23 / 12 / 2024

Rönesans çözümü Rusya'da fabrika yapmakta buldu

Rönesans çözümü Rusya'da fabrika yapmakta buldu

Rusya'nın ikinci büyük yabancı yatırımcısı Rönesans Şirketler Grubu, ülkedeki yerini korumak için çözümü kriz döneminde fabrika yapmakta buldu



Kriz nedeniyle Rusya'da 13, Ukrayna'da 3 şantiyesini kapatmak zorunda kalan Rusya'nın ikinci büyük yabancı yatırımcısı Rönesans Şirketler Grubu, ülkedeki yerini korumak için çözümü kriz döneminde fabrika yapmakta buldu.

Yaklaşık 16 yıl önce Rusya'da kurulan, zamanla büyüyerek Ukrayna ve Türkiye'de de yatırımlar yapan şirket, küresel ekonomik kriz nedeniyle küçülmek yerine, 2008 yılında Türkmenistan, Libya, Bayreyn ve Suudi Arabistan'a açılarak iş hacmini korudu. Geçen yılını 1.1 milyar dolar ciroyla kapatan Rönesans, önümüzdeki günlerde enerji yatırımlarıyla da gündeme gelmeye hazırlanıyor.

Özellikle 2008'in ikinci yarısında krizin etkisini hissetmeye başladıklarını söyleyen Rönesans Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Rusya'da bulunan 25 şantiyeden 13'ünü, Ukrayna'da bulunan 4 şantiyeden 3'ünü kapattıklarını açıkladı. Kapanan bu şantiyelerin toplam yatırım hacminin yaklaşık 2.5 milyar dolar olduğunu söyleyen Ilıcak, yaptığı açıklamada Rönesans'ı krizde küçültmemek için çözümü yeni pazarlara açılmakta ve Rusya'da şantiyeleri kapatarak, fabrika yapmakta bulduklarını açıkladı.

YENİ PAZARLARA AÇILDI

2007 yılında Rusya'da en büyük ikinci yabancı yatırımcı olan Rönesans Şirketler Grubu, küresel kriz nedeniyle Rusya ve Ukrayna'daki şantiyelerini kapatmasının ardından, krizi küçülerek atlatmamak için çareyi yeni pazarlara açılmakta buldu. Bu zamana kadar Rusya, Ukrayna ve Türkiye'de yatırımlar yapan Rönesans, kriz döneminde Türkmenistan, Libya, Bahreyn ve Suudi Arabistan'da da altyapı yatırımları aldı. Ilıcak, Rusya ve Ukrayna'da şantiyelerin kapatılması nedeniyle işsiz kalan elemanlarını da bu ülkelerde istihdam edildiğini kaydetti.

DARALAN RUSYA PAZARINDA DA BOŞ DURMADI

Rusya'nın en büyük ikinci yabancı şirketi olan Rönesans Şirketler Grubu, inşaat ve gayrimenkul pazarının Rusya'da yüzde 65 daralması üzerine bazı şantiyelerini kapatıp, fabrika yatırımlarına yöneldi. Hyundai ve Peugout otomotiv fabrikalarının inşaatını aldıklarını söyleyen Ilıcak, Volvo'nun kamyon fabrikasının bir süre önce tamamlandığını belirtti. Ilıcak, iş makineleri üreten Liebherr firmasının fabrikasının ise çok hızlı bir şekilde bitireceklerini aktardı. Yaklaşık 16 yıllık bir firma olmalarına karşın Rusya'da iki büyük kriz yaşadıklarını anlatan Ilıcak, 1998-1999 yıllarında birçok yabancı yatırımcının ülkeyi terk ettiği dönemde şirket olarak restorasyon yatırımları ve içecek fabrikası inşaatı yaparak Rusya'da kaldıklarını vurguladı. Bugün Rusya'nın en büyüklerinden biri olmasını buna bağlayan Ilıcak, bu kriz dönemini de bu şekilde atlatacaklarını ifade etti.

YENİ ENERJİ YATIRIMLARI GÜNDEMDE

Haziran ayında, 30 milyon dolara mal olan Kastamonu'daki 15 megavat büyüklüğündeki hidroelektrik enerji santralinin açılışını yapacaklarını söyleyen Erman Ilıcak, önümüzdeki günlerde İç Anadolu bölgesinde 60 megavatlık bir hidroelektrik enerji santralinin temelini atacaklarını açıkladı. Yeni santralin lisans çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu vurgulayan Ilıcak, Yatırımın 100 milyon dolara mal olacağını belirtti.

ZEYTİNBURNU YAT LİMANI PROJESİ RÜZGARINI YİTİRDİ

Zeytinburnu Yat Limanı Projesi'nde yatırım için mimar ve şehir planlamacılarının açtığı dava nedeniyle Danıştay'ın vereceği karar beklediklerini söyleyen Erman Ilıcak, "Danıştay'daki dava sürecini de eklediğimizde, yaklaşık 2.5 yıldır yatırım yapmak için bekliyoruz. Danıştay bundan sonra onay verse de, projenin bu konjonktürde hayata geçmesi mümkün görünmüyor. 70 bin kişiye yeni istihdam yaratacak olan projeyi, ihaleyi aldığımız dönemde finanse edecek kuruluşlar hazırdı. O dönemde bize kredi verecek firmalar, şu anda piyasada bile yok. Danıştay'dan bugün yatırıma vize çıksa bile proje için gerekli finansmanı bulmakta zorlanırız. Diyelim bulduk. Yat limanı, oteller, kurvaziyer turizm ve gayrimenkul yatırımlarını da kapsayan 1.5 milyar dolar büyüklüğündeki bu yatırıma, ilgi gösterecek yatırımcı bulamayız" dedi.

Hatırlanacağı üzere Zeytinburnu Yat Limanı ön ihalesi Aralık 2006'da yapılmış, 49 yıllığına kiralanması öngörülen limana en yüksek teklifi 6.5 milyon TL ile Rönesans-Koçhan ortaklığı vermişti. Söz konusu proje için mimar ve şehir planlamacılarının açtığı dava nedeniyle Danıştay'ın vereceği karar bekleniyor.
Sabah Emlak


Geri Dön