22 / 12 / 2024

Rıdvan Murat: Çeliksiz kentsel dönüşüm eksik kalır!

Rıdvan Murat: Çeliksiz kentsel dönüşüm eksik kalır!

Deprem riski taşıyan, arsa sıkıntısı bulunan ve gecekondulaşma sorunu yaşayan Türkiyede kentsel dönüşümün şart olduğunu söyleyen Zbs Alfaçelik İnşaat Genel Müdürü Rıdvan Murat, İyi bir kentsel dönüşüm çelikle mümkün dedi....



Deprem riski taşıyan, arsa sıkıntısı bulunan ve gecekondulaşma sorunu yaşayan Türkiyede kentsel dönüşümün şart olduğunu söyleyen Zbs Alfaçelik İnşaat Genel Müdürü Rıdvan Murat, İyi bir kentsel dönüşüm ancak hızlı, depreme dayanıklı, çevreci ve ekonomik bir yapı malzemesi olan çelikle mümkün dedi


Türkiyenin ilk yapısal çelik şirketlerinden biri olan Zbs Alfaçelik İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş.nin Genel Müdürü Rıdvan Murat, İstanbul başta olmak üzere Türkiyede depremin hasar riskinin en aza indirilmesinin, gecekondulaşmanın önüne geçilmesinin ve arazi sorununu çözülmesinin ancak kentsel dönüşümle mümkün olacağını söyledi. Kentsel dönüşüm sağlanırken çelik yapılara ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Murat, Türkiye bir deprem ülkesi. Çelik, betonarmeye göre daha esnek bir yapı malzemesi. Unutulmamalıdır ki betonarme yapılara göre, çok daha esnek ve hafif olan çelik yapılar deprem anında tahliye için zaman kazandırır ve çok büyük dizayn hataları yapılmadığı takdirde en kötü durumda bile içindeki insanlara yaşam alanı bırakır dedi.

Çelik ekonomiktir
Sağlam oluşunun yanı sıra çeliğin betonarmeye göre, daha ekonomik, hafif ve çevreci bir yapı malzemesi olduğunu belirten Rıdvan Murat, toplumda Çelik betonarmeye göre pahalıdır görüşü hakim. Biz buna katılmıyoruz. Çünkü çeliğin ömrü betonarmeye göre çok daha uzundur. İmalatı ve montajı son derece hızlıdır. Ayrıca çelik geri dönüşümlü bir üründür. Çelik bir proje 50-60 yıl sonra dahi geri dönüştürülüp kullanılabilir. Bu avantajları sebebi ile, yurt dışında konut sektöründe de çelik kullanımı çok yaygındır. Ülkemiz konut sektöründeki çelik yapıların oranı son yıllarda artmakla birlikte, henüz Avrupa ve Amerika ile kıyaslanamayacak ölçüde düşük kalmaktadır. Zbs Alfaçelik olarak, 2004 yılında Kahramanmaraşta 11 katlı apartman projesini tamamlayarak, konut sektöründe yapısal çelik kullanımının ilk örneklerinden birine imza attık diye konuştu.

İstihdam artar
Kentsel dönüşümün hızlandırılmasının Türkiyede arazi sorunun çözülmesinin yanında istihdama da olumlu etki yapacağını ifade eden Rıdvan Murat şöyle devam etti: İstanbul başta olmak üzere Türkiyede bir çok şehirde arsa sorunu yaşanıyor. Şehrin içindeki ya da kenarlarındaki sağlıksız ve eski yapıların yenilenmesi lazım. Bu sayede yeni projelere yer açılır. Ayrıca inşaat sektörü, 50den fazla alt sektörü harekete geçiren bir iş alanı. Dolayısıyla kentsel dönüşüm sayesinde istihdam sayısı artacak, ekonomi canlanacaktır. Biz de bu canlanmaya katkıda bulunmak istiyoruz. Yapısal çelik firmaları olarak fabrikada üretim, inşaat sahasında da montaj yapmaktayız. Kentsel dönüşüme çelik sektörünün öncülük etmesi halinde, işin her safhasında sigortalı eleman çalıştırıldığından, kayıt dışı istihdamın azalmasına da sektörün önemli katkıları olacaktır açıklamasında bulundu.

Yurtdışında atakta

Türkiyenin ilk yapısal çelik şirketlerinden biri olduklarını, yurtiçinin yanı sıra yurtdışında Ürdün, Rusya, Cezayir, Libya, Romanya, Almanya, Azerbeycan, Irak ve Avusturyada da projeleri bulunduğunu ifade eden Rıdvan Murat, daha çok endüstriyel yapılar, depolar, antrepolar, fabrikalar, hizmet binaları, sanayi tesisleri, çok katlı çelik konutlar, iş merkezleri, stadyum ve havaalanı hizmet binaları inşaa ettiklerini anlattı.


Geri Dön