Ekonomi

Resmi Gazete’de yayımlandı! 2 Eylül’de yürürlüğe girecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılıklar hakkındaki tebliğde değişikliğe gitti. Yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı.jpg" />Düzenlemeye göre, döviz hesabından TL hesabına dönüşüm için belirlenen oranı tutturamayan bankaların ilave zorunlu karşılık yükümlülüğü artırıldı

Düzenlemeye göre, döviz hesabından TL hesabına dönüşüm için belirlenen oranı tutturamayan bankaların ilave zorunlu karşılık yükümlülüğü artırıldı.

Merkez Bankası'nın Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğinde yer alan değişliklikte gerçek kişi ibaresi kaldırılarak, 'gerçek ve tüzel kişi' ibareleri eklendi. Böylelikle sadece bireysel hesapları kapsayan dövizden TL'ye dönüşümde belli oranı yakalama şartı, tüzel kişi ve şirket hesapları için de geçerli oldu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Gerçek ve tüzel kişi değişim oranı ayrı ayrı yüzde 10'un altında kalan bankalar ilave olarak 5 puan, yüzde 10 ile 20 arasında olan bankalar ilave olarak 3 puan zorunlu karşılığı hesaplama dönemini izleyen ilk zorunlu karşılık tesis döneminde başlamak üzere tessis eder, Gerçek veya tüzel kişi dönüşüm oranı hesaplanamayan bankalar için Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslar dikkate alınır" denildi.

Tebliğ 2 Eylül 2022 itibariyle yürürlüğe girecek.

ZORUNLU KARŞILIK ORANI NEDİR?

Zorunlu karşılık oranı ya da munzam karşılık, mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası'nda bulundurması gereken mevduatların oranıdır ve bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılır.

İlk olarak iflas riskine karşı koruma sağlanması amacıyla çıkarılan kural, günümüzde daha çok bir piyasa likiditesini kontrol etmek amacıyla kullanılmaktadır. Mevduatın vadesine göre Türk Lirası ve döviz cinsinden ayrı oranlar dahilinde toplanır.

Kaldıraç oranı ise Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de belirlenen oranların altına inen bankalar için zorunlu karşılık oranı Tebliğ’de belirlenen ilaveye tabidir.

Zorunlu karşılıklar esasen, Türk lirası yükümlülükler için Türk lirası olarak, döviz yükümlülüklerde ise ABD doları cinsinden olan kısmı için ABD doları, kalan kısmı için ise ABD doları veya euro olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasındaki hesaplarda tesis edilmektedir.

EDİTÖR NOTU: Bu haber 31 Ağustos 2022 tarihinde saat 01.42'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,21 Türk Lirası, euro 18,22 Türk Lirası, altının gramı ise 1013 Türk Lirası değerinde.

AB, elektrik piyasasının çalışmamasından dolayı Putin'i suçluyor

Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatı durduruluyor! Doğal gaz fiyatları yükselecek mi?

Elon Musk'tan Twitter açıklaması: Anlaşma ihlal edildi