23 / 12 / 2024

Rize Güneysu'daki HES inşaatına vatandaşlardan tepki!

Rize Güneysu'daki HES inşaatına vatandaşlardan tepki!

Rize'nin Güneysu ilçesinde yapılacak HES ile ilgili bilgilendirme toplantısı sırasında vatandaşlar, projeye tepki gösterdiler



Güneysu Belediyesi Konferans Salonu'ndaki toplantıya, Belediye Başkanı Ahmet Minder, İl Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir ile Gürgen köyündeki Gürgen Deresi üzerinde Alicik Hidroelektrik Santrali projesini planlayan firma temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Toplantıda firma adına sunum yapan Orkun Gümüştekin, proje hakkında bilgi verdi. Gümüştekin'in dereye canlı yaşamın devam etmesi için yüzde 10 civarında can suyu bırakılacağını söylemesi üzerine söz alan Güneysu Belediye Başkanı Minder, DSİ'nin yaptığı araştırmalarda, son yıllarda deredeki su azalmasının dikkate alınmadığını ileri sürdü.

Gerek küresel ısınma ve gerekse çeşitli nedenlerden dolayı bırakılacak can suyunun deredeki canlı yaşamın devam etmesine imkan tanımayacağını iddia eden Minder, "HES'in yapılacağı bölgenin altyapısı buna uygun değil. Köylerdeki atık sular, dereye bırakılıyor. Bırakılacak bu su, deredeki evsel atıkları taşımaz" dedi.

Doğal yaşamın muhafazası için dereye en az yüzde 30 oranında can suyu bırakılması gerektiğini savunan Minder, "Öyle yapılmazsa bütün vatandaşların kanalizasyonunun yapılması lazım. Belediyenin öyle bir yatırım yapma gücü yok. Köylüler, atık suları dereye bırakıyor. Bunun düşünülmesi ve projeye eklenmesi lazım" diye konuştu.

Bırakılması planlanan can suyunun dere üzerindeki alabalık tesisleri ve diğerleri için de yeterli olmayacağını kaydeden Minder, "Bu sorunlar çözülmezse ileride santraller ile vatandaşların daha farklı şekilde karşı karşıya geleceğini düşünüyorum. Bu sorunun çözülmesi de en azından yüzde 30 oranında can suyunun dereye bırakılması ile olur" dedi.

Gümüştekin de dereye çöp ve evsel atıkların bırakılmaması gerektiğini belirterek, "Çevreyi korumak böyle olmaz. Projeyle ilgili etüt çalışmaları da devam ediyor. Belki kanalizasyon projesine destek verilir. Ama köylerde atıkların dereye bırakılması da doğru değil" dedi.

Toplantıya katılan köylüler ise HES projelerine olumlu bakmadıklarını vurgulayarak, "Bu toplantının ilçe merkezinde değil, köyde bütün köylülerin katılımıyla yapılması gerekir. Projenin köye bir faydası olmayacaksa, köyün yoluna, suyuna zarar verecekse karşıyız. Körü körüne imza atmayız" diye konuştu.

Rize Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan da toplantıda, projenin çevreye etkilerinin değerlendirilmesi gerektiğini, ancak bunun yerine projenin tanıtımının yapıldığını ifade ederek, bu nedenle toplantının amacına uygun yapılmadığını söyledi.

Hazırlanan ÇED raporunda önemli eksiklikler olduğunu ileri süren Şan, "Toplantının, köylülerin istediği gibi köyde yapılması lazım. Ayrıca projenin çevreye etkilerinin anlatılması lazım. Bunlar yapılmadığı sürece toplantı yapılmasının anlamı yok" dedi.
AA


Geri Dön