16 / 11 / 2024

Rifat Hisarcıklıoğlu: Asya Pasifik'te güçlenmeliyiz!

Rifat Hisarcıklıoğlu: Asya Pasifik'te güçlenmeliyiz!

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 'Asya  Pasifik ülkeleri yurt dışında daha fazla yatırım yapmak zorunda kalacaklar, şimdiden buradaki varlığımızı güçlendirmemiz lazım' dedi




Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Asya Pasifik  ülkelerinde önümüzdeki dönemde maliyetlerin daha da yükseleceğini, bir süre sonra  navlun maliyetlerinin göze batmaya başlayacağına dikkati çekerek, 'Bu noktada Asya  Pasifik ülkeleri yurt dışında daha fazla yatırım yapmak zorunda kalacaklar. Bizim  şimdiden buradaki varlığımızı güçlendirmemiz lazım' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu ve Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonunun (CACCI) Başkanı Benedicto Yujuico, konfederasyonun 25. İş  Zirvesini değerlendirdi.

CACCI 'nin bölgesel organizasyonunu çok önemsediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, konferans kapsamında 27 ülkeyi kapsayan, 3 milyondan fazla özel  teşebbüsü temsil eden işadamlarının verimli toplantılar gerçekleştirdiğini,  konferansa 22 ülkeden, içlerinde Arçelik, Coca Cola, Honda, Hyundai, Philips,  Sony gibi şirketlerin temsilcilerinin yer aldığı 400 'ü aşkın temsilcinin  katıldığını belirtti.

Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar yapılan CACCI konferansları içinde en yüksek katılımın, İstanbul 'daki toplantıyla sağlandığına dikkati çekerek, konferansın  ilk gününde Türkiye 'ye ilişkin bilgilerin paylaşıldığı bir oturum yapıldığını  söyledi. Oturumda katılımcılara Türkiye 'yi tanıtıcı sunumlar yapıldığını aktaran Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

'Özellikle Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansının, Müteahhitler Birliğinin sunumları katılımcılardan büyük ilgi gördü. Türk müteahhitlerinin  başarı öyküsü, Asya Pasifik 'ten gelen işadamlarının dikkatini çekti. Birçoğu  Türkiye 'ye yeni gelen bu ülkelerin işadamları Türkiye 'yi keşfetti. Türkiye 'deki  CACCI zirvesine yoğun katılımın nedenini sorduğumuzda büyük çoğunluğun ortak  cevabı 'Türkiye 'nin başarı öyküsünü yerinde görmek ve gözlemlemek ' oldu. Türk  firmalarıyla nasıl işbirliği yapabileceklerini görmek istediklerini söyledi.'

Hisarcıklıoğlu, işadamlarının özellikle üçüncü ülkelerde de ortak iş yapma arayışları bulunduğuna dikkati çekerek, işadamlarının gerek Türkiye 'den  firmalarla gerek kendi aralarında ikili görüşmeler yaptıklarını söyledi.

'SADECE İSTANBUL 'U DEĞİL, BURSA, GAZİANTEP 'İ DE BİLİYORLAR'

Eskiden uluslararası toplantılara Asya Pasifik bölgesinden katılan iş dünyası liderleriyle yaptığı sohbetlerde onlara Türkiye 'yi anlattığını aktaran  Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

'şžimdi artık onlar beni buluyor. Türkiye ile ilgili sorular soruyorlar. Sadece İstanbul 'u değil, Bursa, Gaziantep 'i de biliyorlar. Kriz döneminde Türkiye 'nin performansına bakarak ne tür politikalar izlediğimizi soruyorlar.  çünkü Türkiye 'nin uyguladığı politikaları 'best practice ' olarak görüyorlar.  Teşvik sisteminden bankacılığa detay sorular soruyorlar. Ben, CACCI toplantılarında çok önemli bir gelişmenin farkına vardım  CEO 'larla görüştüğümde. Halihazırda zaten yükseliyor ama Asya Pasifik ülkelerinde  önümüzdeki dönemde maliyetler daha da yükselecek. çin 'de mesela her geçen yıl  işçilik, kiralar, teknoloji kullanımı kaynaklı maliyet artışları oluyor. Bir süre  sonra bugün göze batmayan, bölgenin Avrupa 'ya Kuzey Afrika 'ya, Ortadoğu 'ya  gönderdiği ürünler için navlun maliyetleri göze batmaya başlayacak. İşte bu noktada Asya Pasifik ülkeleri yurt dışında daha fazla yatırım  yapmak zorunda kalacaklar. Bugünlerde hammadde ve enerjiye yoğunlaşan ilgileri  üretim sektörlerine de kaymak zorunda. çin 'in 2000 yılında yurt dışında toplam 28  milyar doları vardı. Bugün 270 milyar dolar yurt dışı yatırım stoğu var. 10 yıl  sonra bu kadar tempolu büyürken, bu durum trilyon dolarlarla ifade edilecek.  Bizim şimdiden buradaki   varlığımızı güçlendirmemiz lazım. CACCI konferansı
 Türkiye 'nin, Asya Pasifik 'in radarına girdiğinin miladı oldu.'

İRAN İLE ORTAK KOMİTE

Oturumlarda uzman konuşmacıların yer aldığı sektörlerle ilgili gelişen eğilimler, problemlere çözümler ve ilgili sektörlerin büyümesi için önerilerin  tartışıldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, 'Ortak hareket edilmesi ve daha  yakın işbirliği yapılması gerektiği vurgulandı. Genç Girişimciler ve Kadın  Girişimciler Konseyleri büyük ilgi gördü' dedi. Hisarcıklıoğlu, yaptığı ikili görüşmelere de değinirken, Yeni Zelanda  İşverenler Ticaret ve Sanayi Odası 'ndan Richard Stone 'un, Türkiye ile Yeni  Zelanda arasında tarım ve hayvancılık konusunda işbirliği yapılabileceğini ve bu  konuda ilgili kişilerle görüşeceğini söylediğini aktardı. İran Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası Başkanı Muhammed Nahavandiyan ile  görüşmelerinde, iki ülkenin ticaret hacminin daha yüksek seviyelere çıkarılması  için bir komite kurulmasına karar verdiklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, bu  konudaki yol haritasını önümüzdeki günlerde netleştireceklerini ve özellikle  hangi sektörlerde somut çalışma yapılacağının ele alınacağını söyledi. Rifat Hisarcıklıoğlu, Moğolistan Ulusal Sanayi ve Ticaret Odası Başkan  Yardımcısı Magvan Oyunchimeg 'in Türk müteahhitlerin sunumundan etkilendiğini ve  Moğolistan 'daki konut projelerinde Türk müteahhitlerin görev alabileceğini  söylediğini dile getirdi.

'TÜRKİYE 'DEKİ İşžADAMLARIYLA BU KADAR İşž YAPABİLECEKLERİNİ DÜşžÜNMÜYORLARDI'

CACCI Başkanı Benedicto Yujuico da, böyle bir toplantının İstanbul 'da gerçekleştirilmesinin önemine işaret ederek, 'Bu önemli çünkü Türkiye dinamik ve  yükselen bir ekonomi. Türkiye kendini güçlendiriyor ve ekonomik gücünü dünyaya  gösteriyor' dedi.

Konferans için Türkiye 'ye gelen üyelerinin üretim, teknoloji, bankacılık,  bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarında işbirlikleri oluşturmak üzere yerel işadamlarıyla bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyduklarını söyleyen Yujuico, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Üyelerimizin büyük çoğunluğu toplantıdan ciddi sonuçlar bekliyorlar.  Türkiye ile 100 milyonlarca dolarlık iş bağlantısı yapılacağını düşünüyorum. Daha  önce Türkiye ile iş yapmayan işadamları özellikle daha mutlu olduklarını  belirttiler. çünkü Türkiye 'deki işadamlarıyla bu kadar iş yapabileceklerini  düşünmüyorlardı. 60 kadar ikili görüşme yapıldı. Konuştuğum insanlar, iş görüşmelerinin devamının geleceği ve karşılıklı ticaretin gerçekleşeceği konusunda oldukça iyimserler.'

AA


Geri Dön