12 / 05 / 2024

Rusya’yı hiçbir yaptırım yıkamıyor! ABD’nin yeni kararı oyunu tersine çevirebilecek mi?

Rusya’yı hiçbir yaptırım yıkamıyor! ABD’nin yeni kararı oyunu tersine çevirebilecek mi?

Rusya’yı hiçbir yaptırım durduramıyor. Rus ödeme yöntemi olan MİR, birçok ülkede kabul görmeye başladı bile. Türkiye 5 bankası ile MİR’i kabul ederken, karşıt sesler yükselmeye başladı. ABD ve AB ülkeleri bu durumdan rahatsız olurken, kısıtlamalar peş peşe geldi. İşte haberin detayları…



MIR SİSTEMİNİ KULLANAN TÜRK BANKALARINDA DURUM NE?

Financial Times’da yer alan analizde Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda ABD ve AB’nin Türkiye üzerindeki baskısını artırdığı belirtilmişti. Türk bankaların Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal edecek bir kanal açmasından endişe edildiği kaydedilmişti.

Haberde ayrıca Türkiye'nin en büyük bankalarından Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bankası, Denizbank ve Halkbank’ın Mir sistemine dahil olduğu belirtilmiş.

Türkiye dışında hangi ülkeler MIR’i kullanıyor?

8 Eylül’de Mısır Merkez Bankası, Mısır'daki Rus turizminin gelişmesmesinin yanı sıra iki ülke arasındaki ticari bağları geliştirmek amacıyla Rusya'nın Mir kartlı ödeme sistemine katılmak için müzakerelere başladı.

Yine Eylül ayında, İran Merkez Bankası, bölgesel ticareti geliştirmek ve ABD yaptırımlarını atlatmak için Rusya'nın Mir kartlı ödeme sistemine katılmak için müzakerelere başladı.

Eylül ayının başında, Rus ve Hindistan Hükümetleri, Rusya'nın Mir ödeme sistemine dayalı kartların Hindistan'daki ATM'lerde ve POS cihazlarında kullanımının kabul edilmesi için bir anlaşmaya yaklaştı.

2022’nin Temmuz ayında ise Nijerya'nın Rusya Büyükelçisi Abdullahi Shehu, Nijerya ve Rusya'nın Afrika ülkesinde Mir kartlarını kullanma olasılığını tartıştıklarını açıkladı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön