27 / 04 / 2024

Resmi Gazete'de yayınlanan bir duyuru ile hakem ve gider avansı tarifeleri güncellendi 

Resmi Gazete'de yayınlanan bir duyuru ile hakem ve gider avansı tarifeleri güncellendi 

Hukuk muhakemelerinde tanıklık, hakem ve gider avansı tarifeleri Resmi Gazete'de resmi olarak duyuruldu. Artık, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre gerçekleştirilen yargılamalarda tanıklara 60 ile 100 lira arasında bir ücret ödenecek. Hakem ve gider avansı ücretlerinde son durum…



6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamındaki yargılamalara dair yeni gelişmeleri içeren tebliğler Resmi Gazete'de yayımlandı. Gider avansı tarifesine göre, dava açılırken davalı tarafça mahkeme veznesine yatırılması zorunlu olan gider avansı miktarı belirlenmiştir. Davacı için bu miktar, taraf sayısının beş katı tutarında tebligat ücreti ile diğer iş ve işlemler için 250 lira olacak şekilde belirlenmiştir. Aynı zamanda mahkemede tanıklık edenlere de ücret verilmesine karar verildi.

Tanıklara 60-100 TL ücret

Hukuk muhakemelerinde tanıkların hak edişleri ve giderleri konusunda belirli düzenlemeler yapıldı. Tanıklar, kaybettikleri zamanı karşılığında 60 ile 100 lira arasında bir ücret alacaklardır. Aynı zamanda tanıkların mahkemeye ulaşabilmek için seyahat etmeleri gerektiğinde konaklama ve beslenme giderleri de karşılanacaktır. Tanıklara yapılan bu ödemeler ve karşılanan giderler, vergi, resim ve harçlardan muaftır.

 Resmi Gazete de yayınlanan bir duyuru ile hakem ve gider avansı tarifeleri güncellendi 

Hakem ücretleri belirlendi

Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamındaki tahkim davalarında tarafların veya hakemlerin ücret belirlemesi belirli faktörlere göre yapılmasına karar verilmiştir.  Anlaşmazlık yaşanması veya tahkim anlaşmasında herhangi bir ücret hükmünün bulunmaması durumunda, tek hakem için anlaşmazlık değeri 500 bin lira veya daha düşükse yüzde 5, üç veya daha fazla hakem varsa yüzde 8 oranında ücret ödenir.

İlk 500 bin lira değerindeki anlaşmazlıklar için tek hakeme yüzde 4 oranında bir ücret ödenirken, bu miktar 3 veya daha fazla hakem bulunması durumunda yüzde 7'ye çıkar. Özellikle büyük çaplı anlaşmazlıklar söz konusu olduğunda, yani konu 10 milyon lira veya daha yüksekse, tek hakem için ücret yüzde 0,1'e düşer. Fakat 3 veya daha fazla hakem bulunuyorsa ücret yüzde 0,2'ye yükselir. Hakem ücreti, tahkim yargılamasının tamamlanmasının ardından ödenir. Eğer birden fazla hakem görev alıyorsa ücret bu hakemler arasında adil bir şekilde bölüşülür.

Son kararla birlikte kıdem tazminatında değişiklik yapıldı: Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor

Ticaret mahkemesinden bildiri! Kredi çekerken ödenen komisyonlar iade edilecek! 

Özel okul öğretmenlerine uyarı: Yargıtay'dan önemli fazla mesai hükmü


Geri Dön