan Büyükşehir Belediyesi'nden geçti. Bayraklı Belediyesi'nde askıya çıktı. Soyer Mayıs ayı ortalarına kadar askıda kalacak plana da itiraz edeceğini açıkladı. 


MÜTEAHHİTLE SÖZLEŞME SONA ERDİ

Soyer bu plana da itiraza hazırlanırken araziyle ilgili yeni bir gelişme oldu. Soyer dışındaki aile biriylerinin anlaştığı müteahhit firmaya gerekli imar iznini alması için verilen ek süreler de doldu. Yaptıkları sözleşmedeki süre dolduğu için firmaya araziye kurduğu şantiyeyi terketmesi için ihtarname gönderildi. Ardından da Soyer sürpriz bir gazete ilanı verdi. Kamuoyunu bilgilendirme adı altında verilen "Kat karşılığı inşaat talebimiz" başlıklı ilanın konusu "Eski Soyer Kültür Sanat Fabrikası'nın bulunduğu arsa üzerine yapılması düşünülen ticari ofis, konut-açık-kapalı pasaj (çarşı) ve sosyo kültürel sportif mekanların inşaası" oldu.


İLANLA MÜTEAHHİT

Bayraklı Adliyesi'nin arkasındaki arsanın adresiyle devam eden ilanda ortalama 70 metre genişiğinde, yaklaşık 160 metre derinliğinde,10.420 metrekare alana sahip arsanın zeminde 6250 metrekare oturumu ve 31.260 metrekare net inşaat alanı olduğu bilgisi yeraldı. Mevcut imar durumuna göre konut ve ticari yapıya izin verildiği belirtildi. Arsaya, 40 metre cephe ve 150 metre derinliğinde prestijli, yeşil dostu, akıllı ve yüksek mimari estetikte bir bina yapımının düşünüldüğü belirtilen ilanda, son 1,5 yıl içindeki imar planı süreciyle ilgili bilgi yeraldı.


Soyer, yeni müteahhit adaylarına arsanın imar planıyla ilgili yaşanan gelişmeleri, yeni projenin sınırlarını da çizecek şekilde ilanda ilginç uslüpta anlattı. İlanda "Bayraklı Belediye Meclisi ve ilgili komisyonları ve Belediye Başkanı'nın bundan sekiz ay önce bizzat yazılı ve sözel beyan ve almış oldukları kararları gereği kentin silüetini bozacak parsel bazlı değişim projelerine kapalı olduklarını bilerek ve fakat bu kaide dışındaki nerdeyse her parsel bazlı değişime açık olduklarının da (not ederek) farkındalığıyla, parsel bazlı değişikliklerin (tercihen kentin anayasası bulunan merı ımar durumuna göre) mümkün olabileceğini gözardı etmeden ön proje tasarlanmalıdır" denildi. İlan, "Teklif vereceklerin; daha önceki yapımcının kendisine tanınan ek süreyi karşın projesini kabul ettirememesi nedeniyle aramızdaki sözlemenin 17 nisan 2015 tarihi itirabiyle sona erdiğini ve hükümsüz olduğunu bilmelerini rica ederiz. Bu bağlamda 28 Nisan 2015 - 22 Mayıs 2015 tarihleri arasında öneri teklif ve projlerinizi beklediğimizi belirtiriz" sözleriyle sona erdi.

Soyer, bu ilanla hem eski müteahhitle yolların ayrıldığını, yeni müteahhit adaylarının ise öncelikle mevcut imar planını, daha sonra Bayraklı Belediye Meclisi'nin silüeti bozmama ve Başkan Hasan Karabağ'ın parsel pazlı plan değişiklikleriyle ilgili çizdiği sınırları dikkate almasını istedi.



Yeni Asır


Geri Dön