27 / 12 / 2024

Rixos Premium Dubai açıldı!

Rixos Premium Dubai açıldı!

Rixos Hotels, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki üçüncü oteli olan Rixos Premium Dubai'yi, Jumeirah Beach Residence [JBR]'da açtı..



DUBAİ'DE GÖKYÜZÜ her dakika olduğu gibi yine meşgul. Yılda 120 milyon kişinin ayak bastığı Dubai Uluslararası Havaalanında (DXB) terminaller arasındaki yolu metro ile alırken dünyanın en büyük havaalanlarından birinde olduğunuzu fark ediyorsunuz. DXB yolcu trafiği bakımından dünyada üçüncü sırada. Geçen yıl 15 milyondan fazla turiste kendini gösteren Dubai’ye Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince’nin 2017 Haziran ayında kapılarım açan şehirdeki ikinci (Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki üçüncü) otelini görmek için gidiyoruz.

 

Fortune Dergisi'nin haberine göre, Rixos Premium Dubai, yaklaşık 400 milyon dolarlık bir yatırım ve Tamince bu otelde lokal iki ortağı ile birlikte çalışıyor. İşletme ise tamamen Rixos’un. Dünyanın en büyük dönme dolabı (London Eye’m iki katı büyüklüğündeki) Dubai Eye manzaralı 35 katlı otel, The Walk, e Dubai Marina Mail, Mail of the Emirates gibi popüler alışveriş ve eğlence merkezleri ile Dubai’nin işlek caddelerinden Şeyh Zayed Caddesi’ne oldukça yakın konumlanıyor. 414 odalı, dokuz restoran ve barın bulunduğu otelde, Türk yemekleriyle hizmet veren Turquoise Restoran da popüler yerlerden.

 

Ayrıca şehrin en iyi pizzacısı iddiasındaki ödüllü Luigia İtalyan Restoranı, Craft Shakes Burger Restoran ve Lock Stock & Barrel markalan da Rixos Premium Dubai içinde yer alıyor. Otel bu jul müşterilerine lüks alışveriş deneyimine devam için Rodeo Drive, Via Rodeo ve Ocean Drive mağazalarını açacak.

 

Rixos Hotels’in Dubai’deki portföyü gittikçe artarken Tamince’nin söylediğine göre şehir, en büyük pazarları olan Türkiye’yi, doluluk oranları ve yüksek satış fiyatları ile yakında yakalayacak. Rixos Hotels, 2018 yılında Abu Dabi ve Malpler’e de açılarak Körfez ve Asya pazarlanndaki konumunu güçlendirmeye kararlı görünüyor. Abu Dabi’de devam eden 250 milyon dolarlık yatırımla ilgili olarak tesisin mart ayında açılmasını planladıklannı söyleyen Tamince ekliyor, “ilk hedefim BAE ve Asya Pasifik üzerine gitmek. Hindistan, Vietnam, Endonezya büyüyor ve bu ülkeler hem turist gönderiyor hem de turist alıyorlar. Bu bölgelerde kendimize fırsat görüyoruz.”

 

Rixos’un Dubai’den Asya Pasifik’e uzanacak olan yolcuğunda Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince ile yeni yatırım planlarını, Türk turizmini, Haliç projelerini, Accor Grubu ile ortaklıktan beklentilerini konuştuk.

 

1- Rixos Hotels Dubai'de doluluklar nasıl?
Trafik beklediğimizden daha iyi. Biz kasım ayı gibi daha çok yoğunlaşır diye bekliyorduk ama hareket ondan önce başladı. Günde 4-5 bin kişi otele girip çıkıyor. Bu da bir otelin pek alışık olduğu bir şey değil.


2- Rixos Premium Dubai'de kulüpte farklı, plajda farklı bir işletme görüyoruz. Buradaki modeli diğer otellerinizde de uyguluyor musunuz?
Dünyada bu modelle çok çalışmıyoruz. Bu modelin başarılı olduğu yerler var. Bir otel açtığınızda en iyi restoranı, en iyi kulübü, en iyi SPA’yı işletemiyorsunuz. İşlerini en iyi bilenleri bir araya getirirseniz daha başarılı olursunuz. Her gelen ortağımız da kendi potansiyeliyle geliyor.

 

3- Bölge merceğiniz altında. Başka neler gelecek?
Dubai’ye 2011’de ilk tesisi açtık. Abu Dabi’de bir tesis yapıyoruz. Birbirinin kopyası olsun istemiyoruz çünkü misafirler farklı deneyimleri yaşamak istiyor. Bir de iç pazar burada çok güçlü. BAE’nin çok zengin 9 milyon nüfusu, 80 milyonluk İran nüfusundan daha büyük bir ekonomik hacme sahip.

 

4- Rixos Hotels'de mülk yoğunluklu mu devam edecek misiniz?
Mülklerin çoğunun sahibiyiz. Ama gün geçtikçe bundan kurtulmaya çalışıyoruz. Çünkü otel yatırımı çok büyük bir yatırım, bunu daha büyük fonlara ve yatırımcılara götürerek, daha çok işletmeye yoğunlaşmak istiyoruz.

 

5- Türkiye'de turizmde yaşanan durgunluktan nasıl çıkılacak?
,2016’da gerilemede zirve yaşadık ve bu yıl bir toparlanma görülüyor. Türkiye’nin çok büyük bir turizm yatırımı var. Otelciliği doluluk oranıyla; turizmi de kelle sayarak yapmamamız gerekiyor. Siz hangi fiyatla dolduruyorsunuz ve gelen misafir kaç para bırakıyor, bunlar önemli. Dünyada seyahat edenlerin sayısı yüzde 4 artarken kişi başına seyahat harcaması yüzde 8 artıyor. Türkiye’ye 2015’e kadar turist gelişi yüzde 15 artmış ama fert başına harcama düşmüş.

 

6- Önerileriniz nedir?
Destinasyon yönetimi önemli; siz bir işi kurgularken bütün disiplinleri beraber yönetirseniz başarılı olursunuz. Çin yeni yılını hedefliyorsam^ örneğin, Çinliler yeni yılda seyahat ediyor mu, kaçını almalıyız, bu kitle ne yemekten hoşlanır, hangi uçağı tercih eder, deniz kenarını mı yoksa tarihi eserleri mi görmek ister, yattıkları yatakların sertliği nasıldır, hangi kokuları severler, bütün bu detaylara inerseniz Çinlilere göre bir ürün geliştirmiş olursunuz. Sonra onu Çin’e gidip pazarlarsınız. Burada bir birim var; Dubai Turizm Pazarlama ve Ticaret Otoritesi (The Department of Tourism and Commerce Marketing (DTCM)), 365 günlük takvimi yönetiyorlar. Yani bir yılı nasıl doldururum diye planlıyor.

 

7- Dünyada turizm trendlerinde nasıl bir farklılaşma görüyorsunuz?
Yeni dünyada “yeni” açtığınız her şey aslında eski. Dolayısıyla “klasik otelcilik anlayışımız şudur” demeniz mümkün değil. Bizim avantajımız, hız, konsantre olmak, markanın kurucusu olarak benim işin daima başında olmam, insanlar için sağlık, spor, farklı lezzetleri tatmanın öne çıktığını görüyoruz.

 

Antalya'da açtığınızThe Land of Legends ile ilgili büyüme planlarınızdan bahsetmiştiniz...
Burada yüz fonksiyon varsa, otel bunların sadece bir tanesi. Su parkımız öndeydi, amacımız 2018 Mayıs’ta kara parkını da devreye sokmak. Gece saat 12’ye kadar açık bir parkı devreye alıyoruz.

 

8- Accor Grubu ile ortaklıktan beklentileriniz nedir?
Accor Grup dünyada 100’den fazla ülkede operasyonu olan bir otel işletme grubu. Onlarca da otel markasına sahip. Biz son yıllarda başarılı olduğumuz ürünü dünyanın değişik bölgelerine nasıl götürebiliriz sorusunun peşine düştük. Her ülkenin kendine göre farklı iş yapma metodu var. Bunları çok kısa sürede öğrenip hayata geçirmemiz, bu noktalara finansman bulmamız ve kendimizi tanıtmamız zor.


Bizi bu ülkelerde tanıtacak, networkundan faydalanacağımız bir ortak aradık. Acor ile yüzde 50-50 işbirliğine gittik. Rixos markasını 10 yılda dünyada en az 20 ülkeye daha götürme hedefini koyduk, amacımız 2025’te 100 otele çıkabilmek. 36 saatte bir otel açan Accor Grubu ile işletme tarafında ortak olduk. Şehir otelciğinde küçülüyoruz.

 

9- İhalesini aldığınız Haliçport Projesi'nde süreç neden uzadı?
Haliç’e dünya mirası hassasiyetiyle yaklaşıyoruz. Haklı eleştirileri değerlendiriyoruz ama orada hiçbir şey olmasın mı? Haliç tehlikeli bir yer olarak kalsın, İstanbul buradan faydalanmasın ve dünyada burayı görmesin mi! O bölge bana göre İstanbul’un merkezi. Yüzyıllarca kültürün, sanatın, ticaretin merkezi olmuş, biz de bunu geri getirmek, İstanbul’a ve dünyaya geri kazandırmak istiyoruz.

 

Süreç yavaşlamadı. Proje çok zor bir proje. Geçmişle geleceği buluşturacaksınız. İki ay sonra ne yapmak istediğimizi ortaklarımızla açıklayacağız.

 

10- Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) Türk turizmine etkisi konusunda değerlendirmeniz nedir?
KGF, karşılaştığımız resesyonu yönetmek anlamında çok önemli. Devlete getirdiği düşük bir riskle büyük bir iş başarıldı. Nişantaşı’nda para harcayanlar istihdam sorunu olanlar mı, işimi kaybederim endişesi taşıyanlar mıydı? Neden geçen sene para harcamayı kestiler ve neden “şimdi” para harcıyorlar? Nişantaşı’nda yapacağı harcamayı yüz sene kesmeyecek olan insanlar durdu. Çünkü psikolojik olarak bir korkuya düşüldü. Tüketimi kesince her şey etkileniyor. İç dinamizm olmazsa hangimiz yatırım yapmayı düşünürüz, hangi cesaretle yatırım yaparız.

 

 


 


Geri Dön