02 / 10 / 2024

Rezerv alanda şimdi de kira yardımı detayı: Kira yardımı ile evlere el konmaya çalışıyor iddiası!

Rezerv alanda şimdi de kira yardımı detayı: Kira yardımı ile evlere el konmaya çalışıyor iddiası!

Hatay'da depremlerin ardından ortaya çıkan  rezerv alan sorununda şimdi de kira yardımı konusu gündeme geldi. İŞte ayrıntılar..




6 Şubat 2023 tarihinde gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı Hatay gördü. Hatay'da depremlerin ardından ortaya çıkan  rezerv alan sorunu giderek derinleşiyor.  TOKİ  kuralarından çıkan konutu istememesi durumunda feragatname imzalatılmak istenmesinin ardından şimdi de yeni bir yöntemle, vatandaşların evlerine el konmak istendiği gündeme geldi. 

Rezerv yapı alanında konut ya da işyeri bulunan vatandaşlara, taşınmazlarını anlaşma ile tahliye ederse ve şartlar uygun görülürse kira yardımı yapılacağı açıklandı. 

Avukatlar, depremzedenin kira yardımı almaya hak kazanması karşılığında faiz desteğinden ve mülkiyet hakkından vazgeçmiş olacağına dikkat çekerek, hak kaybı yaşanabileceğinin altını çizdi.

Rezerv alanda şimdi de kira yardımı detayı: Kira yardımı ile evlere el konmaya çalışıyor iddiası!

BirGün'den İlayda Kaya'nın haberine göre; Hatay’daki depremzedelere geçtiğimiz geçen günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yazılar gitti. Söz konusu yazılarda, konutları rezerv alanda olan depremzede yurttaşlara kira yardımı verileceği belirtilerek, kaymakamlıklara gitmeleri istendi.

Kira yardımından faydalanmak isteyen depremzedelere resmi bir belge iletilerek faiz desteğinden ve mülkiyet hakkından vazgeçmeleri istendi. 

Taşınmazlarını anlaşma ile tahliye etmeleri talep edilen depremzedelerden belediyelere ve kentsel dönüşüm müdürlüklerine iletmeleri ve imzalamaları için iletilen belgelerde özetle şu ifadelere yer verildi: 

"Yapı/ yapının bulunduğu alan 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde rezerv yapı alanı/riskli alan olarak ilan edilmiş olup, konutumu/ işyerimi tahliye ettiğimi belirterek kira yardımından yararlanmak istiyorum. Kira yardımından yararlanmam durumunda 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin 'Yapılacak yardımlar ve tahliye' başlıklı bölümünde yer alan ‘Dönüşüm projeleri özel hesabından aynı kişiye hem kira hem de faiz desteği yapılamaz. Kira yardımından faydalananlar faiz desteğinden, faiz desteğinden yararlananlar ise kira yardımından faydalanamaz’ hükmü uyarınca bankalardan faiz destekli kredi başvurusu yapmayacağımı taahhüt ederim.”

Rezerv alanda şimdi de kira yardımı detayı: Kira yardımı ile evlere el konmaya çalışıyor iddiası!

Avukatlar "Alınacak kira yardımı karşılığında faiz desteğinden ve mülkiyet hakkınızdan vazgeçmiş oluyorsunuz. Kira yardımının ise yapılıp yapılmayacağı bir soru işareti. Bir taraftan bakan, bakan yardımcıları 'Rezerv istemeyenler varsa bunu mutlaka değerlendireceğiz' derken, sonrasında bu yazıların gelmesi vatandaşları iyice huzursuz ediyor" diye konuştu.

Depremzedeler ise konuya ilişkin "Boşaltmıyoruz ama boşaltmamız için bezdirme politikası uygulanıyor. Herhangi bir uzlaşma da yapmıyorlar. Biz konutlarımızı ve işyerlerimizi teslim etmemek için direniyoruz" dedi. 

Deprem davalarıyla ilgili yürütülen soruşturmaların kapsamlı şekilde yürütülmemesine yakınlarını kaybedenler tepkili. Antakya Fuat Koku Sitesi’nde ailesini kaybeden Döne Kaya başlattığı adalet nöbeti 18’inci haftasına girdi. Eylemini Ankara’daki Kuğulu Park’ta sürdüren Kaya burada yaptığı açıklamasında ‘‘Depremde hayatını kaybeden en az 53 bin insanımız için adalet hâlâ sağlanmadı. Yetkililer ne yapıyor? Depremin üzerinden nerdeyse 2 yıl geçti, adaleti neden sağlamadılar? Türkiye'deki tüm yetkilileri, Cumhurbaşkanı'ndan bakanlıklarına kadar herkesi göreve davet ediyorum” şeklinde konuştu. 

Bakan Bolat'tan emlakta doğrulanmış ilan düzenlemesi uyarısı: Hassasiyetle dikkat edilmeli!

Tebernüş Kireçci, ev sahibi ve kiracı kavgalarını işaret etti: Arz artırılmalı, yoksa daha büyük kavgalar göreceğiz!

6 bankada peş peşe Eylül depremi! Başvuran anında 150 bin TL alıyor! İhtiyaç kredisinde son dakika!


Geri Dön