29 / 04 / 2024

Ruhsat harçlarında indirime gidildi

Ruhsat harçlarında indirime gidildi

Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, kaçak yapılaşmayı önlemek amacıyla 2010 yılı sonuna kadar yapı ruhsatı ücretlerinde indirime gidildiğini duyurdu



Adıyaman Belediyesi Meclis Salonu'nda mühendisler ve mimarlar odalarının temsilcileri ile bir araya gelen Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, kaçak yapılaşmanın önüne geçeceklerini ve bu konuda kimseye taviz vermeyeceklerini ifade etti. Kaçak yapılaşmayı engellemek için yapı denetim ekibi kuracaklarını kaydeden Başkan Büyükaslan, ruhsat masraflarının yüksek olması nedeniyle ruhsat almadan kaçak yapı yapıldığına dikkat çekerek, 2010 yılına kadar ruhsat harçlarında yüzde 50'ye varan indirime gidildiğini açıkladı.

Ruhsat harçlarında belediyenin yüzde 20, mühendisler ve mimarlar odalarının da yüzde 40 indirim yaptığını vurgulayan Başkan Büyükaslan, şöyle konuştu;

"Kanunlarla tam olara bir türlü önüne geçilemeyen kaçak inşaat problemi sadece Adıyaman'ın değil bütün Türkiye'nin önde gelen problemlerinden biridir. Kaçak inşaatın sebeplerine baktığımızda; ekonomik sebepler, idari sebepleri kültür etkisi gibi sıralanabilir. Kentimizde kaçak inşaatın temel nedeni ise vatandaşın ekonomik düzeyinin düşük olmasıdır. Tespit edilen kaçak inşaat sahipleri genelde ruhsat almadan inşaata başlama gerekçesi olarak ruhsat maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirtmektedir. Adıyaman'da yaşayan vatandaşların sosyo-ekonomik olarak sabit gelirli oldukları, geliri doğrultusunda ancak zorunlu ihtiyaçlarını karşıladıkları ve ihtiyaçları haricinde tasarrufları ile zorunlu olarak ikamet etmek üzere yapı yaptıkları, bu yapıları ise 3-4 yılda zorla bitirebildikleri gözlemlenmiştir. Adıyaman'da yapılacak yapıların kaçak ve ruhsatsız yapılmasını, çevre ve görüntü kirliliği ile düzensiz, imara aykırı yapıların yapılmasını, çarpık kentleşmenin önlenmesi amacıyla 0-4 kata kadar olan konut yapılar için ilimizde yaşayan vatandaşlarımızın sosyo-ekonomik seviyeleri de göz önüne alınarak Belediyemiz Meclisince bina inşaat harçlarının yeniden düzenlenmesi gerektiği kanaatine varılarak yeni bir düzenlemeye gidilmiştir. 0-4 kat arası yapılacak yapıların tamamında ruhsat alımını teşvik etmek amacıyla belediye meclisi tarafından belediye harçlarında yüzde 20 oranında indirim yapılmıştır. Bu bağlamda Adıyaman'da faaliyet gösteren tüm mühendis ve mimarlar odaları temsilcileri ile de görüşülmüş ve 0-4 kat arası yapılarda indirim yapılması konusunda belediyemize destek vereceklerini belirtmişlerdir. Amaç şehrimizde güzel ve kaliteli yaşam alanları oluşturmak ve gelecek nesillerimize yaşanabilir bir kent sunmaktır." 2004 yılında da bu uygulamanın yapıldığını hatırlatan Başkan Büyükaslan, o dönemde 3 ayda 5 bin ruhsata el konulduğunun altını çizdi. Yapılacak indirimle birlikte ruhsat kullanımında istenilen verimin alınacağını düşündüğünü belirten Büyükaslan, belediye tarafından park alanı olarak gösterilen fakat ruhsatı bulunan evlerle ilgili çalışmalar da yapacaklarını sözlerine ekledi.

Başkan Büyükaslan, park alanı görünen fakat üzerine ruhsatlı ev kurulan alanlarla ilgili olarak; "Zamanında bu gibi yerler yerleşim birimi olmuş. O dönemde mevzuat uygulanmamış. Bu kadar evi yıkmaya ne bizim ne de Büyükşehirlerin gücü yok. Ancak imara açılan yerlerle takas yapılabilir. Biz bu konuyla ilgili çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Zeynal Bakır ise, odalar tarafından yapılan indirimin kazançtan düştüğünü söyledi.
Sabah Emlak


Geri Dön