Ekonomi

Rusya'nın doğal gaz hamlesi sonrası AB rotayı Okyanus Ötesi'ne çevirdi

Rusya'nın Ukrayna savaşından sonra kendisine ambargo uygulayan ülkelere doğal gazı rubleyle satacağını açıklamasının ardından AB'de doğal gaz fiyatları arttı. AB'nin Rusya'ya gazın parasını ödeyebilecek miktarda ruble rezervi olmayabileceği iddia edildi. AB, rotayı ABD'ye çevirdi.Ekonomistler Avrupa'nın elinde doğal gaz parasını ödeyebilecek yeterli miktarda rezerv olmayabileceğini iddia etti

Rusya'nın Avrupa'ya ihraç edilen doğal gazın ödemelerini artık dolar ya da avro ile değil rubleyle alacağını açıklamasının ardından Avrupa Birliği ülkeleri zor duruma girdi. Ekonomistler Avrupa'nın elinde doğal gaz parasını ödeyebilecek yeterli miktarda rezerv olmayabileceğini iddia etti. Rubleyle doğal gaz satışının başlaması halinde Avrupa'nın 15 trilyon rubleye (150 milyar euro) ihtiyacı olduğuna dikkat çekildi. Rusya'nın açıklamasının ardından rublenin değeri arttı. Avrupa'da doğal gaz fiyatları 97 avrodan 118 avroya çıktı.

PUTİN: DOLAR VE AVRO BİZİM İÇİN ARTIK ANLAMSIZ

Rusya Devlet Başkanı Putin, alınan yeni karara ilişkin Rusya’nın ihracatta ödemeleri dolar ve avro ile almasının anlamsız olduğuna vurgu yaptı. Putin, “ABD ve AB’ye mallarımızı tedarik ederken ödemeleri dolar, avro ve bazı para birimleri üzerinden almanın artık bizim için hiçbir anlam ifade etmediği açıktır. Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışının ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz.” dedi.

 

AB, GAZ TEDARİĞİ İÇİN ABD'NİN KAPISINI ÇALACAK 

Rusya'nın çıkışıyla iyice sıkışan Avrupa, gaz ihtiyacını karşılamak için rotayı ABD'ye çevirdi.

Avrupa Birliği (AB), ABD'den sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikinde öncelik talep edecek.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji konuları hakkında, "Ukrayna'yı desteklemek aynı zamanda Putin'in acımasız savaşını finanse etmek için kullandığı kaynakları tüketmemek anlamına geliyor." diye konuştu.

Von der Leyen, Rusya enerji sektörüne yatırımları da durdurduklarını anımsatarak, enerji bağımlılığını geride bırakmak istediklerini belirtti.

ABD İLE SIVILAŞTIRILMIŞ GAZ GÖRÜŞMESİ

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rus ekonomisinin yaptırımlardan olumsuz etkilendiğini son dönemde küresel firmaların da ülkeyi terk ettiğine dikkat çekti.

Von der Leyen, savaş nedeniyle enerji ve gıda güvenliğinin de tehlikede olduğuna dikkati çekerek, "Enerji politikası aynı zamanda güvenlik politikasıdır. Bu nedenle Komisyon, Rusya'dan gaz ithalatımızı önemli ölçüde azaltmamızı sağlayacak önlemler teklif etti." dedi.

Von der Leyen, yarın ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelecek. Leyen, "Yarın, Başkan Biden ile önümüzdeki aylarda ABD'den AB'ye yapılan LNG teslimatlarına nasıl öncelik verileceğini görüşeceğim. Burada, önümüzdeki iki kış için ek gaz tedariki taahhüdünde bulunulmasını hedefliyoruz." diye konuştu.

AB'nin doğal gaz tedarikinde ilk sırayı yüzde 40'la Rusya alıyor. AB geçen yıl Rusya'dan 155 milyar metreküplük doğal gaz ithal etti.