30 / 04 / 2024

Rönesans Holding halka arzdan 4.5 milyar TL kaynak bekliyor!

Rönesans Holding halka arzdan 4.5 milyar TL kaynak bekliyor!

Rönesans Holding'in ülkemizdeki ticari gayrimenkul geliştirme ve yatırım şirketi olan Rönesans Gayrimenkul Yatırım'ın yüzde 10.08'lik kısmının halka arzı için talep toplama süreci başladı. Söz konusu halka arzdan sağlanacak kaynağın 4 milyar 503 milyon Türk Lirası olması bekleniyor. 



Rönesans Holding’in ilk halka açık şirketi olacak olan Rönesans Gayrimenkul Yatırım, ülkemizin en büyük alışveriş merkezi yatırımcısı ve geliştiricisi olarak halka açılıyor. Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ın halka arzı için merakla beklenen talep toplama süreci başlarken, yüzde 10.08 oranındaki halka arzdan sağlanacak olan kaynağın 4 milyar 503 milyon Türk Lirası şeklinde olması bekleniyor. Habertürk'te yer alan habere göre 3 günlük talep toplaması süreci başlayan halka arza ilişkin gerçekleştirilen sohbet toplantısına Rönesans Holding Kurucusu ve Başkanı Erman Ilıcak, Rönesans Gayrimenkul Yatırım Genel Müdürü Yağmur Yaşar ve Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Sercan Yüksel katılım sağladı.

YILLIK KİRA GELİRİ 120 MİLYON EURO

Rönesans Holding Kurucusu ve Başkanı Erman Ilıcak söz konusu toplantıda yaptığı açıklamada Türkiye ve Hollanda başta olacak şekilde Avrupa, Orta Asya ve Afrika’ya yayılmış olan geniş coğrafyada 30 farklı ülkede inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı şeklinde faaliyet gösterdiklerini dile getirerek şöyle konuştu: “2023 yılının sonu itibarıyla öz sermayemiz 3.4 milyar Euro, konsolide gelirlerimiz de 3 milyar Euro düzeylerinde bulunuyor. Rönesans Holding'in yurtdışı gelirlerinin toplam cirodaki payı yüzde 50 seviyesinde. 2015'ten beri ENR’ın hazırlamış olduğu ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi’ listesinde Avrupa’nın ilk 10 şirketi arasındayız.”

Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ın senelik kira gelirlerinin 120 milyon Euro civarlarında seyrettiğini dile getiren Erman Ilıcak, “Alışveriş merkezlerimizde doluluk oranı yüzde 97.3 düzeylerinde bulunuyor” diye konuştu.

Rönesans Holding halka arzdan 4.5 milyar TL kaynak bekliyor!

85.5 MİLYAR TL TOPLAM VARLIK BÜYÜKLÜĞÜ


Rönesans Gayrimenkul Yatırım Genel Müdürü Yağmur Yaşar ve Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Sercan Yüksel de Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ın varlıklarının büyüklüğü ile ilgili olarak şunları söyledi: “Rönesans Gayrimenkul Yatırım 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle 85.5 milyar Türk Lirası (2.6 milyar Euro) değerinde toplam varlık büyüklüğüne, 55.7 milyar Türk Lirası da öz sermaye büyüklüğüne sahip. 2023 yılının sonu itibarıyla konsolide yatırım amaçlı gayrimenkullerden elde etmiş olduğumuz düzeltilmiş kira gelirleri 5.7 milyar Türk Lirası şeklinde olan şirketin Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) 3.7 milyar Türk Lirası şeklinde oldu. Şirketin portföyündeki 16 gayrimenkulün kiralanabilir alanı brüt 740 bin metrekare. Söz konusu bu büyüklük, Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ı ülkemizin en büyük ticari platformu haline getiriyor. 16 gayrimenkulümüzün 12 tanesi alışveriş merkezi. Alışveriş merkezlerinin kiralanabilir alanı brüt 640 bin metrekare. Hepsi İstanbul’da bulunan ofis portföyümüzde de yaklaşık 100 bin metrekarelik kiralanabilir alan mevcut.

Yaşar ve Yüksel, şirketin iş modelini ise şu şekilde açtı: “Çoğunlukla arsa alımından başlayıp, her aşamasını kendi geliştirdiğimiz ticari gayrimenkulleri satmayarak uzun süreli kira geliri yaratıyoruz.”


MALTEPE PARK KONUT’UN İNŞASI BAŞLADI

Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ın gelir getiren varlıklarının dışında İstanbul Ataşehir ve Ümraniye’de iki arsa ile tatilcilerin gözdesi Antalya’da Beachtown projesinin yer aldığını dile getiren Yağmur Yaşar, ayrıca Maltepe Park Alışveriş Merkezi'nin yer aldığı parselde 4 bloktan oluşan 478 konut ve 25 adet ticari ünitelik proje olan Maltepe Park Konut’un inşasına başladıklarını dile getirdi.

Rönesans Holding halka arzdan 4.5 milyar TL kaynak bekliyor!

7 İLDE 12 AVM


Şirketin alışveriş merkezlerinin İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Samsun, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da bulunduğunu dile getiren Sercan Yüksel de “Optimum, Hilltown, Piazza markalı alışveriş merkezlerimizin dışında Maltepe Park ve Kozzy Alışveriş Merkezi de portföyümüzdeki ticari alanları oluşturuyor. 12 alışveriş merkezimizin ziyaretçi sayısı 2022 yılının sonunda 93 milyondu. 2023 yılının sonunda ziyaretçi sayısı 100 milyona ulaştı. Tüm dünyayı etkileyen COVID sonrası çok ciddi biçimde fiziki alışverişe dönüş oldu. Ayrıca perakendede hareketlilik sürüyor” açıklamasını yaptı. 

BAZ KİRA İLE ENFLASYONA KARŞI KORUMA


Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 12 alışveriş merkezindeki 2 bine yakın mağaza için yapılan kontratların ağırlıklı ‘baz kira’ ve ‘ciro kira’ şeklinde iki ana unsurdan oluştuğunu dile getiren Yüksel, “Baz kira ile enflasyona karşı koruma sağlarken, ciro kira üzerinden yaratılmış olan artı değer ile reel getiri sağlıyoruz. Söz konusu bu model özellikle ekonominin büyüdüğü ya da döviz kurularında yaşanan artışların enflasyon oranlarının altında kaldığı dönemlerde net operasyonel gelir artışını destekliyor” diye konuştu.

Açıklamasında söz konusu bu model ile 2023'te düzeltilmiş kira gelirleri artışının 2023'te 2021 yılına oranla yüzde 51’le enflasyonun üzerinde olduğunu dile getiren Yüksel “2023'te kira gelirlerimiz 5.7 milyar TL'ye ulaştı. Söz konusu bu durum, Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ın yüksek enflasyon döneminde de gelirlerini sıkı takip ettiğini ve gerektiği yerde hızlı aksiyon alıp reel büyüme sağlayabildiğini ortaya çıkarıyor. 2023 yılının sonu itibariyle Rönesans Gayrimenkul Yatırım alışveriş merkezi kiracıları, toplam cirolarının ortalama yüzde 8.7’lik kısmını ‘baz kira, ciro kirası ve ortak alan gideri’ şeklinde ödedi. Yakın geçmişte sektör ortalaması yüzde 13-14 seviyesindeydi. Söz konusu bu rakamlar, sürdürülebilir kira gelirlerini artırma potansiyeli konusunda umut verirken, kiracıların da kârlı çalışabildiklerini gösteriyor” dedi.

YÜZDE 80 YURT İÇİ BİREYSEL YATIRIMCIYA


Halka arzdan bekledikleri gelire ve kaynağı yönlendirecekleri alanlara ilişkin de bilgi veren Yüksel, “Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ın hisselerinin yüzde 10.08’inin halka arzıyla sağlanacak kaynağın 4 milyar 503 milyon lira olmasını bekliyoruz. Hisse senetlerinin yüzde 80’i yurt içi bireysel yatırımcılara eşit dağılımla gidecek. Yüzde 20’si de yurt içi kurumsal yatırımcılara verilecek. Sağlanacak kaynağın yüzde 60-65’iyle finansal borç ödemesi yapılacak. Yüzde 5-10’u ticari olmayan borçlara gidecek. Yüzde 15-20’si Maltepe Park Konut yatırımına harcanacak. Yüzde 10-15’i de işletme sermayesi olarak kullanılacak. Rönesans Gayrimenkul Yatırım, yatırımcılarıyla birlikte bugüne kadar Türkiye’ye yaptığı yatırımları devam ettirmek hedefiyle çalışmalarını tüm hızıyla sürdürecek” diye konuştu.

 

'700 bin liraya ev mi araba mı' diyenlere İslam Memiş'ten en net yanıt geldi!

OSB’lerde yıllık kira artışları ortalama yüzde 102 seviyesinde gerçekleşti!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira bedeli 5 yıl dolmadan artırılabilir mi?


Geri Dön