28 / 12 / 2024

Rus turistin boşluğunu Ortadoğulu kapatacak!

Rus turistin boşluğunu Ortadoğulu kapatacak!

2015'te turist sayısının 39,2 milyona, turizm gelirinin 36,5 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Ancak Rusya'daki kriz nedeniyle turizmciler 2015'e endişeli giriyor. Rus turistlerin boşluğunun Ortadoğu'dan gelecek turistlerle kapatılması planlanıyor.



2015'te turist sayısının 39,2 milyona, turizm gelirinin 36,5 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Ancak özellikle Rusya'daki kriz nedeniyle turizmciler 2015'e endişeli giriyor. Rus turistlerin boşluğunun Ortadoğu'dan gelecek turistlerle kapatılması planlanıyor. Sağlık, spor, termal ve kültür gibi alternatif turizm çeşitlerine yönelmek de kurtuluş reçetesi olarak öne çıkarılıyor. 


Türkiye, dünyanın altıncı büyük turizm ülkesi. Dünya turizminin kalbi Akdeniz çanağının ise en hızlı gelişen pazarlarından biri. Dünya Turizm Örgütü'nün (WTO) verilerine göre, dünya turizmi 2014 yılında ortalama yüzde 3-5 aralığında büyürken, Türkiye tüm olumsuzluklara karşın yüzde 5 büyüdü. 1980 yılında 1,2 milyon turist ağırlayan Türkiye, son 35 yılda yapılan tesis yatırımları ve pazarlama faaliyetleri ile dünya turizminden aldığı pastayı her geçen yıl artırarak günümüzde 37 milyon turist ağırlar hale geldi. 

2015 yılında turist sayısının 39,2 milyona, turizmden elde ettiğimiz gelirin ise 36,5 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Bu arada 2015'te 8,4 milyon vatandaşımızın da yurtdışına çıkacağı ve 6,1 milyar dolarlık harcama yapacağı tahmin ediliyor. Ancak özellikle Rusya'daki kriz yüzünden turizmciler 2015'e oldukça endişeli giriyor. Avrupa'nın yeniden resesyona girmesi ihtimali ve güney komşularımızdaki silahlı çatışmalar da 2015'te turizmcinin işini zorlaştıracak gibi görünüyor. 



YÜZDE 5 BÜYÜDÜ 

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Türkiye'nin çevresinde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 20l4'te turizmin 2013'e göre yüzde 5 büyüdüğüne dikkat çekiyor. Ayık, "Rusya'da yaşananların etkisi ocak ayından itibaren netleşecek. Ancak yine de iyimseriz. Türkiye yakınlık avantajıyla Rusya'dan turist alacaktır. Krizde Rus zenginlerin Türkiye'yi tercih edeceğini düşünüyoruz. Çevremizdeki bazı olumsuzlukların Türkiye içine sirayet etmemesi halinde 2015 sezonunda işler 2014 ile aynı seyredecektir" diyor.  Osman Ayık, dünyada turizm hareketlerinin durmadan büyüdüğüne ve Türkiye'nin de 15-170 milyon turist alan Akdeniz çanağının en önemli destinasyonlardan birisi olduğuna dikkat çekiyor. Ayık, Türkiye'nin yatırımları ve tesis kalitesi ile Akdeniz'deki önemini koruduğunu vurguluyor. 



Online pazar büyüyor

Turizm artık birçok kanal üzerinden, farklı pazarlama yöntemleri ile sınırları aşan bir sektör haline geldi. 

Online turizm de farklı bir sektör olarak kendine yer bulmuş durumda.  Her geçen gün yeni markalar sektöre dahil oluyor, rekabet büyüyor.  Tatilsepeti.com Yönetim Kurulu hareketlerinin durmadan büyüdüğüne ve Türkiye'nin de 150-170 milyon turist alan Akdeniz çanağının en önemli destinasyonlardan birisi olduğuna dikkat çekiyor. Ayık, Türkiye'nin yatırından ve tesis kalitesi ile Akdeniz'deki önemini koruduğunu vurguluyor. Başka bir turizmcinin Rusya pazarına ilişkin yaklaşımı ise genel beklentilerin aksine negatif. Adının yayınlanmasını istemeyen, Rusların Başkanı Kaan Karayal, "Online turizm toplam turizmden yüzde 25'tik bir pay alıyor. Bu alan yurtiçi ve yurtdışında her geçen yıl büyüyor. Şu anda payı çok düşük olan mobil kanalın da ilerleyen zamanlarda çok daha aktif bir biçimde kullanılacağını düşünüp bu alanda yatırımlar yapıyoruz" diyor. 



ORTADOĞU UMUDU 

Rusya'da rublenin değer kaybetmesine paralel olarak önümüzdeki yıl Türkiye'ye gelecek Rus turist sayısında düşüş olacağına ve bu nedenle turizm gelirinde de düşüş yaşanabileceğine ilişkin kara senaryolar bulunuyor. Ekonomist'te kısa süre önce yaptığımız haberde de belirttiğimiz gibi, Rusya'dan önümüzdeki yıl gelecek turist sayısının yüzde 30 düşebileceğine dair tahminler var. Ancak bu olumsuz senaryonun Ortadoğu ve İran'dan gelecek turist sayısının artırılmasıyla telafi edilebileceğine de vurgu yapılıyor.  ETS Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, turizm pazarlarında dönemsel sıkıntılar yaşandığını ancak bu sıkıntıların alternatif pazarlarla aşılabileceğini söylüyor. Türkiye'nin konumu itibariyle siyasi gelişmelerden kaynaklı sıkıntılar yaşayabildiğini vurgulayan Ersoy, "Örneğin geçmişte İsrail'den ciddi turist çekerken son yıllarda bu ülkeden gelen turist sayısı oldukça azaldı. Kaybedilen İsrailli turistlerin geri kazanılması ve Arap turist sayısının da artmasıyla birlikte, çok harcama yapan bu turistlerin turizm gelirini artırması bekleniyor" diyor. 



ALTERNATİFE YÖNELMELİ 

Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner, Türkiye'nin başta sağlık turizmi, spor turizmi, üçüncü yaş turizmi, termal turizm, kültür turizmi gibi turizm çeşitlerine odaklanarak turizm gelirini artırabileceğini söylüyor. Baraner, "Dünyada her dönem krizler yaşanabiliyor. Geçmişte kuş gribi, rahip cinayeti gibi krizli dönemlerde bile Türk turizmi büyümesini sürdürdü.  İçinde bulunulan süreç de başarıyla atlatılabilir. Ancak turizm konusunda artık yatırım planlamasının daha iyi yapılması lazım" diyor.  Türkiye'ye gelen turistlerin büyük bir kısmı deniz, kum, güneş turizmi için gelirken son yıllarda sağlık, kongre, inanç, kültür, termal, kruvaziyer gibi turizm dallarında da gelişmeler yaşanıyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'nin turizm alanındaki hedeflerine ulaşabilmesi için kongre turizmi, golf turizmi, kruvaziyer turizm, yat turizmi ve kültür turizmi gibi yüksek gelir getiren turizm çeşitlerini geliştirmek üzere belirlenen hedeflere ulaşılacağını söylüyor. 



YABANCI İLGİSİ SÜRÜYOR 

Türkiye son yıllarda turizmde önemli yabancı yatırımlara sahne oldu. Bu gelişmenin 2015 yılında da sürmesi bekleniyor. Mandarin, Raffless gibi lüks zincirlerin Türkiye'ye gelmesi ile birlikte Viceroy gibi lüks otel markalarının da yer arayışında olduğu söyleniyor. Lüks otel markalarını Türkiye'ye getiren Servotel Başkan Yardımcısı Ayla Heyfegil, uluslararası lüks otel zincirlerinin ülkemize olan ilgisinin sürdüğünü, İstanbul yanında Alaçatı ve Bodrum gibi kıyı hatlarında da önümüzdeki dönemde yeni markaların oteller açarak Türkiye pazarına gireceklerini söylüyor. Turizmde İstanbul ve Antalya, Türkiye'yi sırtlayan kentler olma özelliklerini koruyorlar. Ancak Türk turizminin ana damarlarından biri olan İstanbul'da her geçen yıl tesis sayısının artmasının turizm pastasını küçülttüğüne dikkat çeken Turistik Otelciler, İşletmeciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, "İstanbul 2014'ü 2013'ün rakamı olan 10 milyon turist rakamının biraz üzerinde kapatacak gibi gözüküyor. Bölgede yaşanan gerginlikler ve ana pazarlarımızdaki sorunlar nedeniyle gelecek yıl da yaklaşık aynı rakamların yakalanmasını bekliyoruz" diyor.  Bu arada Türklerin tatil yapmayı alışkanlık haline getirmesi ile birlikte organize turlarla seyahat eden yerli turist sayısı da 4 milyona ulaştı. Bu turistlerin yüzde 55'i erken rezervasyonla tatil satın alıyorlar. 



Max Zanardi 

NRitz Carlton Hotel Genel Müdürü 

'Turizmi çeşitlendirmek lazım" 


"Türkiye'ye gelen turist sayısını artırmak hiç de zor değil. Turizmi çeşitlendirerek, örneğin kongre turizminde var olan kapasiteyi iyi i değerlendirerek nitelikli turist sayısı yükseltilebilir. İstanbul'un düşük sezonlarında etkinlik, deniz aktiviteleri gibi çalışmalarla turist sayısı ve kalış süresi artırılabilir."


Ekonomist


Geri Dön