23 / 11 / 2024
fuzul

Rusya'da Türk vatandaşı çalıştırabilecek şirketler listesi yayınlandı!

Rusya'da Türk vatandaşı çalıştırabilecek şirketler listesi yayınlandı!

Rusya’da 1 Ocak 2016’dan itibaren Türk vatandaşı çalıştırabilecek 53 şirketin listesi yayımlandı. Rusya'nın Türk vatandaşı çalıştırabilmelerine izin verdiği şirketler arasında, Rönesans Holding, IC İçtaş ve Ant Yapı gibi şirketler bulunuyor.




Rusya’da 1 Ocak 2016’dan itibaren Türk vatandaşı çalıştırabilecek 53 şirketin listesi yayımlandı. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'in onayladığı listeye ilişkin hükümet tarafından yapılan açıklamaya göre, Başkurdistan, Kırım, Tataristan, Krasnodar, Vladimir, Kaluga, Moskova, Nijniy Novgorod, Samara ve Tümen gibi bölgelerde iş yapan 53 şirketin, Türkiye’ye uygulanan yaptırımların kapsamı dışında bırakılarak, önümüzdeki yıl da Türk işçi çalıştırabilmelerini izin verildi.


Rusya'da yaptırım uygulanacak Türk inşaat şirketleri listelendi!


Söz konusu şirketlerin isimleri şöyle: 

"Denizbank (Moskova), Prokons (Novoivanovskoe), Rönesans İnşaat (Moskova ve Saint Petersburg), AKOM (Samara), Almar Kaspian (Mahaçkala), Renault (Moskova), Krasnaya Polyana Ticaret Bölgesi (Soçi), Amara (Tataristan), Ant Yapı (Moskova), ANTTEK (Moskova), BEKO (Vladimirskaya), BOES İnşaat (Moskova), Vira (Saint Petersburg), VirKraft Mühendislik (Moskova), Vitra Tesisat ve Vitra Fayans (Moskova), Garant İnşaat (Kırım), Gemont (Kazan), Delta İnşaat (Moskova), Delta Köprü İnşaat (Moskova), Alabuga (Tataristan), DizaynRus (Tataristan), EAE (Vladimirskaya), Eurotek (Lipetsk), Kastamonu Entegre Kereste Sanayisi (Tataristan), Kiparis 2 (Kırım), Marashstroy (Nijniy Novgorod), Polistroykapital (Kazan), Pro Akva (Moskova), RASEN International (Moskova), Rönesans Ağır Sanayi (Saint Petersburg), RenServis (Saint Petersburg), RenStroydetal (Saint Petersburg), RosTurPlast (Moskova), RM Stroy (Tataristan), SGS (Moskova), Stroyplast (Kaluga), Strateji İnşaat (Volgagrad), Trimorya (Moskova), Philip Morris (Moskova), Ford (Tataristan), Hayat Kimya (Tataristan), Energo-Stroy (Saint Petersburg), ESTA İnşaat (Moskova), Ant Yapı Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Türkiye-Moskova), ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş. (Türkiye-Moskova), Monart İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi (Moskova), IC İçtaş İnşaat (Saint Petersburg), Yamata Endüstriyel Projeler İnşaat Taahhüt ve Ticaret A.Ş. (Volgagrad, Tümen ve Salehard bölgeleri) ve Pondera İnşaat Elektrik ve Mekanik İşleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi (Türkiye-Başkürdüstan)."


AA



Haber Dünya gazetesinde şöyle yayınlandı;


Rusya'dan 53 Türk şirkete vize


Rusya'da Türk vatandaşı çalıştırabilecek şirketler belli oldu. Rusya'nın Türk vatandaşı çalıştırabilmelerine izin verdiği şirketler arasında, Rönesans Holding, IC İçtaş, BEKO ve Renault gibi şirketler bulunuyor. 

Rusya'da 1 Ocak 2016'dan itibaren Türk vatandaşı çalıştırabilecek 53 şirketin listesi yayımlandı. 


Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'in onayladığı listeye ilişkin hüküpıet tarafından yapılan açıklamaya göre, Başkurdistan, Kırım, Tataristan, Krasnodar, Vladimir, Kalug'a, Moskova, Nijniy Novgorod, Şamara ve Tümen gibi bölgelerde iş yapan 53 şirketin, Türkiye'ye uygulanan yaptırımların kapsamı dışında bırakılarak, önümüzdeki yıl da Türk işçi çalıştırabilmelerini izin verildi. 


Söz konusu şirketlerin isimleri şöyle: "Denizbank (Moskova), Prokons (Novoivanövskoe), Rönesans İnşaat (Moskova ve Saint Petersburg1), AKO M (Şamara), Almar Kaspian (Mahaçkala), Renault (Moskova), Krasnaya Polyana Ticaret Bölgesi (Soçi), Amara (Tataristan), Ant Yapı (Moskova), ANTTEK (Moskova), BEKO (Vladimirskaya), BOES İnşaat (Moskova), Vira (Saint Petersburg), VirKraft Mühendislik (Moskova), Vitra Tesisat ve Vitra Fayans (Moskova), Garant İnşaat (Kırım), Gemont (Kazan), Delta İnşaat (Moskova), Delta Köprü İnşaat (Moskova), Alabuga (Tataristan), DizaynRus (Tataristan), EAE (Vladimirskaya), Eurotek (Lipetsk), Kastamonu Entegre Kereste Sanayisi (Tataristan), Kiparis 2 (Kırım), Marashstroy (Nijniy Novgorod), Polistroykapital (Kazan), Pro Akva (Moskova), RASEN International (Moskova), Rönesans Ağır Sanayi (Saint Petersburg), RenServis (Saint Petersburg), RenStroydetal (Saint Petersburg), RosTurPlast (Moskova), RM Stroy (Tataristan), SGS (Moskova), Stroyplast (Kaluga), Strateji İnşaat (Volgagrad), Trimorya (Moskova), Philip Morris (Moskova), Ford (Tataristan), Hayat Kimya (Tataristan), Energo-Stroy (Saint Petersburg), ESTA İnşaat (Moskova), Ant Yapı Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Türkiye-Moskova), ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş. (Türkiye-Moskova), Monart İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi (Moskova), IC İçtaş İnşaat (Saint Petersburg), Yamata Endüstriyel Projeler İnşaat Taahhüt ve Ticaret A.Ş. (Volgagrad, Tümen ve Salehard bölgeleri) ve Pondera İnşaat Elektrik ve Mekanik İşleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi (Türkiye-Başkürdüstan)." 


Türkiye'ye ek yaptırım kararı


Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Türkiye'ye yönelik ek yaptırım kararını imzaladı. us hükümetinden yapılan açıklamaya göre, Türk şirketlerinin 10 Ocak 2016'dan itibaren, Rusya'daki devlet ve belediye kurumlarının ihtiyaçlarına yönelik inşaat, turizm, otel işletmeciliği ve hizmet alanlarında çalışmaları yasaklandı. 


Yaptırımların yürürlüğe girme tarihinden önce imzalanmış olan sözleşmelerin yeni yaptırım kararından etkilenmeyeceği belirtilen açıklamada, Rusya'da bazı Türk şirketlerin de Rusya'da faaliyet göstermesinin yasaklandığı belirtildi. 


Dünya


Bu haber Bugün Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Rusya’da 2.3 milyar Euro’luk hacme sahip Türk giyim markaları uçak krizinin ardından ülkeye ürün sokmaya başladı. Türk ürünlerine yaptırım uygulayan Rusya, aralarında Colin’s, LC Waikiki ile Anadolu Efes’in de olduğu 10 markayı yaptırım dışına çıkardı.



Kasım ayında yaşanan uçak krizinin ardından Türk ürünlerine yaptırım uygulayan ve Made in Turkey etiketine savaş açan Rusya, bazı Türk hazırgiyim markalarını beyaz listeye aldı.

 

Ülkede uzun süredir faaliyet gösteren ve büyük montanlı iş yapan markaları kapsayan liste Rus Kommersant Gazetesi’nde yayımlandı.

 

Haberde, yaptırımların dışında tutulacağı iddia edilen Adl, Colin’s, Defacto, Koton, LC Waikiki, Mexx ve Rusya operasyonları Fiba Grubu tarafından yürütülen Marks&Spencer, Banana Republic ile Gap markaları ürünlerini sorunsuz şekilde göndermeye başladı. Haberde, yaptırım uygulanmayacak bir diğer Türk markası da Anadolu Efes olarak gösterildi. Böylece, Türklerin arkasında olduğu toplam 10 marka Rus ambargosunun dışında kaldı.

 

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Rusya’ya ürünleri sorunsuz biçimde sokabildiklerini söyledi. Rusya’da istihdam sağlayıp ülkeye yatırım yapanların ayrı tutulduğunu ifade eden Küçük, “İhracat başka bir konu ancak çoğu Türk markası Rusya’da ciddi yatırımlar yapıyor; gayrimenkul sahibi. AVM’lerde önemli yer işgal ediyoruz. Biz olmazsak mağazaları nasıl dolduracaklardı? Yumuşama tam zamanında başladı” dedi. Adl, Colin’s ve Mexx’in sahibi Eroğlu Holding, Fiba Grubu, Koton ve Defacto’nun yetkilileri de sorunsuz sevkıyata başladıklarını doğruladı. Avrupa Moda ve Tekstil İhracat Konseyi’nin verilerine göre Rusya’da hazırgiyim pazarının toplam büyüklüğü 32.6 milyar Euro. Ülkede kendi mağazalarını açarak faaliyet gösteren Türk markaların pazardan aldığı payın ise yüzde 7 olduğu tahmin ediliyor. Bu da yaklaşık 2.3 milyar Euro’luk bir hacim ortaya koyuyor.

 
"MAĞAZALARDA RAFLARIN YARISI BOŞALMIŞTI"
 

20 yılı aşkın süredir Rusya’da faaliyet gösteren ve 25 mağazası olan Adl’nin patronu Zehra Işık, kasımdan bu yana ilk ürün sevkıyatını geçen hafta yaptıklarını belirtti. “14 kilometre TIR kuyruğu olduğundan 3 gün sıra bekledik” diyen Işık, şöyle devam etti: “Sorun tam zamanında aşıldı; zira mağazalarımızın rafları yarı yarıya boşalmıştı. Mecbur kalsak biz de başka yollar denerdik ama ülkeye uzun süredir yatırım yapmamız göz önünde bulundurulmuştur.”

 
"1 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTIK İŞİN İÇİNDE BİRAZ DA VEFA VAR"

 

Ambargo dışında tutulacağı öne sürülen Anadolu Efes’in sahibi Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da büyük yatırımları olan şirketlerin sorun yaşamayacağının ifade edildiğini söyledi. “Anadolu Efes olarak fazla bir sıkıntımız olmayacak” diyen Özilhan, Rusya’da yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım sahibi olduklarını hatırlattı. Özilhan, şöyle devam etti: “Ülkede 5 bine yakın çalışanımız var. Bunların büyük çoğunluğu Rus. Üretimde yerli hammadde kullanmaya dikkat ediyoruz. Vergimizi veriyoruz. İşin içinde biraz da vefa var. 98 krizinde yatırıma başladık ve herkes Rusya’dan çıkarken biz kalıp ülkeye katkı sağladık. Olayların başlangıcında bir ofisimize gidip bağıran çağıran, protesto edenler oldu ama bunlar münferit şeylerdi ve sona erdi. Şu an herhangi bir sorun yaşamıyoruz.”



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Rusya’nın Türk vatandaşı çalıştırma izni verdiği 53 şirket açıklandı. Listede, Enka İnşaat, Beko ve Renault gibi şirketler bulunuyor.

Rusya’da 1 Ocak 2016’dan itibaren Türk vatandaşı çalıştırabilecek 53 şirketin listesi yayımlandı.
 
Başkurdistan, Kırım, Tataristan, Krasnodar, Vladimir, Kaluga, Moskova, Nijniy Novgorod, Samara ve Tümen gibi bölgelerde iş yapan 53 şirketin isimleri şöyle:
 
“Denizbank, Prokons, Rönesans İnşaat, AKOM, Almar Kaspian, Renault, Krasnaya Polyana Ticaret Bölgesi), Amara, Ant Yapı, ANTTEK, Beko, BOES İnşaat, Vira, VirKraft Mühendislik, Vitra Tesisat ve Vitra Fayans, Garant İnşaat, Gemont, Delta İnşaat, Delta Köprü İnşaat, Alabuga, DizaynRus, EAE, Eurotek, Kastamonu Entegre Kereste Sanayisi, Kiparis 2, Marashstroy, Polistroykapital, Pro Akva, RASEN International, Rönesans Ağır Sanayi, RenServis, RenStroydetal, RosTurPlast, RM Stroy, SGS, Stroyplast, Strateji İnşaat, Trimorya, Philip Morris, Ford, Hayat Kimya, Energo-Stroy, ESTA İnşaat, Ant Yapı Sanayi ve Ticaret A.Ş. , ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş., Monart İnşaat Sanayi, IC İçtaş İnşaat, Yamata Endüstriyel Projeler İnşaat Taahhüt ve Pondera İnşaat Elektrik ve Mekanik İşleri.
 

Yeni yılbaşı paketi

 
Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Türkiye’ye yönelik ek yaptırım kararını imzaladı. Rus hükümeti açıklamasına göre, Türk şirketleri 1 Ocak 2016’dan itibaren, Rusya’daki devlet ve belediye kurumlarının ihtiyaçlarına yönelik inşaat, turizm, otel işletmeciliği ve hizmet alanlarında çalışamayacak. 

Vatan 


Haber Aydınlık'ta şu şekilde yer aldı;

RUSYA Başbakanı Dimitri Medvedev, Türkiye'ye yönelik ek yaptırım kararını imzaladı. Rus hükümetinden yapılan açıklamaya göre, Türk şirketlerinin 1 Ocak 2016'dan itibaren, Rusya'daki devlet ve belediye kurumlarının ihtiyaçlarına yönelik inşaat, turizm, otel işletmeciliği ve hizmet alanlarında çalışmaları yasaklandı. 

Yaptırımların yürürlüğe girme tarihinden önce imzalanmış olan sözleşmelerin yeni yaptırım kararından etkilenmeyeceği belirtilen açıklamada. Rusya'da bazı Türk şirketlerin de Rusya'da faaliyet göstermesinin yasaklandığı belirtildi. 

53 ŞİRKETE İZİN 

Öte yandan Rusya 1 Ocak 2016'dan itibaren Türk vatandaşı çalıştırabilecek 53 şirketin listesini de yayımladı. 

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'in onayladığı listeye ilişkin hükümet tarafından yapılan açıklamaya göre, Başkurdistan, Kırım. Tataristan, Krasnodar, Vladimir. Kaluga, Moskova, Nijniy Novgorod, Şamara ve Tümen gibi bölgelerde iş yapan 53 şirketin, Türkiye'ye uygulanan yaptırımların kapsamı dışında bırakılarak, önümüzdeki yıl da Türk işçi çalıştırabilmelerini izin verildi. 

Söz konusu şirketlerden bazıları şöyle: "Denizbank (Moskova), Rönesans İnşaat (Moskova ve Saint Petersburg), Renault (Moskova), Ant Yapı (Moskova), BEKO (Vladimirskaya). Vitra Tesisat ve Vitra Fayans (Moskova), Kastamonu Entegre Kereste Sanayisi (Tataristan), Rönesans Ağır Sanayi (Saint Petersburg), Philip Morris (Moskova), Ford (Tataristan), I layat Kimya (Tataristan), Ant Yapı Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Türkiye-Moskova), ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş. (Türkiye-Moskova), Monart İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi (Moskova), IC İçtaş İnşaat (Saint Petersburg). 

Aydınlık Gazetesi



Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Rus hükümeti, Türkiye merkezli ve Türki-ye'nin kontrolü altındaki şirketlerin 6 sektörde faaliyet göstermesini yasakladı. Karar 1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli olacak. İnşaat, mimarlık-mühendislik, turizm, otelcilik, ağaç işleri ve hizmet sektörleri Türk şirketlerine kapandı.

Rusya'da hükümet, Türk şirketlerinin en fazla iş yaptıkları alanlar olan 6 sektörde faaliyet göstermesine yasak getirdi. Karar, Rusya Bakanlar Kurulu'nun resmi sitesinde bildiri olarak yayımlandı. Bildiri ile 1 Ocak 2016 tarihinden sonra Rusya Federasyonu'nda faaliyetleri yasaklanan Türkiye merkezli ve Türklerin kontrolü altındaki şirket türleri açıklandı. 1 Ocak 2016'dan önce anlaşması bulunan şirketler bu yasaktan muaf tutulacak. Rus Bakanlar Kurulu'nun kararı basın bürosundan yapılan açıklama ile de duyuruldu. 1 Ocak itibarıyla Türkiye'ye ek ekonomik önlemlerin uygulanmasına ilişkin kararı Medvedev'in imzaladığı belirtilen açıklamada, “Bu karara imza atarak Türkiye Cumhuriyeti'nin yetkisinin altındaki kurumlar ve Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşlarca kontrol edilen kurumlarca Rusya'nın topraklarında sağlanan bazı belirli hizmetleri içeren listeyi onaylamış olduk.” denildi. Sputniknews ise kararı, “Kararla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti'nin yargı alanında faaliyet yürüten kurum veya kişilerin, Rusya'da belirli alanlarda faaliyet göstermelerine yasak veya kısıtlama getirildi. Diğer taraftan bu ‘belirli alanların' içine de turizm, otelcilik, inşaat, mimari ve kerestecilik gibi sektörlerin girdiği belirtilen açıklamada, söz konusu sınırlamaların 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacağı kaydedildi.” diye duyurdu.

Rusya'nın yasakladığı iş alanları


Rusya'nın 1 Ocak 2016'dan itibaren Türk şirketlerinin faaliyet göstermesini yasakladığı 6 iş alanı şöyle:

-Bina inşası, mühendislik yapıları ve özel inşaat işleri.

-Mimarlık ve mühendislik alanındaki proje tasarımları, teknik deneyler, araştırmalar ve analizler.

-Turist acentesi ve turizm sektöründe faaliyet gösteren benzeri firma faaliyetleri.

-Otelcilik ve geçici konaklama hizmetleri.

-Devlet ve bölgesel yönetimlerin ihtiyaçlarına cevap veren iş ve hizmetler.

-Ağaç işleme.


Zaman



Haber Milliyet Gazetesi'nded şu şekilde yer aldı;


Rus Başbakanı Dimitri Medvedev, uçak krizi nedeniyle Türkiye’ye yönelik başlattıkları yaptırımları genişleten kararı imzaladı. Rus hükümetinden yapılan açıklamaya göre, Türk şirketlerinin 1 Ocak 2016’dan itibaren, Rusya’daki devlet ve belediye kurumlarının ihtiyaçlarına yönelik inşaat, turizm, otel işletmeciliği ve hizmet alanlarında çalışmaları yasaklandı. Rusya daha önce de turizm ve ihracata yönelik yaptırımlar açıklamıştı. 

Yaptırımların yürürlüğe girme tarihinden önce imzalanmış olan sözleşmelerin yeni yaptırım kararından etkilenmeyeceği belirtilen açıklamada, Rusya’da bazı Türk şirketlerin de Rusya’da faaliyet göstermesinin yasaklandığı belirtildi. 

Bu arada Rusya’da 1 Ocak 2016’dan itibaren Türk vatandaşı çalıştırabilecek 53 şirketin listesi yayımlandı. 

Başbakan Medvedev’in onayladığı listeye ilişkin hükümet tarafından yapılan açıklamaya göre, Başkurdistan, Kırım, Tataristan, Krasnodar, Vladimir, Kaluga, Moskova, Nijniy Novgorod, Samara ve Tümen gibi bölgelerde iş yapan 53 şirketin, Türkiye’ye uygulanan yaptırımların kapsamı dışında bırakılarak, önümüzdeki yıl da Türk işçi çalıştırabilmelerini izin verildi. 
Söz konusu şirketler arasında, Denizbank, Rönesans İnşaat, Renault, Ant Yapı, Beko, Vitra, Kastamonu Entegre, Ford, Hayat Kimya, ENKA ve IC İçtaş da var.

Ekonomi iyi gitmiyor

Bu arada petrol fiyatlarının son 11 yılın en düşük seviyelerine gerilemesi ve yaptırımlar,  Rusya ekonomisi için 2016’nın da zor geçeceğine işaret ediyor. 
İhracat gelirlerinin yüzde 58’sini petrol ve doğalgaz ihracatından elde eden Rusya için 2016’da petrol fiyatlarının varil başına 30 dolar bandından daha da aşağıya inmesi en büyük tehlikelerden birisi olarak görülüyor. 

Rus Maliye Bakanı Anton Siluyanov, 2016’da petrol fiyatlarının varil başına 30 doların altına düşmesini beklediğini, Rus ekonomisinin en kötü senaryolar için hazırlıklı olması gerektiğini belirtti. 


Milliyet

Geri Dön