27 / 04 / 2024

Ruslar 11.3 milyar dolarlık gayrimenkul satın aldı!

Ruslar 11.3 milyar dolarlık gayrimenkul satın aldı!

Rusların en çok gayrimenkul satın aldığı ülkeler arasında Türkiye de var.



Doki Gayrimenkul Araştırma Ajansı'nın raporuna göre, Rusya vatandaşlarının 2009 yılında yurt dışında 11.3 milyar dolarlık gayrimenkul satın aldıkları ortaya çıktı. . Rusların en çok gayrimenkul aldıkları ülke Bulgaristan, ikinci sırada İspanya ve üçüncü sırada Türkiye geliyor. ABD ve İsrail de Rusların ilgi duyduğu ülkeler arasında yer alıyor.


Yüzde 21'la en çok Bulgaristan'ın tercih edildiği kaydedilen rapora göre Bulgaristan yıl boyunca yapılan satışlarda sürekli üstünlüğünü korudu. Yılın ikinci yarısında yüzde 8 düşüş yaşanmasına rağmen, diğer ülkelere göre yine de lider konumunda kalmaya devam etti.

Doki uzmanları 2010 yılında emlak sektöründe değişikliklerin yaşanacağını belirterek ağırlığın İspanya ve İsrail'e doğru kayabileceğini belirtiyor. Rapora göre yüzde 17 oranı ile İspanya ikinci sırada yer alıyor. Rus uzmanlar Türkiye'de gayrimenkulde kredi kolaylıkları ve cazip teklifler nedeni ile tercih nedeni olduğunu belirtiyor.

Müstakil ev ya da daire alımı konusunda Türkiye'yi tercih edenlerin oranı ise yüzde 12. Uluslararası emlak ajansı Gordon Rock'un Ekim ayında yaptığı araştırmada 2009 yılının ilk 9 ayı boyunca Türkiye'de en çok emlak satın alan müşterilerin Rusya ve BDT vatandaşları olduğunu açıklamıştı.

Rusların gayrimenkul tercihinde ABD yüzde 10'la dördüncü, İsrail de yüzde 9'la beşinci sırada yer aldı. İsrail'i yüzde 5,8 ile İtalya, yüzde 4,8 ile Çek Cumhuriyeti, yüzde 4,6 ile Almanya, yüzde 3,6'şar oranla Hırvatistan ve Karadağ ve yüzde 3,4 ile Kıbrıs takip etti. Ruslar tarafından Fransa gayrimenkul sektörüne olan ilgi ise yüzde 3,1 oranında.

Doki ajansına göre bugünlerde Bulgaristan ile ortalama bir gayrimenkul işlemi 42 bin Avro'ya gerçekleşirken, İspanya'daki alımların ortalamasının 178 bin Avro olduğu kaydedildi. Türkiye'de ise bu rakam 108 bin Avro. İsrail'de ise 167 bin Avro dolaylarında bulunuyor.

Birleşik Arap Emirlikleri ise 2009 yılında gayrimenkul açısından en az ilgi gören ülke oldu. Yılın başlangıcında yüzde 8 ilgi gören Birleşik Arap Emirlikleri gayrimenkul piyasası, Haziran'dan sonra yüzde 2,8'e kadar geriledi.

- Sabah Emlak -


Geri Dön