Sektörel

Rusya ve Ukrayna savaşı konut satışına doping oldu!

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşla beraber Antalya’da bulunan evlere Rusların ve Ukraynalıların talebi arttı. Sektör temsilcileri, bazı Rusların toplu şekilde 20-30 konut birden aldığına, özellikle son bir haftada satışların oldukça yükseldiğine dikkat çekti. Savaşın başlamasıyla Antalya’nın gözde semtlerinde kiralık ve satılık ev ile gayrimenkul fiyatları da rekora koştu

Savaştan kaçan Rus ve Ukraynalıların, turizmin cenneti Antalya’da yerleşik yakınlarının yanına gitmesi, varlıklı olan kişilerin de konut satın almaları ve kiralamaları Antalya’nın popülaritesinin daha da artmasını sağladı. Savaşın başlamasıyla Antalya’nın gözde semtlerinde kiralık ve satılık ev ile gayrimenkul fiyatları da rekora koştu. 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, TÜİK'in duyurduğu Şubat 2022 konut istatistikleriyle ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Antalya genelinde 2022 Şubat'ta 4 bin 727 adet konut satıldığına, 1099 konutun da yabancılar tarafından satın alındığına vurgu yapan Çetin, “Antalya’da şubatta konut satışları bir önceki şubat ayına göre yüzde 27,68 artarak 4 bin 727 adet ile Türkiye ortalamasının yaklaşık 7 puan üzerinde gerçekleşti” diye konuştu. 

Peki Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş yabancıya konut satışını nasıl etkiledi? Rusların ve Ukraynalıların Türkiye'den konut alımları arttı mı? İşte ayrıntılar...

Turizm cenneti Antalya’nın megakent İstanbul’un ardından yabancılar tarafından en çok tercih edilen ikinci kent olduğuna dikkat çeken Çetin, şunları kaydetti:

“Antalya aylık toplam konut satışlarında İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından dördüncü sırada. Türkiye toplam konut satışları içerisinde yabancılara konut satışları, geçen yılın şubat ayına göre yüzde 54,9 artarak 4 bin 591 adet gerçekleşti. Antalya’da Türkiye ortalamasının çok üzerinde yüzde 106,2 artışla bin 99 konut satıldı. Şubat ayında yabancılara yönelik satışların tüm konut satışları içerisindeki payı Türkiye genelinde yüzde 5,65 iken Antalya’da yüzde 23,24 oldu. Antalya, yabancılara konut satışlarında İstanbul’un ardından ikinci sırada yer alırken, hem yıllık artış oranında hem de toplam konut satışları içerisindeki yabancı payında Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldı.”

Dünya'dan Fikri Cinokur'un haberine göre; gayrimenkul ve emlak brokeri ve TamNoktaNeo Firması üst düzey yöneticisi Uğur Fer, Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaşın Antalya genelinde gayrimenkulün popüleritesinin artmasına neden olduğunu belirtti. Savaşla beraber Rusya’ya uygulanan uluslararası yaptırımlar sebebiyle, varlıklı Rusların Antalya’da konut alımlarını artırdıklarının altını çizen Fer, Antalya’da 30 bin civarında Rus, 9 bini aşkın da Ukrayna vatandaşının yerleşik yaşadığına vurgu yaptı. Uğur Fer, konutla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü: 

“Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Antalya’da gayrimenkul ve konut satışları hareketlendi. Antalya’da yakınlarının yanına yerleşen varlıklı Rus vatandaşları arasında toplu olarak 20-30 daire alan var. Müteahhitlerde sıfır konut kalmadı. Son 6-7 günde 45-50 daire satıldı. Geri dönme umudu ile 3-4 aylık konut kiralamaları da artıyor. Rus ve Ukrayna vatandaşları konut satın alma ve kiralamada Lara ve Kundu bölgesini tercih ediyor.”

Rusların ve Ukraynalıların Antalya’da daha çok 2 oda 1 salon ve 1 oda 1 salon dairelere yöneltiğini belirten Uğur Fer, “Kendi firmamda 22 adet konut satış sözleşmesi yaptım. Müteahhitlerde sıfır inşaat yok. 1+1 konut fiyatı 1 ila 1,2 milyon arasında, 2+1 konut 1,7 milyon, 3+1 daire ise 2-2,2 milyon lira arasında değişiyor. Fiyatlar çok fırladı” diye konuştu.

Konyaaltı'nda satışlar sıkıntılı

Konyaaltı'nda faaliyet gösteren Alyans Gayrimenkul firması sahibi Ender Anatca, savaştan önce bölgede 3 bin TL olan kiralık konut fiyatlarının ortalama 8-10 bin TL'ye  yükseldiğini vurguladı. Rusya’dan nakit para girişi olmaması sebebiyle Konyaaltı'nda yabancıya konut satışlarının durduğuna dikkat çeken Anatca, Ruslar ve Ukraynalılar haricindeki yabancı vatandaşlara gerçekleştirilen konut satışlarında kamu bankalarının anlaşılmaz şekilde güçlük çıkardığını iddia etti.

2022 Şubat'ta 97 bin 587 konut satıldı!

Antalya’da her 4 konuttan 1'i yabancılara satıldı!

Yabancıya satılan her 100 konuttan 11 tanesini Ruslar aldı!