28 / 04 / 2024

Rus doğalgazına yüzde 20 zam bekleniyor

Rus doğalgazına yüzde 20 zam bekleniyor

Rusya'nın 2010'da Türkiye ve Avrupa ülkelerine uygulayacağı doğalgaz zammının yüzde 20'nin altında olması bekleniyor



Rusya'nın yeni yılda Türkiye ve Avrupa ülkelerine uygulayacağı doğalgaz zam oranının yüzde 20'nin altında olması bekleniyor. Rus basınında yer alan haberlere göre, dünyanın en büyük doğalgaz üreticisi olan Gazprom, 2009 yılı sonunda Avrupa ülkeleriyle Türkiye'ye sattığı doğalgazın 1000 metreküp fiyatının ortalama 280 dolar civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyor.
Gazprom'un hesaplamalarına göre, ekonomik kriz nedeniyle talebin azalmasına karşın Rusya'nın sattığı gaz fiyatının ise yeni yılda 325 dolara ulaşması bekleniyor. Tahminlerin doğru çıkması halinde Türkiye'nin Rusya'dan aldığı gazın fiyatı 2010 yılında en az yüzde 16 artacak. Yetkililer, bu fiyat artışının Türkiye'deki konut ve sanayinin kullandığı doğalgaz fiyatına ne kadar yansıtılacağına ise hükümetin karar vereceğini söyledi.

Gaz borcu 3 milyar dolar
Talebin azalması Gazprom'la aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkeler arasında anlaşmalardaki "al ya da öde" maddesiyle ilgili sıkıntı yarattı. Moscow Times gazetesine göre, Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, anlaşmaların değiştirilmesi çağrısını kesinlikle kabul etmeyeceklerini ve "al ya da öde" koşulunun yürürlükte kalacağını açıkladı.
RBK gazetesi, aralarında Türkiye, İtalya ve Almanya'nın da bulunduğu bazı ülkelerin almadıkları, ancak ödemek zorunda oldukları gaz borcunun 3 milyar dolara ulaştığını yazdı. Gazprom geçen aydan itibaren söz konusu maddeyi sadece Ukrayna için uygulamama kararı almıştı.

EPDK: Sanayide elektrik fiyatı artmadı, ucuzladı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, yeni elektrik tarifeleri çerçevesinde toplamda sanayi abonesinin elektrik fiyatlarının artmadığını, aksine ucuzladığını söyledi. Köktaş,   1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak yeni tarifeler çerçevesinde 2010 yılının ilk üç aylık dönemi için toplam sanayi tüketiminin yüzde 87'sinde ucuzlama olacağını ve bu sürede sanayicinin elektriğe 2 milyon lira daha az bedel ödeyeceğini belirtti.

`Zam yapmamak için çabalıyoruz'
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, doğalgaz zammıyla ilgili olarak, `Enerji maliyetlerini yükseltmemek için çaba harcanıyor' dedi. Ergün, "Enerji, özellikle doğalgaz, hemen hemen yüzde 90'ı dışardan temin edilen ve fiyatları uzun dönemli anlaşmalarla belirlenmiş veya dıştaki gelişmelere bağlı olan hadiseler. Zam yapmamak için özel çaba harcıyoruz" dedi. EPDK'dan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, BOTAŞ'ın 1 Ocak itibariyle geçerli olacak doğalgaz fiyatını, 31 Aralık gecesi geç saatlerde kamuoyuna duyuracağını kaydetti. Öğrenilen bilgilere göre BOTAŞ, ocak ayı için yüzde 5, şubat için ise yüzde 10'luk bir fiyat artış talebiyle bakanlığa gitti. Kabul edileceği ifade edilen bu oranların ardından 1 Ocak'tan itibaren doğalgazın fiyatının yüzde 5 artacağı dile getiriliyor. Doğalgazda bu yıl 5 kez zam, 2 kez de indirim yapıldı. Doğalgaz fiyatları ocak ve haziranda yüzde 7.4, ağustosta yüzde 16.88, ekimde yüzde 4.55 ve kasımda yüzde 22.5 arttı. Şubatta yüzde 17, mayısta ise yüzde 25'lik indirime gidildi.
Cenk Başlamış/Milliyet


Geri Dön