02 / 10 / 2024

Rum Erkek Yetimhanesi, hoşgörü sembolü olabilir!

Rum Erkek Yetimhanesi, hoşgörü sembolü olabilir!

Büyükada'daki Rum Erkek Yetimhanesi'nin tapusunun Fener Rum Patriği'ne verilmesi 'dinler arası hoşgörü' adına atılmış çok önemli bir adım...




Büyükada'daki Rum Erkek Yetimhanesi'nin tapusunun Fener Rum Patriği'ne verilmesi 'dinler arası hoşgörü' adına atılmış çok önemli bir adım... İnşallah devamı gelir! Bu adımı Ak Parti'nin atması ise daha önemli. Çünkü daha önce hiçbir parti buna cesaret edememişti! Fener Rum Patriği Bartholomeos bile bürokrasiye kalsa o tapunun hiçbir zaman alınamayacağını, hükümetin inisiyatif almasının büyük jest olduğunu üstüne basa basa dile getirdi. Hep değiniyorum... Köşe yazarlarının senenin 365 günü hükümete 'çakma'sı hastalıklı bir ruh hali... Tabii ki, hatalar sonuna kadar eleştirilmeli ama arada yapılan güzellikler de görülmeli. Tıpkı bu güzellikte olduğu gibi ama gören olmadı.
Sabah/Mevlüt TEZEL

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Yetimhanenin bütün ahşap parçaları tek tek sökülecek

50 yıldır kullanılmayan Avrupa’nın en büyük ahşap Yapısı Rum yetimhanesinin tadilatı için 50 milyon dolar gerekiyor

İstanbul Kilisesi’nin kurcusu Aziz Anderas adına düzenlenen yortudan bir gün önce Büyükada’daki Yetimhane’nin tapusuna kavuşan Fener Rum Patrikhanesi şimdi harap durumdaki binayı faaliyete geçirmenin planlarını yapıyor. Rum mimarlar yaptıkları inceleme sonucu binanın restorasyonu için 50 milyon dolarlık bütçe gerektiğini rapor etti. Mimarlar yeniden inşa edilmesi çok pahalıya mal olacak yetimhannin ahşap parçalarını tek tek sökülerek restore edilmesini planlıyor.

DİNLER ARASI DİALOG MERKEZİ

Büyükada’ki Manastır Tepesi’nde yer alan 1898’de bir Fransız şirketi tarafından mimar Alaxsandre Vallaury’e otel amacıyla inşaa edilen Avrupa’nın en büyük ahşap binası ünvanlı Fener Rum Patrikhanesi Yetimhanesi eski günlerine dönmeye hazırlanıyor. Yetimhane’nin 1960’lı yıllardan itibaren kullanılamaması nedeniyle binada herhangi bir tamirat çalışması da gerçekleştirilmemiş. Fener Rum Patrikhanesi Basın Sözcüsü Peder Dositheos Anağnostopulos, bir fikir çalışmasını doğrularken muhtemel beder konusunda resmi bir çalışma yapmadıklarını söyledi. Restorasyon tamamlandıktan sonra binanın hizmet alanlarına ilişkin bilgi veren Peder Dositheos da, yetimhanenin bir bölümünün telojik çevre etüt merkezi diğer bölümü ise dinler ve mezhepler arası dialog merkezi olarak kullanılacağını belirtti.
Star/ERDİNÇ AKKOYUNLU


Geri Dön