28 / 04 / 2024

Özel okul öğretmenlerine uyarı: Yargıtay'dan önemli fazla mesai hükmü!

Özel okul öğretmenlerine uyarı: Yargıtay'dan önemli fazla mesai hükmü!

Özel eğitim sektöründe görev yapan birçok öğretmen için Yargıtay'dan beklenmedik bir karar çıktı. Yüksek Mahkeme, özel okul öğretmenlerinin mesai saatlerinin, okulda geçirilen zaman yerine verilen ders sayısına göre hesaplanması gerektiğini belirtti. İşte konu ile ilgili detaylar...



Bu karara göre, özel eğitim kurumlarında görev yapan pedagoglar, yalnızca ders verdikleri süre kadar ücret alacaklar. Zümre başkanlığı görevi yapanlar da benzer şekilde sadece verilen ders süresince ücretlendirilecek. 

Özel öğretmenin dava talebi tam karşılık bulmadı

Bir özel okulda Almanca öğretmenliği yapan K.L., maaşının tam olarak ödenmemesi nedeniyle görevinden ayrıldı. Aldığı ücretin tamamını alamadığını iddia eden K.L., İş Mahkemesi'ne başvurarak haklarını aramaya karar verdi. Talep ettiği haklar arasında kıdem tazminatı, fazla çalışma ücreti, hafta sonu ek ücret, zümre başkanlığından ek ödenek, eğitim öğretim tazminatı ve yabancı dil tazminatı yer alıyordu. Özel okulu temsil eden avukat, K.L.'nin taleplerinin reddedilmesini istedi. Mahkeme, K.L.'nin taleplerini kısmen haklı bularak bir karar verdi. 

Özel okul öğretmenlerine uyarı: Yargıtay dan önemli fazla mesai hükmü!

Okulda kalınan süre dikkate alınmalı

Emsal kararda belirtildiği üzere özel eğitim kurumlarındaki öğretmenlerin fazla mesai hakları, kurumda kaldıkları toplam süre değil verdikleri ders saatleri esas alınarak belirlenmelidir. 

“Mahkeme, raporlara dayanarak davacının haftada 45 saatten fazla çalışmadığına karar verdi ve bu nedenle ek ücret talebini reddetti. Davalı özel okulda Almanca öğretmenliği yapan davacı, ders başına ücret alıyor. Kendisi, sözleşmesinde belirtilen ders saatlerini aşmadığını belirtti; ancak okulda geçirdiği sürenin haftada 45 saati aştığını ve bu nedenle ek mesai ücreti alması gerektiğini savundu. Ayrıca, beş yıl boyunca branşında zümre başkanı olarak görev aldığını, bu nedenle ders sayısının azaldığını ancak okulda geçirdiği zamanın arttığını ifade etti. Ancak, şehirdeki diğer özel okulların tam gün eğitim verdiği ve sadece öğle yemeği için 1 saat ara verdikleri dikkate alındığında, davalı okulun farklı bir uygulamasının olduğuna dair bir kanıt sunulamamıştır. Bu nedenlerle, önceki kararın hatalı olduğuna karar verildi ve bu kararın bozulmasına oy birliğiyle hükmedildi.”

Özel okullarda şok! MEB’in ücret dağıttığı ders kitapları geri dönüşüm tesislerine satılıyor!

Av. Hasan Hüsnü Güzelöz ne iş yapıyor? Hangi üniversitelerde ders veriyor? Hangi alanlarda çalışıyor?

Okullarda 9 gün tatil kararı: MEB o tarihte anaokulundan liseye kadar her sınıf için tatile girileceğini duyurdu


Geri Dön