30 / 04 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira bedeli 5 yıl dolmadan artırılabilir mi? 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira bedeli 5 yıl dolmadan artırılabilir mi? 

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan tartışmalar çığ gibi büyürken, kira bedelinin 5 yıl dolmadan artırılıp artırılamayacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki kira bedeli 5 yıl dolmadan artırılabilir mi? 



Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan tartışmalar her geçen gün daha da artıyor. Hem ev sahipleri hem de kiracılar kira artışları ile ilgili olarak yaşadıkları mağduriyetleri sosyal medya hesapları üzerinden sık sık dile getirirken, kira bedelinin 5 yıl dolmadan artırılıp artırılamayacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki kira bedeli 5 yıl dolmadan artırılabilir mi? 

Ev sahipleri ve kiracı hakları ile ilgili olarak yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Avukat Esat Özel resmi X hesabı https://twitter.com/turk_avukat üzerinden yeni bir paylaşım yaptı. 

Avukat Esat Özel paylaşımında "TBK'nin 344. maddesinde benimsenen kiranın belirlenmesine ilişkin sistem uyarınca, 5 yıl dolmadan önce kira bedelinin TBK'nin 138. maddesi uyarınca uyarlanması suretiyle arttırılması mümkün değildir." ifadelerini kullandı. 

Avukat Esat Özel'in paylaşımı şu şekilde:

TBK'nin 344. maddesinde benimsenen kiranın belirlenmesine ilişkin sistem uyarınca, 5 yıl dolmadan önce kira bedelinin TBK'nin 138. maddesi uyarınca uyarlanması suretiyle arttırılması mümkün değildir.

BAM., 4. HD., Esas: 2023/2787, Karar : 2023/3085

Tüm bu değerlendirmelere göre somut dava incelendiğinde; kira sözleşmesinin 10.03.2020 tarihinde yapıldığı, davanın açıldığı 20.03.2023 tarihine kadar TBK.'nun 344/3. maddesindeki 5 yıllık sürenin dolmamış olduğu, taraflar arasında sonraki yıllar kiralarının TBK.'nun 344/1. maddesi uyarınca tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranında ve Mart 2023 tarihinde başlayan dönem için 7409 sayılı Kanun'un 4.maddesi ile Türk Borçlar Kanunu'na eklenen Geçici Madde-1 maddesi uyarınca yüzde yirmi beş oranında arttırılarak uygulandığı görülmektedir.

Davacının, TBK.'nun 344/3.maddesindeki 5 yıllık süre dolduğunda bu madde uyarınca kiranın hak ve nesafete göre belirlenmesini talep edebilecek olmasına rağmen 5 yıl dolmadan önceki dönemde kira enflasyonunun daha yüksek olduğunu ve kiracının ödediği kira miktarının emsal kiraların çok altında kaldığını öne sürerek TBK.'nun 138. maddesi uyarınca hakim tarafından sözleşmeye müdahale edilmek suretiyle kiranın arttırılmasını talep ettiği anlaşılmaktadır.

Dairemiz kararında üstte açıklandığı üzere yasa koyucunun TBK.'nun 344.maddesinde benimsediği kiranın belirlenmesine ilişkin sistem uyarınca 5 yıl dolmadan önce kira bedelinin TBK.'nun 138. maddesi uyarınca uyarlanması suretiyle arttırılması mümkün değildir.

5 yıl dolmadan, enflasyonunun daha yüksek olması ve kiracının ödediği kira miktarının emsal kiraların çok altında kaldığı gerekçesiyle uyarlama davası açılamaz.

Karar Bursa BAM'ın kararıdır. Karar Künyesi eksik paylaşılmış, Künye; "Bursa
4. Hukuk Dairesi, Esas No: 2023/2787, Karar No: 2023/3085, Karar Tarihi: 28.12.2023" şeklindedir.

Avukat Esat Özel'in paylaşımına gelen yorumlar şu şekilde:

 

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan büyük İstanbul depremi açıklaması: İstanbul'da her an deprem olabilir mi?

Garanti Koza Kozapark projesinde ipotek krizi bitti, 3 bin 500 tapudan 1.500’ü sahiplerine verildi!

Emlak sigortacıları artan doğal afetler sebebiyle zararlarla karşı karşıya!


Geri Dön