23 / 12 / 2024

Rusya ile normalleşme sektöre 700 milyon dolar getirecek!

Rusya ile normalleşme sektöre 700 milyon dolar getirecek!

Rusya ile Türkiye arasında düzelen ikili ilişkilerle ilgili İMMİB Yapı Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, “Sektör ihracatımız 2014 yılında 710 milyon dolardı. Olumlu süreç devam ederse kısa sürede bu rakamı tekrar yakalayacağımızı düşünüyoruz” dedi.



Rusya ile Türkiye arasında düzelen ikili ilişkilerle, ertelenen siparişlerin tekrar gönderilmeye başladığını  aktaran İMMİB Yapı Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, “Sektör ihracatımız 2014 yılında 710 milyon dolardı. Olumlu süreç devam ederse kısa sürede bu rakamı tekrar yakalayacağımızı düşünüyoruz” dedi. 


İstanbul Maden ve Metaller İhrcatçı Birlikleri Yapı Malzemeleri Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, Rusya ile Türkiye arasıdaki ikili ilişkilerin düzelmesinin ülke ticaretine ve özellikle yapı sektörüne olumlu katkı sağlayacağını belirtti. 


Düzelen ilişkilerle ertelenen siparişlerin tekrar gelmeye başladığını aktaran Serdar Urfalılar, “İki ülke arasında yaşanan sorunlar nedeniyle sektör ihracatının yılın ilk 6 ayında 73 milyon dolara kadar geriledi. Sektör olarak Rusya’ya ihracatımız 2013 yılında 800 milyon, 2014 yılında  ise 710 milyon dolardı. Olumlu süreç devam ederse kısa sürede 2014 rakamlarının tekrar yakalayacağımızı düşünüyoruz” dedi. 

Rusya’nın sektörün en büyük pazarlarından biri olduğunu dile getiren Urfalılar, “Rusya 2015 yılında 7,2 milyar dolar ve 2014 yılında ise 12,5 milyar dolar yapı malzemeleri ithalatı yaptı. Rusya’nın ithalatında en yüksek kalemler de yine Türkiye’nin birinci olduğu çelik, alüminyum ve inşaat aksesuarları oluşturuyor. düzelen ilişkilerimizle Rusya’nın yapı malzemeleri ithalatında daha büyük paya sahip olmaya talibiz” diye konuştu.   


Rusya ile normalleşme sektöre 700 milyon dolar getirecek!


Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metallar İhracatçıları Birliği Başkanı Rıdvan Mertöz, Türk-Rus ilişkilerinin hızla düzelmesi ile Türk ekonomisine yıllık 4,5-5 milyar dolarlık bir pozitif etki yapacağını söyledi. Rıdvan Mertöz şöyle devam etti: “Demir ve demir dışı metaller sektörü olarak temel hedefimiz düzelen ikili ilişkilerimiz doğrultusunda birlik alanımıza giren sektör ihracatlarının artışını sağlamak olacaktır. Bu kapsamda 2015 ve 2016 yılı ilk altı aylık süreçte miktar ve değer bazında oluşan %45-50 kaybımızı telafi etmek anlamında öncelikli olarak alüminyum, bakır ve yapı malzemeleri sektörü ihracat rakamlarını yukarı çekmemiz gerekiyor., Rusya Moskova’da uzun süredir yapı malzemeleri ve bağlantı elemanları sektörlerimiz konusunda söz sahibi olan Mosbuild ve Batimat fuarlarına katılıyoruz düzelen ilişkilerimizle bu ve benzeri fuarların bölgede artış göstereceği kanaatindeyiz. Bununla beraber Türk ürünlerimizin bölgede aktif tanıtımlarının yapılacağı bir Türk Ticaret Merkezi projemizde hali hazırda yürütülüyor.”




Haber Ekonomist Dergisi'nde şu şekilde yer aldı;


Rusya 2015 yılında 7,2 milyar dolarlık ve 2014 yılında ise 12,5 milyar dolarlık yapı malzemeleri ithalatı yaptı. Rusya'nın ithalatında en yüksek kalemleri de yine Türkiye'nin birinci olduğu çelik, alüminyum ve inşaat aksesuarları oluşturuyor. Düzelen ilişkilerle Rusya'nın yapı malzemeleri ithalatında Türkiye'nin daha büyük paya sahip olması hedefleniyor. Rusya ile normalleşme Türk yapı sektörüne 700 milyon dolar getirecek, İstanbul Maden ve Metaller ihracatçı Birlikleri Yapı Malzemeleri Komitesi Başkanı E Rusya dopingi Serdar Urfalılar, Rusya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin düzelmesinin ülke ticaretine ve özellikle yapı sektörüne olumlu katkı sağlayacağını belirtti. İki ülke arasında düzelen ikili ilişkilerle ertelenen siparişlerin tekrar gönderilmeye başladığını aktaran Urfalılar, "Yaşanan sorunlar nedeniyle sektör ihracatı yılın ilk altı ayında 73 milyon dolara kadar geriledi. Sektör ihracatımız 2014 yılında 710 milyon dolardı. Olumlu süreç devam ederse, kısa sürede bu rakamı tekrar yakalayacağımızı düşünüyoruz" dedi. 


Ekonomist


Geri Dön