14 / 05 / 2024

Remax Smart Ortaköy ofisine Amerika'dan emlakçı transferi!

Remax Smart Ortaköy ofisine Amerika'dan emlakçı transferi!

7 yıldır gayrimenkul danışmanlığı yaptığı Florida Remax ofisinden, Remax Smart Ortaköy ofisine transfer olan Amerikalı Gian Campanella, ABDdeki evlerin pazarlamasını Türkiyede yapıyor



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ekonomisindeki yavaşlamayla birlikte emlak alımlarının ciddi anlamda düşmesi, ABD emlak piyasasını uluslararası alıcılara yöneltti.

Amerikanın Florida eyaletindeki Remax ofisinde 7 yıldır gayrimenkul danışmanlığı yapan Gian Campanella, yaklaşık iki ay önce Remax Smart Ortaköy ofisine transfer oldu. Campanella, ABDdeki evlerin pazarlamasını Türkiyeden yapıyor.

İstanbulu yeni evi addeden Campanella, Türkiyeden gayrimenkulleri yurt dışı alıcılarına, ABDden gayrimenkulleri de Türk alıcılarla buluşturuyor. Şu ana kadar Kaliforniya ve Floridada 20 adet işlem gerçekleştiren Campanella, aynı zamanda Floridada da Remaxta çalışıyor. ABDde yatırım yapma konusunda ilgilenenleri eğitiyor.

Ailesi Kaliforniyada yaşayan Campanella, annesinin Türkiyeye birkaç yıl önce geldiğini ve çok beğendiğini ve buraya taşınmanın da kendi kararı olduğunu belirtiyor. Kaliforniya ve Florida ve Türkiyede lisanslı bir emlak danışmanı Campanella, Türkçe konuşan danışman arkadaşları ve göçmenlik avukatlarıyla birlikte takım halinde çalıştığını belirtiyor.

Gian Campanella, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABDde resesyonla birlikte son yıllarda emlak alımlarının ciddi manda düştüğünü, 2005te 7 milyon tavanı gören satış rakamının, 2010da 5 milyona gerilediğini, Floridada da bu rakamın 550 binden 400 bine indiğini belirtti.

Bu düşüşlerin uluslararası alıcılara yönelinerek telafi edilmeye çalışıldığını ifade eden Campanella, Floridada ev almayı herkese önerdiğini, şu anda Floridada emlak satın alan 3 kişiden 1inin yabancı olduğunu belirterek, "Şu anda talep arttığı için 200 bin adet foreclosure (ipotek nedeniyle el konulmuş) ev Güney Floridada bankalar tarafından satılmayı bekliyor. Bu sebeple de fiyatların önümüzdeki 1 yıl boyunca düşük seyredeceği tahmin ediliyor. Ayrıca mortgage oranları da oldukça düşük, yüzde 3 civarında" dedi.

Emlak profesyonellerinin Floridanın global anlamda hızlı satış rakamları konusunda bir ilke imza attığını konuştuğunu dile getiren Campanella, şunları kaydetti:

"Tabii uluslararası alıcılar sayesinde bunun 2012ye de yansıyacağı düşünülüyor. Türkiyeden de ciddi bir talep var. Kimisi eğitim görecek çocukları için bir konut satın almak istiyor, kimisi gittiğinde kalacak bir yeri olsun istiyor. Kimi alıcıya düşen fiyatların ileride yükseleceği düşüncesi cazip geliyor. Genelde de Florida bölgesindeki fiyatı düşmüş, ama şu aralar yeniden değer kazanmaya başlamış konutlar, apartman daireleri revaçta. 60 bin-70 bin dolar civarındaki bir emlaki aylık 600-900 dolara kiralamak, kiralama işlemlerini buradan kumanda edebilmek cazibeyi artırıyor. Kimi de emlak sahibi olmanın ABDye giriş-çıkışlarda kolaylık sağlayıp sağlayamayacağı konusunda bir hayli meraklı. Ufak yatırımcı deniz gören/denize yakın masrafsız konutlara yönelirken, Green Card sahibi olmak isteyenler teşvik amaçlı ABD hükumeti tarafından verilen B1 iş vizesi almaya yöneliyor.

"ABDDE RESESYONDAN ETKİLENEN ARKADAŞLARIMI TÜRKİYE'YE ÇAĞIRDIM"

Kendilerine 2 ayda 50-60 kişinin başvuruda bulunduğunu söyleyen Campanella, 500 bin dolar yatırım yapanlara Amerikan Hükümeti tarafından teşvik amaçlı Green Card hediye edildiğini anımsatan Campanella, "50-60 bin dolarlık yerleri alanlar bile ben bu yatırımı yapsam Green Card sahibi olur muyum diyor. Green Card sahibi olmak için de o yatırımı yapmak istiyorlar" diye konuştu.

Amerikada resesyondan etkilenen birçok arkadaşı olduğunu ve ben kendisinin de onları buraya taşınmaları konusunda ikna etme girişiminde bulunduğunu anlatan Campanella, burada çok fırsat olduğunu vurguladı.

Gian Campanella, "Umarım Amerikalılar da sizin Amerikayı tanıdığınız kadar bir gün sizi tanır. Şu an Amerikanın ekonomik görüntüsü farklı. Fakat resesyonun bir fırsat haline dönüşmesiyle birlikte Amerikadaki emlak fırsatları tavan yapmış durumda. Miami şehir merkezinde 2 odalı bir konutu 40 bin dolara almak mümkün. Birçok kişi bana bunlarla ilgilendiği için başvuruyor. İşverenlerden, öğretmenlere, İzmirden Bodruma, Ankaraya, Antalyaya kadar birçok kişi avantajın farkında" diye konuştu.

Campanella, "Beğendiğiniz gayrimenkulü ABDde görmek isterseniz, orada bulunan Türk gayrimenkul danışmanı arkadaşlarımla bağlantıya geçebilirim ve size yer gösterme konusunda memnuniyetle yardımcı olabilirler. ABDde alımlar için önce teklif verilir. Eğer tutsat (mortgage) ihtiyacınız olursa, sizi tutsat imkanı sunan bankalarla bağlantıya geçirebilirim ve eğer alıcı kabul ederse alım işlemlerinin geri kalanını tamamlarız" dedi.

Campanella, ayrıca Floridadaki ofisin gayrimenkulü kiralama ve yönetim işlerini üstlenebileceğini, bunun yıllık kiralama bedelinin yüzde 8ine malolduğunu kaydetti.
AA


Geri Dön