28 / 04 / 2024

Rönesans, Samsun'da alışveriş merkezi yapacak!

Rönesans, Samsun'da alışveriş merkezi yapacak!

Samsun Büyükşehir Belediyesinin önce Avusturyalı Minel Bankın şirketi MELe verdiği, sonra Hollandalı Acteumun devraldığı alışveriş merkezi projesinde Rönesans Gayrımenkulün devreye girmesiyle yeni temel atıldı



Samsun Büyükşehir Belediyesinin önce Avusturyalı Minel Bankın şirketi MELe verdiği, sonra Hollandalı Acteumun devraldığı alışveriş merkezi projesinde Rönesans Gayrımenkulün devreye girmesiyle yeni temel atıldı. Rönesans Gayrimenkul, projeye 100 milyon Euro yatıracak. Kiracıların harcamalarıyla birlikte yatırım 150 milyon Euroyu bulacak.SAMSUNun 3 yıldır bekleyen alışveriş merkezi ve lüks otel projesini Rönesans Gayrimenkul gerçekleştiriyor. 2007 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesinin açtığı ihaleyi Avusturyalı Minel Bankın gayrimenkul şirketi MEL kazanmış, 2008 global krizinde Minelin batmasıyla, projeyi Hollandalı Acteum devralmıştı. Türkiyede aldığı arazilerin hiçbirinde proje gerçekleştirmeden Acteum, pazardan çekilme kararı vermişti. Şubat 2011de projeyi devralan Rönesans Gayrimenkul, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demirin katılımıyla dün temeli attı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 40 ay önce bu projenin temeli atıldı. Ama iki Avrupalı şirket bunu gerçekleştiremedi. Sonuçta bu bir Türk şirketine kısmet oldu dedi.

150 milyon Euro yatırım
Rönesans Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özgümüş, henüz ismi konulmamış projede alışveriş merkezi ve lüks otel gerçekleştireceklerini belirterek, Samsunun eski otobüs terminalinin yeri 2007de ihaleye açıldığında biz de ilgilenmiş ancak ihaleye girmemiştik dedi. 33 milyon dolar artı KDV ile ihale edilen projeyi, 11 milyon dolar gecikme cezası ve etraftaki küçük birkaç parselin de dahil edilmesiyle 50 milyon dolara aldıklarını hatırlatan Murat Özgümüş, şöyle konuştu: Proje kiracıların harcamalarıyla birlikte 150 milyon Euroluk bir yatırıma ulaşacak. Rönesans olarak 100 milyon Euro yatırım yapıyoruz. Proje bitince 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. 320 yataklı otel şehrin ve bölgenin 5 yıldızlı ilk oteli olacak. Kuzey Anadolu ve Karadenizin en büyük alışveriş merkezini (AVM) inşa edeceğiz. 65 bin metrekare kiralanabilir alanı ve 160 mağazası olacak. Perakendeciler projenin askıya alınmasına üzülmüştü. Yeniden gündeme gelmesiyle ilgi göstermeye başladılar. 18-20 ayda açmış oluruz.

12 milyon ziyaretçi
Büyük markalarla görüşmelerin devam ettiğini projede hipermarket, yapı market, teknoloji market, eğlence üniteleri, sinema ve buz pisti bulunacağını anlatan Özgümüş, günde 30 bin, yılda 12 milyon ziyaretçi ağırlayacaklarını söyledi. Samsunun çok kozmopolit bir şehir olduğunu vurgulayan Özgümüş, şunları söyledi: Ruslarla iyi bağlantıları var. Çok açık, taassubu olmayan, üniversitesi olan, liman şehri. Rafineri de var Samsunda. Akdeniz kadar uzun değil ama 3-4 ay güzel yaz yaşanır. Rusya ile şehri entegre etmek hem turizm hem ticaret için insan çekmek planları var yerel yönetimlerin. Başbakan da Samsunda mutlaka 5 yıldızlı otel olsun demiş. Bir satlik araba mesafesiyle 1.5 milyon nüfusa ulaşılabiliyor. Merzifon, Amasya, Sinop, Bafra ve hatta Ordudan bile gelenler var.

Anadoluda yatırımcı el üstünde tutuluyor

İKİ Avrupalı yatırımcının yarım bıraktığı projeyi tamamlamalarıyla ilgili olarak Murat Özgümüş, şu değerlendirmeyi yaptı: Türkiyede yabancıların proje geliştirmesi kolay değil. Ticari gayrimenkul geliştirmek epey farklı bir iş. Rusyada biz epey tecrübe edindik bu konuda. Türkiyede de projeler yaptık, 8-10 yılda işin dinamiklerini çok iyi öğrendik. Avrupada, Rusyada bizim gibi en son anahtar teslim iş yapan yok. Türkiyede de her şehir farklı beklenti içinde. Aynısını uygulayamıyorsunuz. Biz sadece İstanbulda Ankarada iş yapalım derdimiz yok. Anadolunun her yerinde iş yapmaktan çok mutluyuz. Büyük şehirlerde proje yapan yüzlercesinden birisin ama Anadolu şehinlerinde el üstünde tutuluyorsun.
Hürriyet/Demet CENGİZ BİLGİN


Geri Dön