21 / 05 / 2024

Rekabet Kurumu Başkanı'ndan zincir marketlerde etiket değişimi açıklaması

 Rekabet Kurumu Başkanı'ndan zincir marketlerde etiket değişimi açıklaması

13 üretici ve tedarikçiye 878 milyon lira ceza kesen Rekabet Kurumu'nun bu yöndeki çalışmalarını sürdüreceğini belirten RK Başkanı Birol Küle, marketlerde aynı gün değişen etiketler hakkında konuştu!



Rekabet Kurulu'nun 2021 yılının nisan ayında başlattığı ve 1,5 yıl süren 'tedarikçi soruşturması' kapsamında 13 üretici / tedarikçinin, raf fiyatlarını belirlemek suretiyle kanunu ihlal ettikleri belirlenmiş ve bu firmalara 878 milyon TL ceza verilmişti. Kararın, hızlı tüketim malları perakendeciliği sektöründe alınan ilk karar olmadığını belirten Rekabet Kurumu Başkanı Küle, daha önce de yemeklik yağ üreticisi 1 teşebbüs ile 5 ulusal zincir marketle ilgili inceleme sonucunda ceza verildiğini hatırlattı. Küle, bu soruşturmada elde edilen belgelerin, 'tedarik soruşturması' olarak anılan 13 üretici/tedarikçinin ceza almasıyla sonuçlanan soruşturmanın açılmasına da yol açtığını ifade etti.

"EN AĞIR REKABET İHLALİ"

Küle, bu yaygın iş yapma biçiminin, ilk olarak üretici/tedarikçi teşebbüslerin, kendi ürünleri bakımından perakendecilerin nihai satış fiyatlarını ve fiyat artış zamanlarını koordine ettiklerini kaydetti. Bu yaygın iş yapma biçiminin ayrıca perakendecilerin nihai satış fiyatlarını belirlemesini de içerdiğini ve perakende seviyesinde fiyat rekabetini ortadan kaldırdığını ifade eden Küle, teşebbüsler arasındaki rekabetin, fiyatların düşmesini, ürün ve hizmet çeşitliliği ile kalitenin artmasını sağlayacağını ve nihayetinde tüketiciler bakımından fayda yaratacağı dile getirdi.

EKONOMİ VE TÜKETİCİ ZARAR GÖRÜYOR

Küle, hızlı tüketim malları sektöründe yaygın olarak görülen iş yapma biçimleri sonucunda meydana gelen rekabet ihlallerinin, teşebbüslerin fiyatlarını serbestçe belirlemelerini engellediğini ve piyasadaki fiyatların suni olarak yükselmesine ve tüketicilerin bu durumdan doğrudan zarar görmelerine neden olduğunu vurguladı.

Bu sistemin ülke ekonomisi üzerinde de olumsuz etkilere yol açtığını dile getiren Küle, rekabet ihlallerinin özellikle ekmek, alkolsüz içecekler, atıştırmalık ürünler, kişisel temizlik malzemeleri gibi tüketicilerin bütçesi içerisindeki payı yüksek olan hızlı tüketim malları üzerinde gerçekleştiğine dikkat çekti. Bu ürünler nedeniyle tüketicinin uğradığı zararın daha da çarpıcı hale geldiğini kaydeden Küle, verilen cezalarla piyasa oyuncularına bu konuda farkındalık kazandırdıklarını ve bu yöndeki çalışmaların devam edeceğini söyledi.

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön