28 / 04 / 2024

Resmi Gazete'de yayımlandı! Yaş çaya kilogram başına fark ödemesi yapılacak!

Resmi Gazete'de yayımlandı! Yaş çaya kilogram başına fark ödemesi yapılacak!

Yaş çay ürünü için fark ödemesi desteği yapılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda Yaş çaya kilogram başına fark ödemesi yapılacak.



Ruhsatlı üreticilere 2023 senesi yaş çay ürünü için gerçekleştirilecek fark ödemesi desteği kilogram başına 30 kuruş olarak belirlendiği açıklandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tasarlanan Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Yaş Çay Üreticilerine 2023 Yılı Yaş Çay Ürünü İçin Fark Ödemesi Desteği Yapılmasına İlişkin Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli listesinde belirlenen havzalarda, desteklemeye esas 2023 senesi üretim sezonunda üretilen ve satışı gerçekleştirilen yaş çay yaprağına verilecek fark ödemesi desteğine dair usul ve esaslar düzenlendi.

Bu kapsamda ödemeler, ruhsatlı üretici olup, yaş çay ürünü destekleme ödemelerinden yararlanmak için özel veya kamu sektör işletmelerine başvuru yapan ve ruhsatını yenileyen, 2023 senesi üretim sezonunda da üreticiliği devam eden ruhsatlı üreticiler ile ilk kez 2023 senesi üretim sezonunda yaş çay yaprağı üreterek satışını gerçekleştirilen ruhsatlı üreticilere sağlanacak. 

Ruhsatlı üreticilere 2023 senesi yaş çay ürünü için fark ödemesi desteği yapılacak. Fark ödemesi desteği kilogram başına 30 kuruş olarak belirlendi.

2023 senesi yaş çay ürünü fark ödemesi desteği, ÇAY-KUR ve Bakanlık tarafından sürdürülecek. 

Fark ödemesi desteğinden ilk defa faydalanmak isteyen ruhsatlı üreticiler, 29 Aralık tarihinde kadar çiftçi belgesi ve başvuru dilekçesiyle birlikte yaş çay sattıkları kurum veya işletmeye başvuracak.

Resmi Gazete de yayımlandı! Yaş çaya kilogram başına fark ödemesi yapılacak!

YAŞ ÇAY ÜCRETİ NE KADAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu sene için destek ödemesiyle birlikte yaş çay alım fiyatını kilo başına yüzde 64 yükselterek, 11 lira 30 kuruşa çıkartıyoruz" dedi.

Öte yandan çay fiyatlarına son 5 ayda yüzde 101.7 oranında zam yapıldı.

Türkiye'nin geleneksel içeceklerinden olan çaya bir kez daha zam yapıldı. Böylece ÇAYKUR, son 5 ayda çaya yüzde 101.7 zam yapmış oldu. Zamdan sonra en çok tüketilen  Rize Turist Çayı'nin fiyatı 151.5 TL'ye çıktı.

Sözcü'nün haberine göre, Ocak ayında ÇAYKUR'un en çok tüketilen çayının kilogramının fiyatı 5 ay önce 75 liraydı. Seçimin ardından 75 lira olan çaya 8 Haziran'da zam yapılmaya başlandı. Arka arkaya gelen zamlarla beraber çay fiyatı da 151.5 liraya ulaştı. 8 Haziran'da kuru çay fiyatlarına yüzde 43 zam yapan 

ÇAYKUR, 14 Temmuz'da da yüzde 9.5 oranında zam kararı aldı. 15 Ağustos tarihinde ise çay fiyatlarına kuruluş yüzde 4.5 oranında üçüncü bir zam daha yaptı. 

ÇAYKUR, 12 Eylül'de çaya bu kez yüzde 15 zam daha gerçekleştirdi. Böylece marketlerde 1 kilogram çayın fiyatı 120 TL'nin üzerine çıktı. Kurumun yaptığı son zamla beraber 1 Kilogram çay fiyatının 151 lirayı aşmasıyla son 5 ayda zamlarla fiyatlar yüzde 101.7 çıkmış oldu. 

Varlık Fonu'na devredildiği 2017 senesinden bu yana toplam 2.8 milyar lira zarar ediyor. Kurumun bankalara olan borcu ise 4.8 milyar lirayı buluyor.

Donald Trump Trump hakkında süren emlak dolandırıcılığı davasındaki konuşma yasağı askıya alındı!

Meram Belediyesi'nden 8 taksitle KDV'den muaf arsa!

Türkiye'de ikamet izniyle yaşayan yabancı sayısı yüzde 15 azaldı!


Geri Dön