27 / 04 / 2024

Reidin.com'dan İstanbul için konut kredisi tüyosu: 15 yıl vadeli, yüzde 1.06 faiz oranlı olsun!

Reidin.com'dan İstanbul için konut kredisi tüyosu: 15 yıl vadeli, yüzde 1.06 faiz oranlı olsun!

Reidin.com tarafından hazırlanan Konut Satın Alma Gücü Endeksi'ne göre; İstanbul'da hane halkının konut kredisine talep gösterebilmesi anlamında kredi vadelerinin mevcut faiz oranında aylık yüzde 1,06 ve 15 yılın üzerinde olması önemli...



Reidin.com Türkiyenin konut kredisi kullanımı ve nüfus bakımından en büyük 7 ilinin endeks değerlerini inceleyerek hangi illerde ve hangi vade aralığında kredi kullanılması gerektiğini açıkladı.

Türkiye'de ailelerin harcanabilir gelirlerinin belli bir kısmını konut satın alımında kullandığı ve bu yatırımı yaparken belli bir oranda banka kredisi kullandığı ya da krediye ihtiyaç duyduğu gerçeği üzerine yapılan çeşitli hesaplamalar sonucunda bir süredir hesaplanan ve yayınlanan REIDIN.com Konut Satın Alma Gücü (Housing Affordability Index) ve Kiralama Gücü Endeksleri (Rent Affordibility Index) takip edenler için önemli sonuçlar ortaya koymaktadır.

Konut Satın Alma Gücü Endeksi;
Konut kredisi sağlayan kurumlar açısından kredi riskinin önceden belirlenmesi anlamında kredi müşterisinin hangi vadede ve hangi kredi-değer oranı üzerinden kredi kullanması gerektiğinin belirlenmesinde,
Gayrimenkul proje geliştiriciler/inşaat firmaları açısından inşa edilecek konutlara maksimum talebin yaratılması anlamında doğru fiyat politikasının tespitinde,
Kredi kullanıcıları açısından ise geri ödemelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması anlamında hane halkı geliri ile orantılı doğru miktarda borçlanma sınırının belirlenmesi için önemlidir.
Endeks değerlerini yorumlarken dikkat edilmesi gereken noktalar ise su şekildedir:
100 ve üzerindeki endeks değerleri konut kredisi kullanılarak bir ev sahibi olunabileceğini gösterirken,
100ün altındaki değerler ailenin konut kredisi kullanarak konut sahibi olamayacağına işaret etmektedir.

Ağustos 2011 itibariyle Türkiyenin konut kredisi kullanımı ve nüfus bakımından en büyük 7 ilinin endeks değerlerini incelediğimizde önemli tespitlerde bulunmak mümkün. Bu çerçevede, Adana,  Ankara  ve Kocaeli dışında yaşayan hane halkının, mevcut kredi faiz oranı ortamında, kullanacakları konut kredisini tam ve zamanında ödeyebilmeleri için en önemli unsur 7 yılın üzerinde borçlanmalarıdır. Antalya, Bursa ve İzmir'de yaşayan hane halkı açısından 10 yıl ve üzeri vadelerde borçlanma kredinin geri ödemelerinde sorunla karşılaşmamaları anlamına gelmektedir.

İstanbul'da ise satılık konutlardaki metrekare fiyatlarının diğer şehirlere kıyasla daha yüksek olması ve hane halkı gelirlerindeki yetersizlikler konut alımında zorluklarla karşılaşmasına neden olmaktadır. İstanbul'da hane halkının konut kredisine talep gösterebilmesi anlamında kredi vadelerinin mevcut faiz oranında (aylık %1,06) 15 yılın üzerinde olması önemlidir. Ancak bu gibi durumlarda İstanbulda yaşayan hane halkı, konut alımında kredi kullanımına yoğun bir şekilde yönelebilir. REIDIN.com Konut Satın Alma Gücü (Housing Affordability Index) ve Kiralama Gücü Endekslerinin (Rent Affordibility Index) zaman serileri ve detaylarına REIDIN.com Gayrimenkul Bilgi Servisi üzerinden ulaşılmaktadır.


Geri Dön