Sektörel

Rusların Türkiye'den aldığı konut sayısı yüzde 59 düştü!

2024'ün başından itibaren yabancıların ülkemizden konut satın alımındaki talepler düşmeye devam ederken bu yılın ilk dört ayında Rusların satın aldığı konut sayısı, geçen senenin aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 59 düştü.

2024 yılının başından itibaren yabancıların ülkemizden konut satın alımındaki talepler düşmeyi sürdürüyor.

Ülkemizde yabancıların konut alımı Nisan'da, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 50,3 oranında düşüş gösterdi. Nisan'da 1.272 konut satışı gerçekleştirilen yabancılar, geçen sene Nisan'da 2 bin 557 konut almıştı.

Bu sene 4 aylık toplamda yabancılar, ülkemizden toplam 6 bin 957 konut satın aldı. Geçen senenin aynı döneminde 13 bin 483 şeklinde olan yabancıya konut satışı yüzde 48,5 oranında düştü.

Yabancıların en çok gayrimenkul aldığı İstanbul ve Antalya'da fiyatların ciddi düzeyde yükselmesi nedeniyle özellikle son dönemde en çok alım gerçekleştiren Ruslar ve Ukraynalılar, Dubai başta olmak üzere farklı ülke ve kentlere yöneldi.

Konut fiyatlarının yükselmesinin dışında vatandaşlık için en az 250 bin dolar şeklinde olan gayrimenkul yatırım bedelinin 400 bin dolara yükseltilmesi de etkenlerden biri.

EN ÇOK SATIŞ ANTALYA'DAN

Uzun senelerdir İstanbul ile Türkiye'de yabancıların en çok rağbet gösterdiği şehir olan Antalya, 2024 yılının nisan ayı sonu itibarıyla mega kent İstanbul'u da geride bıraktı. Ocak-nisan 2024 arasındaki dört ayda toplam 6 bin 957 konut satışının 2 bin 478 tanesi Antalya'dan yapıldı. Antalya'da geçen yıl aynı dönemde 5 bin 201 şeklinde olan satış rakamı yüzde 52,4 oranında azalma gösterdi. 2024 Nisan ayında da Antalya 454 konut satışıyla yabancıların en çok ilgi gösterdiği kent oldu. Açıklanan rakamlara göre geçen sene Nisan'da 1024 olan konut satışına göre de yüzde 55,7 oranında düşüş görüldü.

Ülkemizde yabancıların en çok tercih ettiği 2. şehir olan İstanbul'da da bu senenin ilk 4 ayında yabancıya 2 bin 460 konut satışı oldu. Geçen yıl aynı dönemde 4 bin 395 konut satışı gerçekleştirilen mega kent İstanbul'daki düşüş ise yüzde 44,1 şeklinde oldu. Nisan'da da 2. sırada olan İstanbul'da 407 konut satın alan yabancılar, geçen sene Nisan ayında da 792 konut almıştı ve yüzde 48,7 oranında azalma gerçekleşti.

Antalya ve İstanbul'dan sonra ülkemizde yabancıların ilk dört ayda en çok konut aldığı şehirler şu şekilde sıralanıyor; Mersin 662, Ankara 170, Bursa 163, Yalova 158, Kocaeli 111, Muğla 108, İzmir 106, Aydın 103.

RUSLARDA YÜZDE 64'LÜK DÜŞÜŞ YAŞANDI

2024 Nisan'da ülke uyruklarına göre, en fazla konut satışı sırasıyla 293 ile Rusya Federasyonu, 117 ile İran ve 91 ile Ukrayna vatandaşlarına gerçekleştirildi.

2022 yılı Şubat ayında başlamış olan Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında iki ülkeden de ülkemize de ciddi göç yaşanmıştı. Özellikle Rusya'dan yaşanan göç nedenli Antalya'da konut fiyatları astronomik düzeylere yükselirken, fiyatların gelmiş olduğu nokta artık Ruslara da pahalı gelmeye başladı.

Geçen sene Nisan'da 817 Rus konut alırken, bu sene Nisan'da yüzde 64,13 azalışla 293'e indi. 4 aylık toplamda da Rusların aldığı konut sayısı geçen sene 4 bin 32 iken bu yıl yüzde 59 düşüş göstererek 1654'e geriledi.

Rusların Antalya'ya ilgisi giderek azalırken, savaş sonrası şehre yerleşen çok sayıda Rus aile de başta Dubai olacak şekilde Sırbistan, Karadağ, Tayland gibi ülke ya da kentlere taşınmaya başladı. 2023 yılı sonu verilerine göre, Antalya'daki yerleşik yabancı sayısı 42 bin kişi azalara 167 binden 125 bine indi.

YABANCILARIN PAYI YÜZDE 2'YE KADAR İNDİ

Açıklanan rakamlara göre yabancılara satış adedinin toplam konut satışları içerisindeki payı 2022 yılında yüzde 4,6 iken, 2023 yılında yüzde 2,9'a, bu yıl ilk 4 ayda ise yüzde 2'ye düştüğünü kaydeden Helmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün şunları dile getirdi: “Söz konusu bu orandan daha düşük bir payı en son yüzde 1,6 ile 2017 yılında görmüştük. Ocak-nisan dönemindeki yüzde 50'ye yaklaşan düşüş, sektörümüz ve ülkemiz için çok ciddi bir gerileme. Yarı yarıya azalma görüyoruz. Buradaki ana etkenlerden bir tanesi yeni ekonomi politikalarıyla beraber dolarda artış beklentisinin düşük olması ve enflasyonun önümüzdeki aydan itibaren gerilemeye başlayacağı beklentisi. Bu sebeple yabancılar yüksek getiri sağlamayacağını düşündüğü için konut yatırımından uzaklaştı. Geçen senelerde Türk Lirası dolar karşısında hızlı değer kaybetmesine karşın konut fiyatları dolar bazında da artış göstermişti. Bir süredir konut fiyatlarında yaşanan artışlar durdu, hatta bazı bölgelerde dolar bazında gerileme de var. Bu da yatırımcıları düşündüren nedenler arasında." 

SATIN ALMA SÜREÇLERİNİN UZUN OLMASI DA ETKİLİYOR

Hem oturum hem de yatırım amaçlı alımlarda da satışları azaltan sebeplerin başında satın alma süreçlerinin uzamasının geldiğini dile getiren Selman Özgün, “Diğer bir taraftan gayrimenkul sektöründe tanıtım ve reklam bütçeleri inşaat yapımındaki ve arsa maliyetlerindeki yükseklik ve artış sebebiyle düştü. Bu da Türk şirketlerinin özellikle yurt dışındaki görünürlüğünün düşmesine sebep oldu. Bize göre yatırımcıları düşündüren sebeplerden bir tanesi de Türkiye'de mülteci ve yabancı ayrımının iyi yapılamaması. Burada uluslararası yatırımcılara daha özel uygulamalar olabilir ya da özel birimler oluşturulabilir. Bürokratik engellerin azaltılması ve süreçlerin hızlanması satış adetlerine pozitif katkı sağlayacaktır" dedi.

 

KİPTAŞ Kırlangıç Evler'de 36 ay vade farksız taksit!

5 emekliden 1'i kirada oturuyor: 2010'da 11,4 gram altın alınan emekli maaşıyla şimdi 4,4 gram altın alınabiliyor!

Tapu sahipleri için son 4 gün! Ödemeyenler yandı!