03 / 05 / 2024

Riskli evler tapuda belli olacak mı?

Riskli evler tapuda belli olacak mı?

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli alanlar ve riskli yapılar belirlenerek bu alanlardaki riskli yapıların yıkılarak yeniden yapılması sağlanıyor. Peki, riskli evler tapuda belli olacak mı? İşte yanıtı...



Riskli evler tapuda belli olacak mı?

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli alanlar ve riskli yapılar belirlenerek bu alanlardaki riskli yapıların yıkılarak yeniden yapılması sağlanıyor.


Bu çalışmalar kapsamında konutu riskli olarak tespit edilen vatandaşların yapılan risk tespitine karşı itiraz etme hakkı bulunuyor.


Yapılan itirazdan sonra tekrar incelemeler yapılıyor. Yapı için yine "riskli" olduğu tespiti yapılırsa; kat maliklerine 60 günlük bir süre veriliyor. Bu süre içerisinde kat malikinden konutunu boşaltması isteniyor.


Tapuda riskli bina şerhi tam da bu noktada karşımıza çıkıyor. Kat malikine verilen bu 60 günlük süre içerisinde yapılacak herhangi bir devir işlemi için tapuda "Bu bina risklidir." şerhi konulacak. Böylece, alım, satım, devir işlemlerinde binanın riskli olduğu tapuda görülecek. 


Riskli bina üzerinde ipotek olması durumu..

Kentsel Dönüşüm Kanununda yer alan esaslara göre, riskli binaların sicilinde bulunan aynî ve şahsî haklar ile temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan her türlü şerh (meselâ ipotek hakkı), riskli bina yıktırıldıktan sonra hisseler üzerinde devam ediyor. Bu yüzden, üzerinde ipotek olması riskli binanın yıktırılmasına engel teşkil etmiyor.


Riskli binanın yıktırılması süreci!


Geri Dön