03 / 05 / 2024

Rum Yetimhanesi, Avrupa'daki ekonomik kriz mağduru!

Rum Yetimhanesi, Avrupa'daki ekonomik kriz mağduru!

Türkiye ile Ortodoks Rum Patrikhanesi arasında 47 yıllık bir hukuk tartışmasına neden olan Avrupanın en büyük ahşap yapısı Büyükadadaki Rum Yetimhanesi, dünyadaki ekonomik kriz nedeniyle kaderiyle baş başa kaldı



Restorasyon için maddi kaynak bulunamıyor. Ortodoks Rum Patrikhanesi, Büyükada Rum Yetimhanesiyle ilgili olarak, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile aralarında süren hukuk mücadelesinde, mahkemedeki savunmasını Dünyanın en büyük ikinci ve Avrupa nın en büyük birinci ahşap yapısının çürümeye terk edilmesi üzerine kurmuştu. Ancak şimdi dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz nedeniyle, 50 milyon dolara mal olması beklenen restorasyon için, Patrikhane de çaresiz kaldı. Rum Patrikhanesinin Sözcüsü ve Patrik Yardımcısı Peder Dositheos Anhagnotopulos, Ekonomik krizden söz ederken yalnızca Yunanistandan devlet olarak söz etmiyorum. Dünyadaki diğer Ortodoks Hıristiyanlardan söz ediyorum.

Restorasyonla ilgili görevlendirilen bir kimse de yok. Patrikhanenin bir mimarı var, ancak bu durum nedeniyle o da bu konuyla uğraşamıyor diye konuştu. Bu arada Türkiyenin, yetimhane binasını, karşılıksız olarak restore etme teklifi götürdüğü de ortaya çıktı. Başbakanlıka bağlı görev yapan üst düzey bir yönetici, Patrikhaneye devlet adına Burası bir dünya mirası. İzin verin, restorasyonu biz yapalım diye teklifi bizzat götürdüm. Kabul etmediler dedi.

Sultan Uçar / HABERTURK


Geri Dön