Riskli raporu verilen binalar tartışmaları ateşledi! 60 günlük tahliye süresi sebebiyle malikler resmi rapor istemiyor!
Yapı denetim firmalarının verdiği "riskli" raporunun ardından malikler arasında yeni bir kavga sebebi oluştu. 60 günlük tahliye süresi sebebiyle malikler resmi rapor istemezken, "Kira gelirimden olurum, denetim istemiyorum" diyenler bile gündeme geliyor.
Sabah Gazetesi'nden Betül Alakent'in aktardığına göre; bu sebeple bazı apartman sakinleri binalarını resmi olmayan yapı denetim firmalarına kontrol ettirme yolunu tercih ediyor. Bu denetimlerde de binanın hasarlı çıkması halinde 60 gün içinde tahliye zorunluluğu ortadan kalkmış oluyor.
İşte apartmanlarda yeni kavga konusu tam da burada başlıyor. Çünkü bazı apartman sakinleri binanın hasarlı olması sebebiyle tahliye edilmesi gerektiğine dikkat çekerken, bazıları da evlerinden ayrılmak istemiyor.
Bu konuda bir örnek Okmeydanı'nda bir binada gündeme geldi. 1999'dan önce inşa edilen bir yapıda, 2001 yılında yapılan denetimden sonra, binanın riskli olduğu belirlendi. Fakat bu rapor yönetim tarafından apartman sakinlerinden saklandı.
6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve büyük bir yıkıma neden olan depremlerden sonra, bu bina sakinleri yapı denetim firmalarıyla görüşme talep etti. Bunun ardından gizli rapor gün yüzüne çıktı.
Binada oturan bir vatandaş konu ile ilgili konuştu ve zunca bir süre zorladıktan sonra rapora ulaştıklarının altını çizerek, "Bina riskli kategorisinde olmasına rağmen, bunun bizden saklanmış olmasına inanamadık. Çünkü raporu saklayan yönetici de aynı binada yaşıyor" ifadelerine yer verdi.
Bina sakini, yöneticinin 'Bu ortamda insanlar kiralık ev bulmakta zorlanır' diyerek raporu paylaşmadığını söylediğini belirtti.
Bu duruma benzer bir olay daha Mecidiyeköy'deki bir apartmanda da yaşandı. Burada kiracı olan bir vatandaş, apartmanda yaşanan tartışmaları anlatarak, binanın temelinin 90'larda atıldığına, fakat tamamlanmasının 2000'i bulduğuna dikkat çekti.
Açıklamasında "1999 sonrası olduğu gerekçesiyle binanın sağlam olduğunu iddia ediyorlardı. Biz birkaç kiracı binaya bakılmasını istedik" bilgilerini de paylaşan kiracı, buradaki 3 dairesinden kira geliri elde eden mülk sahibinin kendilerine 'Eğer yıkım kararı çıkarsa ben kira gelirimden olurum' dediğini aktardı.
"Kendi apartmanda oturmadığı için binanın sağlam olup olmadığı umurunda değil. Kendisiyle tartıştık" diyen kiracı, binanın mutlaka resmi yapı denetim firması tarafından incelenmesini istediklerine vurgu yaptı.
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, bu tür tartışmalarda son dönemlerde artış olduğuna dikkat çekerek "Resmi yapı denetim firmaları tarafından 'deprem yönetmeliğine uygun değildir' raporu çıkarsa bu anında tapuya da düşüyor" açıklamasında bulundu.
Akdoğan, durum bu şekilde olunca mülk sahibinin binayı satamadığının ve 60 gün içinde tahliye etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Devletin riskli binaya 3 bin 500 lira kira desteği sağladığının altını çizen Hakan Akdoğan, "Kiralar yüksek, mülk sahibi '10 bin TL ödeyemem' diyor. Konforundan taviz de vermek istemiyor. Ancak deprem gerçeğimiz" dedi ve bu konunun vatandaşın insiyatifine bırakılmaması gerektiğini vurguladı.
AFAD peş peşe açıkladı! Son dakika! 5 ve 6 arası büyüklükte 47 deprem oldu!