29 / 04 / 2024

Rekabet Kurumu'ndan, yapı denetim şirketlerine uyarı geldi!

Rekabet Kurumu'ndan, yapı denetim şirketlerine uyarı geldi!

Rekabet Kurumu, yapı denetim hizmetlerine ilişkin, firmalarının aralarında anlaşma yaptığı, sabit hizmet bedeli uygulandığı, bölgesel paylaşım yapıldığı şikayetleri üzerine ülke çapındaki bin 500'e yakın yapı denetim şirketini uyardı..



REKABET Kurumu, yapı denetim hizmetlerine ilişkin, firmalarının aralarında anlaşma yaptığı, sabit hizmet bedeli uygulandığı, bölgesel paylaşım yapıldığı şikayetleri üzerine ülke çapındaki bin 500'e yakın yapı denetim şirketini uyardı. 


Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı tarafından yapı denetim sektöründe faaliyet gösteren firmalara uyan mektubu gönderildi. Kıırııma ulaşan çok sayıda başvurudan yola çıkılarak hazırlandığı belirtilen mektupta şikayetlerin heııı tüketicilerden hem de sektördeki bazı firmalardan geldiğine dikkat çekildi. '1054 sayılı Rekabeti Korunması Hakkında Kamııı'un "rekabeti sınırlayıcı anlaşma kararlarını yasakladığı anlatılan yazıda, kuruma ulaşan şikayet müracaatlarında ortak fiyat tespiti. sıra sistemi, hizmet piyasalarının bölüşülmesi eylemlerinin ön plana çıktığı vurgulandı. 


Kuruma yapılan şikayetlerle ilgili inceleme. araştırma veya soruşturmaya konu olan çok sayıda dosya bulunduğunun altı çizilen uyarıda "Yapı denetim hizmet bedeli oranının belirlenmesinde diğer yapı denetim firmaları ile herhangi bir anlaşma yapılması, mesleki dernek ve benzeri kuruluşlar çatısı altında bir araya gelinerek hizmet bedeli oranının sabit olarak uygulanması konusunda diğer yapı denetim firmaları ile ortak hareket edilmesi, müşterilerin bölge veya benzer diğer koşullara göre paylaşılması. satış noktalarına bırakılan kar marjını belirleme yoluna gidilmesi, kota (Bir ilde faaliyet gösteren yapı denetim kuruluşlarının işleri eşit paylaşmak üzere aralarında metrekare veya benzeri bir birini üzerinden anlaşmaya varmaları. belirlenen metrekareye ulaşan firmanın yeııi iş almayarak gelen işleri diğer yapı denetim kuruluşlarına yönlendirmesini ifade etmektedir) uygulaması yolu ile işlerin yapı denetim firmaları arasında paylaşılması, yapı denetim firmaları arasında yapılan rekabete aykırı anlaşmaların nasıl uygulandığının takibi için bir kişi ya da şirketle sözleşme yapılması, yapılan rekabete aykırı anlaşmaya uymayan firmaları pazardan dışlayıcı uygulamalar, bütün bu konularda varılan anlaşmaların uygulaması için. havuz oluşturulması, senet imzalanması, yazılı veya sözlü taahhütte bulunulması vb. karar, davranışlar ve uygulamalar yasaktır." ifadeleri kullanıldı. 


Ayrıntılı Haber


Geri Dön