29 / 04 / 2024

Resmen açıklandı! İstanbul'da asgari ücretle yaşanılmaz!

Resmen açıklandı! İstanbul'da asgari ücretle yaşanılmaz!

İPA, İstanbul'da asgari ücretli olmak adlı raporunda, asgari ücretle İstanbul'da geçinmenin mümkün olup olmadığını araştırdı. Sonuçlara göre; İstanbul'da asgari ücretle yaşanılmaz...



İstanbulda asgari ücretle bir aile geçinebilir mi? sorusunu İPA araştırdı. Rapora göre, İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama maliyeti 47 bin 493 TL olduğu açıklandı.

Resmen açıklandı! İstanbul da asgari ücretle yaşanılmaz!

İSTANBUL'DA YAŞAMANIN MALİYETİ ÇOK YÜKSEK!

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2024 asgari ücret önümüzdeki günlerde açıklanacak. Asgari ücret, 2023 Temmuz-Aralık dönemi için yüzde 34’lük bir artışla 11 bin 402 TL olarak belirlenmişti. 

O dönemde TÜİK’in açıklamasına göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 2023 yılının Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38, 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 60 oranda artış göstermişti. 

Sonuç olarak asgari ücret ne kadar artarsa artsın, hızla yükselen enflasyon oranını yakalayamadı. Gıda ve konut başta olmak üzere pek çok zorunlu harcama, İstanbul’da yaşayan haneler için diğer şehirlere kıyasla çok daha pahalıya mal oldu.

İSTANBUL'DA ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNEBİLİR Mİ?

İstanbul Planlama Ajansı’nın 2023 yılı Kasım ayı hesaplamalarıne göre; İstanbul’da yaşamanın maliyetinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 78 oranda arttığını ve dört kişilik bir aile için aylık ortalama 47 bin 493 TL’ye ulaştığını gösteriyor. 

Resmen açıklandı! İstanbul da asgari ücretle yaşanılmaz!

KİRA FİYATLARI YÜZDE 75,7 ARTTI!

Endeksa verilerine göre ise İstanbul’da 2023’ün Kasım ayında kira fiyatları bir önceki seneye göre yüzde 75,7 artarken, 2019 yılının aynı ayının fiyatlarıyla karşılaştırıldığında bu artış yüzde 732,1’e ulaşıyor. 

İstanbul’da kira fiyatları ortalama ücretin yüzde 117’sini götürüyor ve ortalama kira bedeli asgari ücretin 1,5 katı kadar olduğu açıklandı.  

İstanbul’da yaşam her zamankinden daha zor ve diğer tüm illerden daha pahalı olduğu ortaya çıktı. Sonuç olarak, yapılan hesaplamalar bir haneye iki asgari ücret de girse İstanbul’da yaşam maliyetinin karşılanmasının kolay olmayacağını ve yoksulluk sınırının eşiğinde bir yaşam sürüleceğini gösteriyor. 

Asgari ücret 18 bin 985 TL olmazsa, memur ve çalışanın maaş farkı 22 bin TL'yi aşacak!

Milletvekili Genç: 'Asgari ücret en az 20 bin lira olmalı!'


 


Geri Dön