Genel

RWE, Türkiye'de 500 milyon Euro'luk yatırım yapacak!

Japonya'da yaşanan nükleer santral felaketinin ardından Alman hükümeti tarafından kapatılmasına karar verilen 8 santralden ikisine sahip olan RWE, ülkesinde sıkıntılı günler yaşarken, Türkiye'de ilk yatırımına start veriyor

Denizli'de inşa edilecek Doğalgaz çevrim Santrali için temel atma törenini Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın da katılımıyla 13 Nisan'da gerçekleştirecek olan Alman enerji devi RWE, Turcas ile ortak imza attığı bu tesise 500 milyon Euro yatıracak.

Ekonomist olarak önceki hafta RWE'nin Almanya Essen'deki merkezine gazetecileri kapsayan bir bir inceleme gezisinde Ekonomist de vardı.

'Hukuki temel güçsüz'

Almanya hükümeti, bu kararı Japonya'da 8.9 büyüklüğündeki deprem sonrası Fukuşima nükleer enerji santrallerinden sızan radyasyon tehlikesi sonrası verdi. Elektrik ihtiyacının yüzde 22'sini nükleer santrallerden sağlayan Almanya'da bugün 17 nükleer santral bulunuyor. Nükleer santrallerden 8'i için kapatma kararı verildi.

Güvenlik gerekçesiyle kapatma kararı alman santraller içinde RVVE'nin de iki santrali bulunuyor. 1974 yılında faaliyete geçen ve 1400 megawat üretim gücüne sahip Biblis'teki bu iki nükleer santralin kapatılmasına itiraz eden RWE firması, hükümetin aldığı karara karşılık Kassel'deki Hessen Yüksek İdari Mahkemesi'ne başvurdu. RWE Kurumsal İletişim Grup Başkanı Volker Heck, hükümetin kararma karşı tepkili. Güvenlik önlemlerine karşı olmadıklarını fakat hükümetten net bir hukuki temel istediklerini aktaran Heck, 'Bizim santrallerimiz için Japonya'daki gibi bir tsunami tehlikesi yok. Hükümet kararlarını alırken dayandığı temel bize göre güçlü değil' diyor.

Peki ilk nükleer yatırımını Sinop'ta inşa etmek üzere Rusya ile anlaşan Türkiye'nin nükleerdeki ısrarcılığına nasıl bakıyorlar Nükleer enerji alanında 50 yıllık bir deneyimi olan RWE'nin Türkiye CEO'su Andreas Radmacher, net bir ifadeyle enerji yatırımlarına duygusal karar verilemeyeceğini söylüyor.

Nükleer enerjiyle ilgili yaşanan problemlere karşılık hükümetlerin doğruyu bulmaları gerektiğini ve bu yatırımın artı ve eksilerini çok iyi hesaplamaları gerektiğini aktaran Radmacher şöyle diyor:
'Türkiye'de bugün yaşananlar 13 yıl önceki Almanya'ya benziyor. Özelleştirmeleri serbestlemenin takip etmesi gerekiyor. Bundan sonrası için enerji alanındaki tüm uluslararası yatırımcıların beklentisi bu.'

TÜRKİYE'DE YENİ ORTAKLIKLARLA BÜYÜYECEK

Türkiye'nin 50 bin megawatlık bir kurulu gücü olmasına karşılık RVVE'nin 52 bin megawatlık bir gücü var. 113 yıl önce kurulan ve bugün 53 milyar Euro'luk bir yıllık gelire sahip olan RWE, Türkiye'ye ilk olarak Denizli Doğalgaz çevirim Santrali ile adım attı. Turcas'ın yüzde 30 ortaklığıyla Türkiye pazarına Denizli'den giren RWE, burada 3.5 milyon müşteriye ulaşmayı hedefliyor. 2012 yılında tamamlanacak santralin kurulu gücü 775 megawat olacak.
Ekonomist/Sibel ATİK