11 / 05 / 2024

Reza Zarrab'ın Boğaz'daki yalı restorasyonundan kim sorumlu?

Reza Zarrab'ın Boğaz'daki yalı restorasyonundan kim sorumlu?

Yasa, mal sahibinden, izin alan restorasyona onay veren, denetleyen imar müdürlüğüne kadar herkesin sorumlu olduğunu belirtiyor.



Yasa, mal sahibinden, izin alan restorasyona onay veren, denetleyen imar müdürlüğüne kadar herkesin sorumlu olduğunu belirtiyor


SÖZCÜ, Reza Zarrab ve şarkıcı eşi Ebru Gündeş’in Boğaz’daki Mehmet Arif Bey Yalıları’nda mevzuata ve koruma ilkelerine aykırı biçimde tadilat yaptığını 31 Mayıs 2015’te manşetten duyurdu.


Tescilli tarihi yalıların dış cephelerinin tahrip edilip, kaçak kat çıkıldığını haberimizden öğrenen İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 1 Temmuz’da yalıların ve köşkün projelerine uygun hale getirilerek kaçak yapıların yıkılmasına karar verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne işlemin gerçekleştirilmesi için yazı yazan Kurul, yalı sahipleri ve tadilat işlemlerini gerçekleştirenler hakkında da suç duyurusunda bulundu. Zarrab – Gündeş çifti bu hafta başında Beykoz Adliyesi’ne gidip savcı Turgut Çakır’a ifade verdi.


İKİ KİŞİNİN ADINI VERDİ


17 Aralık yolsuzluk operasyonun baş kahramanı Zarrab, yalılardan birini kendi üzerine diğerini ise eşi Ebru Gündeş üzerine kaydettirdiğini söyledi.

Satın aldıktan sonra her iki yalıda tadilat yapma gereği duyduğunu söyleyen Zarrab, “Bu iş için de Suha Gökdemir ve Mimar Dara Kırmızıtoprak ile anlaştım. Projeleri Kırmızıtoprak çizecek, diğer bütün işlemleri Gökdemir takip edecek, gerekli mercilerden izin alacak, izin aldıktan sonra projeye uygun olarak yapacaktı. Ben bütün tadilatların izin çerçevesinde yapıldığını düşünmekteydim” dedi.


TARİHİ GÖRÜNÜME UYGUN HALDEYDİ                                                            

Reza’nın 4 yıl önce aldığı Mehmet Arif Bey Yalısı, ikinci derece tarihi eser olarak kayıtlarda yer alıyor. Bu yüzden, inşaat yapmak ve görünümünü değiştirmek yasak.


BAŞTAN AŞAĞI GÖRÜNÜMÜ DEĞİŞTİRİLDİ


2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu, Reza’nın yalısı gibi tarihi binaların niteliğini bozanlara 1 yıl hapis ve 500 bin lira ceza öngörüyor. Savcılık bu rezalete hemen el koysun.


GÖZLERİ GÖRMÜYOR MU?


Zarrab’ın ifadesini SÖZCÜ’ye değerlendiren İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Hüseyin Sağ, “Kendi suçunu mimar ve teknik sorumlunun üzerine atarak kurtulmaya çalışıyor. Hiçbir şeyden haberi yokmuş gibi konuşuyor. Tamam haberi yok diyelim, gözleri de mi görmüyor? Yalılar mutasyona uğramış, kaçak kat çıkmışlar, asansör koymuşlar, duvarları yıkmışlar. Mülk sahibinin haberi olmadan mimar ve yapı sorumlusu bunları yapabilir mi?” dedi.


Zarrab’ın Kandilli’de aldığı tarihi köşkte de suç işlediğine dikkat çeken Hüseyin Sağ, “ Yalılardan sonra Kanlıca’da satın aldığı tarihi köşkü restorasyon yapacağım diye tamamen yıktı. Bahçesindeki ağaçları kesip yerine üç katlı beton bina dikti. Projenin mimarı da yalılarınkiyle aynı; Dara Kırmızıtoprak. Görünen o ki Zarrab ve tuttuğu adamlar bu işi meslek haline getirmiş” diye konuştu.


HABERİ OLMAMASI İMKANSIZ


Boğaziçi’ndeki yasalara aykırı işlemlerin mülk satın alınırken organize edildiğini belirten Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, “Her adımdan Zarrab’ın bilgisi ve onayı olmaması imkansız. Aşırı güven patlamasıyla konuşmasının nedeni sırtını dayayıp güç aldığı kişi ve kurumlar” dedi.

Boğaz’daki her yanlıştan hem Koruma Kurulları hem de Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün sorumlu olduğunu ifade eden Eyüp Muhcu, “Nasıl mal sahipleri, teknik sorumlular yargılanacaksa, yasaların verdiği görevi yerine getirmeyen kamu görevlileri de hukuk önünde hesap verecek. Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün aymazlık içerisinde sorumsuzca davranması, kültür varlıklarının tahrip edilmesinin önünü açıyor “ diye konuştu.


Hadi bunu da yık Topbaş


İstanbul Boğaz’ında basında çıkan haberler üzerine, 1 metrelik duvarı 60 zabıta eşliğinde hiçbir itirazı dinlemeden aynı gün içinde yıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Zarrab – Gündeş çiftinin Kanlıca’daki yalısına dokunamıyor.


Boğaziçi Kanunu’na göre, yapılardaki imar mevzuatına aykırı olarak yapılan değişiklikler ve eklentiler yıkılacak ve yıkım masrafları yüzde 20 fazlası ile Zarrab’dan tahsil edilecekti. Koruma Kurulu, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden Mehmet Arif Bey Yalıları arasında yapılan asansörün kaldırılmasını, dış cephenin eski haline getirilerek kaçak katın yıkılmasını istemişti. Topbaş’a bağlı imar müdürlüğü, yasalara rağmen iki ayı aşkın bir süredir tarihi eserleri eski haline getirmek için hiçbir adım atmadı.


Hapis cezası öngörülüyor


Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ifade veren Reza Zarrab’ın yanı sıra teknik sorumlu Suha Gökdemir, mimar Dara Kırmızıtoprak, Koruma Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri soruşturmanın tamamlanmasının ardından hakim karşısına çıkacak.


Boğaziçi Kanunu’nda yıkımın yanı sıra inşaat ruhsatı ile eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılan yapıların aykırı kısım ve bölümleri için hapis cezası öngörülüyor. Yasanın 18’inci maddesinde, yapı sahipleri, fenni mesulleri ve müteahhitlerinin bir aydan altı aya kadar hapis ve 200 bin liradan 500 bin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılacağı yazıyor. Yasaya göre, kanunla verilen görevleri belirtilen süre içinde yapmayanlar veya görevini kötüye kullananların bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı yazıyor.


Sözcü


Geri Dön