01 / 05 / 2024

Ressam Mustafa Ayaz Ankara'ya müze kurdu!

Ressam Mustafa Ayaz Ankara'ya müze kurdu!

Türkiye'nin tanınmış ressamlarından Mustafa Ayaz, tamamen kendi olanaklarıyla Ankara'ya bir müze kazandırdı



Türkiye'nin tanınmış ressamlarından Mustafa Ayaz, maddi, manevi tüm birikimini kullanarak Başkent'in sanat yaşamına önemli bir müze ve plastik sanatlar müzesi kazandırdı. Yaklaşık 5 bin metrekare kullanım alanı olan Mustafa Ayaz Müzesi ve Plastik Sanatlar Merkezi, Cuma günü Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın da katıldığı törenle resmen açıldı. Bakan Günay, açılışta ressam Ayaz'a "Ağabeyim" diye hitap ederek, yaptırdığı sanat merkezi için `içten minnet ve teşekkürlerini sunduğunu' söyledi. Sanatçının çok az rastlanır bir iş yaptığına dikkati çeken Günay, "Ayaz emeğini müze olarak armağan ediyor. Bundan sonra bize düşen ona yardımcı olabilmek.  Ankara  için, Türkiye için hayırlı olsun" diye konuştu. Daha sonra Günay ve Özak, ressam Mustafa Ayaz ile açılış kurdelesini kesti. Açılışın ardından bakanlar ve eşleri sergiyi gezdi.

Müze ve sanat galerisi
Ressam Mustafa Ayaz tarafından Ankara'nın Balgat semtinde yaptırılan müze ve plastik sanatlar merkezi, 1720 metrekarelik bir alan üzerine kurulu. Müzesi ve kültür merkezinin toplam kullanım alanı ise 4 bin 600 metrekare. Çatı katında, özel ofis ve hobi atölyeleri yer alan merkezin ilk üç katında ise sanatçının değişik dönemlerine ait eserleri sergileniyor. Giriş katında, galeri, cafe, hediyelik eşya dükkanı, kütüphane ve arşiv bulunan merkezin ilk katında güzel sanatlar fakültelerine hazırlık, resim, heykel, seramik ve hobi kurslarının yapılacağı bir atölye bulunuyor. Merkezin 35 araçlık kapalı otoparkı da var.
1938'de Trabzonda doğan Mustafa Ayaz, 1956'da sınavla Çapa İlköğretmen Okulu resim seminerine çağrıldı. 1959'da ilk kez iki eseri Devlet Resim ve Heykel Sergisi'ne kabul edildi. 1960-1963  yılları arasında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü'nde öğretim gören Ayaz, 1966'da bu okulda asistan olarak göreve başladı. 1985'te Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'ne öğretim görevlisi olarak atanan Ayaz, 1986'da kendi isteği ile buradan emekli oldu.

İleride vakıfa dönüşecek
1987 yılında profesör olan Ayaz, aynı yıl Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne öğretim üyesi olarak atandı ve bir yıl burada çalıştı. Şimdiye kadar 60 kişisel sergi açıp, 16 ödül kazanan Ayaz, Hindistan, Kuveyt, Mısır, Romanya, Bulgaristan, Polonya, Belçika, Fransa, ABD, İngiltere, Cezayir ve Almanya gibi pek çok ülkede karma sergi ve bienallere katıldı.
Özellikle müzayedelerde eserleri en çok satılan ressamlardan olan Mustafa Ayaz'ın 400'den fazla yapıtı yabancı ülke koleksiyonlarında, 4000'e yakını da yerli koleksiyonlarda bulunuyor.
Ressam Mustafa Ayaz, inşasına 2003 yılında başlanan müze ve sanat merkezinini tamamen kendi olanakları ve birikimlerini kullanarak yaptırdı. Mustafa Ayaz Müzesi ve Kültür Merkezi'nin ileride vakfa dönüştürülmesi düşünülüyor.
Radikal


Geri Dön