Ekonomi

Rus Televizyonunda dikkat çeken Türkiye açıklaması! "Deney yaptık" ve "dost ülke" vurgusu

Rusya, Ruble ile doğal gaz satışının ardından Türkiye'ye Ruble ile tahıl sattığını duyurdu. Rus Televizyonuna konuşan Başbakan Yardımcısı Viktoriya Abramçenko, bunun bir deney olduğunu kaydetti.Rusya Başbakan Yardımcısı Viktoriya Abramçenko, bu yıl ilk defa bir ülkeye ruble ile tahıl satışı gerçekleştirdiklerini, bu ülkenin de Türkiye olduğunu ifade etti

Avrupa ve ABD'nin uyguladığı ambargo ve yaptırımları Ruble ile ticaret yaparak delmeye çalışan Rusya, doğalgazdan sonra tahılda da Ruble ile ticaret yapmaya başladığını duyurdu. Rusya Başbakan Yardımcısı Viktoriya Abramçenko, bu yıl ilk defa bir ülkeye ruble ile tahıl satışı gerçekleştirdiklerini, bu ülkenin de Türkiye olduğunu ifade etti.

Rusya Başbakan Yardımcısı Viktoriya Abramçenko, Rus NTV televizyonunda yaptığı açıklamada,  bu sonbaharda bir deney gerçekleştirdiklerini ve tahıl satışlarından biri sırasında işlemleri ruble üzerinden yaptıklarını dile getirdi. Abramçenko Ruble ile tahıl satışı gerçekleştirdiklerini ülkenin Türkiye olduğunu bildirdi.

150 ÜLKEYE SATIŞ YAPIYOR

Sputnik Türkiye'nin aktardığı habere  göre, Rusya Başbakan Yardımcısı Viktoriya Abramçenko, bu uygulamanın şu an için genel bir uygulama olmadığını bir deney olduğunu aktardı. Rusya'nın bu yıl 21 milyon ton gıda ürünü ve 14,5 milyon ton gübre satışı gerçekleştirdiğini dile getiren Abramçenko, Rusya’nın şu anda 150 ülkeye gıda ürünü ihracatı gerçekleştirdiğini de dile getirdi. Bu ülkelerin, genelde nüfusları artmakta olan ülkeler olduğunu ifade eden Abramçenko, söz konusu ülkelerin Rusya’ya karşı yaptırım uygulamayan "dost ülkeler" olduğunu ifade etti.

ULUSAL PARA BİRİMLERİYLE ALIM SATIM 

Öte yandan, Rusya Merkez Bankası’nın söz konusu ülkeler ile ulusal para birimleri üstünden alım satım yapılması konusunda görüşmeler yaptığını kaydeden Abramçenko, Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlara, ve lojistik savaşlarına, işlemlerle ilgili yasaklara ve uluslararası bankacılık sistemlerinden çıkarılmalarına rağmen gıda ürünü ve mineral gübre satışlarını sürdürdüklerini ileri sürdü. Abramçenko, "Kolay olmuyor, ancak güçlükleri aşıyoruz” ifadelerini kullandı.

DOĞAL GAZ DA RUBLEYLE 

Türkiye ile Rusya arasında daha önce de Ruble ile doğal gaz satışı konusunda anlaşmaya varılmıştı. Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir araya gelmelerinden sonra konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye ile Rusya arasındaki doğal gaz  ticareti ödemelerinde kısmen rubleye geçilmesi konusunda anlaşma sağlandığını ve kademeli şekilde ulusal para birimlerine geçileceğini açıklamıştı.