01 / 10 / 2024

Ropemaker Place Platinum derecesine sahip ilk yapı!

Ropemaker Place Platinum derecesine sahip ilk yapı!

Ropemaker Place", Londra'da, Moorgate yakınlarında British Land Company PLC'e ait 83.700 metrekarelik bir iş merkezi. Yapı, Mayıs 2009'da tamamlanmıştır




Ropemaker Place", Londra'da, Moorgate yakınlarında British Land Company PLC'e ait 83.700 metrekarelik bir iş merkezi. Yapı, Mayıs 2009'da tamamlanmış. "Ropemaker Place", BREEAM sertifikasının 'Excellent' (mükemmel) derecesine ve LEED "Core&Shell" sertifikasının "Platinum" derecesine sahip ABD dışındaki ilk yapı. Bina, günümüz yönetmeliklerine kıyasla yüzde 33 daha düşük karbon emisyonlu. Yapı, bütün ısıtma ve sıcak su talebini pasif tasarım ve yenilenen enerji kaynakları ile gideriyor.

British Land'in yöneticisi Paul Burgess: "Zamanlama ve bütçe açısından bu noktaya ulaşmaktan dolayı çok memnunuz. Ropemaker ile birlikte bu kentteki en sürdürülebilir oluşumumuzu gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bina, içinde yaşayanların hem operasyonel maliyetlerini hem de çevreye olan negatif etkilerini azaltıyor. Teras bahçeleriyle kentte benzeri bulunmayan bir atmosfer yaratıyor; bu yapı, burada çalışanlar için gerçekten de mükemmel bir fırsat" diyor.
 
Londra ve Islington kentlerinden manzaralar sunan 20 katlı büro binası,geniş ve süreklilik arz eden kat alanlarıyla açık  ve net dolaşıma izin verecek şekilde tasarlanmıştır.Parçaların toplamının bütününü belirlediği sadeleştirilmiş bir Çin yapbozu olaraka tasarlanan bina,teras bahçeleri şeklinde yükselen birbirine kenetlenmiş altı adet büyük kübik  formdan oluşmuştur.

Arup Associates'in tasarımı, hem Moorgate'teki yüksek iş merkezleriyle ilişkili hemde Islington'un binalarına saygılı bir yapı ortaya çıkarmış. Bu büyüklükteki binalar var olan kentsel dokunun içine yerleştirildikleri zaman,geniş hacimlerinin görünümünü en aza indirmek için genelde cephenin ele alınış tarzından yararlanırlar. Bu yapıda da cephede de eklemleme ve hareketlendirme yoluyla yapının geniş tek parça bir yüzey olarak algılanması önlenmiş.

Güneş hareketiyle cephedeki ışık-gölge oyunları da bu algıya yardımcı oluyor. Cephe tasarımı ,çevresel değerlerin mimariye nasıl yansıtılacağına iyi bir örnek Tasarım ekibi binayı soğutmak için gereken enerji miktarını düz bir yüzeye oranla yüzde 27 azaltan özel olarak tasarlanmış eğimli bir cephe sistemi yaratmış. Zarif bir biçimde değişen ve cephenin ritmik ifadesi cepheyi yansıma ve ton değişimlerinden oluşan dinamik bir tuvale dönüştürüyor. Camın ve renklerin alışılmadık kullanımı,heykeltıraş ve ressamlarla iş birliği Ropemaker'ın içinde ve dış cephesinde farklılaşmayı sağlamış.köklü etik değerlere sahip bir işverenle çalışmanın sonucunda ortaya ,yüksek düzeyde sürdürülebilir esnek ve çağdaş çalışma alanları çıkmış.
YAPI

 


Geri Dön