27 / 04 / 2024

Evini genişletmek için cam balkon yaptıranlara Yargıtay'dan uyarı!

Evini genişletmek için cam balkon yaptıranlara Yargıtay'dan uyarı!

Küçük evini genişletmek için balkonlarını camla kapatma yöntemini seçiyor. Ancak Yargıtay'dan bu kişilere uyarı geldi. İşte detaylar...



Pandemi döneminde uzun süre evde karantinada kalan kişiler cam balkon kapatma işlemini tercih etmiş, birçok kişi bu yönteme başvurmuştu. Konutunu daha çok genişletmek, balkonunu dış şartlardan korumak, yağışlı ve soğuk havalarda da balkon keyfi yaşamak isteyen kişiler cam balkon yöntemini tercih etmişti. Fakat yapılan cam balkonlar bazı konutlarda komşular arasında sorunlar yaşanmasına sebep olurken şikayet konusu olmuştu. Anlaşamayanlar ise mahkemenin yolunu tutmuştu.

CAM BALKON YAPMAK YASAK MI?

Medyahaber'de yer alan detaylara göre, binaların balkonları, dış cepheden pay aldıkları için diğer odalardan farklı olarak kabul edilerek ve evin ortak alanları arasında yer alıyor. Bu sebeple, balkonlarda yapılacak tadilat ve değişiklikler için apartmanda yaşayan kat maliklerinin beşte dördünün yazılı izninin alınması gerekiyor. Aksi durumda cam balkon yapılan bina kaçak yapı durumuna düşebiliyor.

YARGITAY KARARI

Yargıtay'ın 2015/6244 Esas ve 2016/2299 numaralı kararı, cam balkon uygulamalarında emsal nitelikte bir karar olarak dikkati çekiyor. Söz konusu kararın temelinde, kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasına başvurulmadan gerçekleştirilen değişikliklerin yasak olduğu vurgulanıyor.

Dosya içeriğine göre, bir kat malikinin bağımsız alanda projeye aykırı olarak kapatılan balkonun eski haline getirilmesi istenmiş fakat mahkeme tarafından reddedildi. Yargıtay, bu kararın hukuki dayanağı olarak, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 19. maddesini öne sürüldü. Bu durumda ana taşınmazın ortak yerlerinde gerçekleştirilecek değişiklikler için beşte dördünün yazılı izni gerekiyor.

HUKUKİ KARAR

Yargıtay'ın kararı, cam balkon uygulamalarının binanın mimari yapısını bozduğu ve bu farklılığın kat maliklerinin çoğunluğunun onayını almadan yapılmasının yasal bir ihlal olduğu yönünde oluyor. Söz konusu durum, cam balkon yaptıranların dikkatle hareket etmeleri gerektiğini gösteriyor.

Mahkemeler, cam balkonun yalnızca estetik bir tercih olmadığını, ayrıca konutun statik yapısını etkileyebileceğini ve diğer kat maliklerine negatif etkileyebileceğini değerlendiriyor. Bu sebeple, cam balkon yaptırmadan önce, komşuların ve diğer kat maliklerinin yazılı iznini almak büyük bir önem taşıyor.

Topkapı29'da kefilsiz kredisiz 72 ay taksitle ev sahibi olma fırsatı! 

Tahincioğlu'ndan 'EVSANE' kampanya: Tüm projelerde yüzde 25 indirim fırsatı başladı!

Çin devreden çıktı, 1 milyon çiftçi ile Türkiye açığı kapatacak!


Geri Dön