03 / 05 / 2024

Rıza Zarrab'ın Kandilli'deki villası yıkıldı mı?

Rıza Zarrab'ın Kandilli'deki villası yıkıldı mı?

Reza Zarrab'ın Kandilli'deki kaçak yapılarını yıkmak için köşküne giren İBB ekipleri, sadece birkaç metrekarelik duvarı yıktı… Boğaziçi İmar Müdürlüğü kepçeyi köşkten çıkarıp çalışmaları durdurdu…



Türkiye'nin gündemini sarsan 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda önce tutuklanan sonra da tahliye edilen Reza Zarrab'ın İstanbul Kandilli'deki köşkünde yasa dışı inşaat yapmasına göz yuman İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kaçak yapıları yıkamadı. SÖZCÜ'nün gündeme getirdiği Kandilli'deki köşk arazisindeki kaçak yapılaşmayla ilgili savcılığa Mart 2015'te önce “yıkım işlemleri başladı” diye yazı yazan İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü, Zarrab kara para aklama suçlamasıyla 22 Mart 2016'da ABD'de tutuklanınca adım atabilmişti. 26 Nisan 2016'da kepçeyle inşaata giren belediye ekipleri, bahçede inşa edilen 3 bin metrekarelik kaçak yapının sadece birkaç metrekarelik duvarını yıkabildi. İki gün çalıştıktan sonra kepçeyi bahçeden çıkaran Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün yargıya “yıkıyoruz” dedikten sonra yıkımı durdurması şaşkınlık yarattı. İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Temmuz 2015'te Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda, “Kültür varlığı yapı ve bahçesinin ivedilikle onaylı projesine uygun haline getirilmesi” gerektiğini belirtmişti.


CHP'DEN ‘YIKIMI TOPBAŞ DURDU' İDDİASI

Köşkteki kaçak yapılaşmayla ilgili olarak hem Zarrab hem de Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri hakkında geçtiğimiz yıl suç duyurusunda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi CHP'li Hüseyin Sağ, yıkım işlemlerinin durdurulmasının Kadir Topbaş'ın talimatıyla gerçekleştiğini söyledi. İran'a yönelik yaptırımları ihlal ederek işadamı Reza Zarrab'ın Türkiye'deki dokunulmazlığının devam ettiğini vurgulayan CHP'li Hüseyin Sağ şöyle konuştu:


“AĞAÇLARIN PARASINI ZARRAB'DAN ALIN”

“Boğaziçi İmar Kanunu'nun 13. maddesinde yapının, inşaat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılmış bölümlerinin hemen yıkılması gerektiği belirtiliyor. Kanunla verilmiş görevi Kadir Topbaş ve ona bağlı bulunan Boğaziçi İmar Müdürlüğü yerine getirmiyor. Bu göstermelik yıkımla suç işliyorlar. Yapılması gereken belli, onaylı projeye aykırı kısımları yıkıp, kesilen ağaçların yerine yenilerini dikip, parasını Zarrab'dan almalılar. Niyetleri imar plan değişikliği yapıp kaçak yapıları yasal hale getirmekse açıklasınlar.”


Zarrab önce ağaçları kesti sonra köşkü yıktı


174 pafta, 958 ada ve 1 parselde bulunan köşk ve arazisinde onaylı projesine aykırı inşaat yapıldığını SÖZCÜ'nün ortaya çıkarmasının ardından 13 Şubat 2015'te belediye ekipleri köşkün kapısına mührü vurdu. Zarrab, Koruma Kurulu'nun hazırladığı rapora göre yasalara aykırı şu işlemleri yaptı: Döşemeler kaydırıldı, kat yükseklikleri değiştirildi, ikinci bodrum kat büyütüldü ve birinci bodrum kat ile birleştirildi. Binanın arka cephesinde 61 metre genişliğinde üç katlı, ön cephesinde ise 24 metre genişliğinde tek katlı yeni yapılar inşa edildi.


Sözcü



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;


17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının kilit ismi Reza Zarrab’ın İstanbul Kandilli’deki tarihi köşkünde yaptırdığı 3 katlı kaçak inşaatın sadece bir bölümünün yıkıldığı ortaya çıktı. Geçen nisan ayında yıkılması için iş makinelerinin girdiği köşkteki kaçak yapının sadece üst katının tıraşlandığı öğrenildi. Göstermelik yıkım, Amerika’da tutuklu bulunan Zarrab’ın avukatlarının yıkımın durdurulması için mahkemeye başvurmasıyla ortaya çıktı. Başvuruyu değerlendiren mahkeme, önce yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bunun üzerine Boğaziçi İmar Müdürlüğü tekrar savunma yaparak, kaçak yapının yıkılmasını istedi. Mahkeme daha sonra savunmanın yerinde olduğuna ve kaçak yapının yıkılmasına karar verdi. Köşkteki kaçak yapının yıkımının devam etmesi gerektiğini belirten CHP Büyükşehir Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, “Sonradan yapılan kaçak yapının tamamen yıkılarak tescilli eserin tekrar eski haline getirilmesi gerekiyor. Yıkım devam edecek.” dedi. Amerika’da 21 Mart’ta tutuklanan Reza Zarrab’ın 25 milyon dolara satın aldığı Kandilli’deki köşkte 14 ay önce yıkım kararı alınmıştı. 1986 yılında, ‘korunması gereken kültür varlığı’ olarak tescillenen köşkün yanına yapılan 3 katlı binadaki çalışmalar da bu çerçevede durdurulmuştu.


YALI DA MAHKEMELİK

Reza Zarrab’ın, 2011 yılında eşi Ebru Gündeş adına aldığı Kanlıca’daki 2’nci derece tarihi eser kabul edilen Mehmet Arif Bey Yalısı’nda yapılan kaçak inşaatın da yıkımının gündemde olduğunu belirten Sağ, “Yalı için yürütmeyi durdurma devam ediyor. Ancak orası da yıkılacak. Boğaziçi İmar Müdürlüğü yalı için de savunmalarını yapıyor. Orasının da yürütmeyi durdurma işlemi kalkacaktır.” ifadelerini kullandı. Yalı ile ilgili, “Kaçak kat çıkıldığı, dış cephesi yıkılarak camla kaplandığı, deniz araçları için iskele yapıldığı ve iki yalıyı birbirine bağlayan tüp geçit yapıldığı.” iddiaları gündeme gelmişti.


YASALAR NE DİYOR?

Tarihi eserlerle ilgili Boğaziçi İmar Kanunu; tarihi ve doğal yapıyı tahrip eden veya niteliğini bozanların iki aydan bir yıla kadar hapis ve 200 bin liradan 500 bin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılacağı belirtiliyor.

   


Yarına Bakış




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Köşkteki kaçak yapılaşmayla ilgili olarak hem Sarraf hem de Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri hakkında geçtiğimiz yıl suç duyurusunda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi CHP'li Hüseyin Sağ, yıkım işlemlerinin durdurulmasının Kadir Topbaş'ın talimatıyla gerçekleştiğini söyledi.

Sözcü'ye yaptığı açıklamada İran'a yönelik yaptırımları ihlal ederek Amerika'yı dolandırmak, bankacılık sahtekarlığı ve kara para aklama suçlamasıyla ABD'de tutuklu bulunan işadamı Rıza Sarraf'ın Türkiye'deki dokunulmazlığının devam ettiğini vurgulayan CHP'li Hüseyin Sağ şöyle konuştu:

“Boğaziçi İmar Kanunu'nun 13. maddesinde yapının, inşaat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılmış bölümlerinin hemen yıkılması gerektiği belirtiliyor. Kanunla verilmiş görevi Kadir Topbaş ve ona bağlı bulunan Boğaziçi İmar Müdürlüğü yerine getirmiyor. Bu göstermelik yıkımla suç işliyorlar. Yapılması gereken belli, onaylı projeye aykırı kısımları yıkıp, kesilen ağaçların yerine yenilerini dikip, parasını Zarrab'dan almalılar. Niyetleri imar plan değişikliği yapıp kaçak yapıları yasal hale getirmekse açıklasınlar.”


Cumhuriyet

Geri Dön