23 / 12 / 2024

Rumkale'nin restorasyonu tamamlandı!

Rumkale'nin restorasyonu tamamlandı!

Gaziantep'te Fırat Nehri üzerinde konuşlanan tarihi Rumkale'nin doğu ve batı girişlerinin restorasyonu tamamlandı



Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi işbirliğinde yürütülen projenin birinci aşaması kapsamında restore edilen Rumkale, 2010 yılında ziyaretçilerini ağırlayacak. Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu, Gaziantep'in sanayi ve ticaretin yanında bir turizm kenti haline gelmesi için altyapı çalışmalarını sürdürdüklerini, Fırat Kültür Vadisi Projesi kapsamında Rumkale ve çevresinde restorasyon çalışmaları yaptıklarını söyledi. Fırat baraj gölü içinde kalan tarihi Rumkale'nin tamamını turizme kazandırmak istediklerini ifade eden Efiloğlu, kalede şair Aziz Nerses Kilisesi ve Barşavma Manastırı'nın yanı sıra Türk-İslam döneminde yapılmış birçok eser bulunduğunu vurguladı.

Gaziantep Valisi'nin 2 yıl önce verdiği talimat doğrultusunda, buraya sahip çıkmak için İl Özel İdaresi ile birlikte proje hazırladıklarını belirten Efiloğlu, şunları söyledi: "Acil eylem planını da Rumkale merkezli düşündük. Kalenin doğu ve batı girişlerinin restorasyonunu tamamladık. Önümüzdeki ay içinde yeni bir ihale yapacağız. Acil eylem planının ikinci bölümüne başlayacağız. Kuzey bölümde önce arkeolojik kazı yaptıracağız, sonra kale duvarlarının, galerilerin ve kale çevresindeki 11 evin restorasyona başlayacağız. Kalenin tahsisini alırsak, tamamının restorasyonunu 5 yılda bitiririz. Ama kaleyi, 2010 yılında ziyarete açarız."

SEYİR TERASLARI OLUŞTURULACAK
Vapur ve teknelerle, Rumkale, Halfeti ve Zeugma arasında turlar düzenlendiğini, turlara yerli ve yabancı ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Efiloğlu, üç yanı zümrüt yeşili göl ve bunu çevreleyen dik tepelerle çevrili doğa harikası bir yer olan Rumkale'de 5-6 yerde seyir terasları oluşturacaklarını da bildirdi. Efiloğlu, "Fırat Vadisi doğa harikası gizemli bir bölge. Yerli ve yabancı ziyaretçilerden büyük ilgi var. Karkamış'tan başlayarak Atatürk Barajı'na kadar 130 kilometrelik bir aks var. Bu aksın tamamı Şanlıurfa, Gaziantep ve Adıyaman sınırları içinde. Ortak bir alan oluşturarak bölgeyi turizme kazandırmak istiyoruz" diye konuştu. Efiloğlu, birinci aşama restorasyon çalışmaları için 1,5 milyon lira harcandığını bildirdi.
AA


Geri Dön