28 / 04 / 2024

Sabancı, 2 milyar dolar yatırımın yüzde 70'ini enerjiye ayrıldı!

Sabancı, 2 milyar dolar yatırımın yüzde 70'ini enerjiye ayrıldı!

Sabancı Holding, daha dengeli bir portföy oluşturmak için enerji sektörüne ağırlık verecek. Bu yıl yapacağı 2 milyar dolarlık yatırımın yüzde 70'ini enerjiye ayıran Sabancı, Bandırma'da İtalcementi grubuna ait rüzgar santralı lisansını satın aldı  



Sabancı Holding, daha dengeli bir portföy oluşturmak için enerji sektörüne ağırlık verecek. Bu yıl yapacağı 2 milyar dolarlık yatırımın yüzde 70'ini enerjiye ayıran Sabancı, Bandırma'da İtalcementi grubuna ait rüzgar santralı lisansını satın aldı. Holding, yakında Akenerji ile de satın alma görüşmelerine başlayacak. Sabancı bu yıl da 2 bin kişiye istihdam sağlayacak

Sabancı Holding'in 2011 hedefleriyle ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı ve CEO Zafer Kurtul, enerjiye odaklanacaklarını söyledi. Holding, sanayi grubunda bu yıl yüzde 16 büyüme hedefliyor. Güler Sabancı, geçen hafta çanakkale'de rüzgar santralı açtıklarını hatırlatarak 'Önümüzdeki günlerde Hacınınoğlu Santralı'nın açılışını yapacağız. 2010'dan başlayarak, bu yıl da gerçekleşecek yatırımlarımızla, liderliğe koşuyoruz' diye konuştu. Bu yıl Kahramanmaraş ve Adana'da da hidroelektrik santralı, Mersin'de de rüzgar santralının devreye alınacağını söyleyen Zafer Kurtul satın almalara da yeşil ışık yaktı. Kurtul, çek CEZ Grubu'nun Akenerji'deki hisseleriyle ilgili olarak 'Görüşmeler sürüyor, yakında resmi süreç başlayacak. İnceleyip karar vereceğiz. Bu hem CEZ hem de Akkök hisseleri için geçerli.' Sabancı, Fiba Holding'in patronu Hüsnü Özyeğin'le Bandırma'da İtalcementi Grubu'na ait rüzgar santralının lisansı için de yarışıyordu. Kurtul, bu lisansı aldıklarını ve yakında EPDK'ya başvuracaklarını söyledi.

FAALİYET KARI 4.4 MİLAR DOLAR

CEO Zafer Kurtul'un verdiği bilgiye göre 2010'da konsolide net satışlar yüzde 7 büyüyerek 20,6 milyar liraya ulaştı. Yapılan yatırımlar ise 1,1 milyar doları buldu. Bu yılki yatırım bükçesi 2010'a göre yüzde 83'lük artışla 2 milyar 61 milyon dolar. Holdingin, 8,2 milyar dolarla güçlü bir özkaynak yapısı var. Faaliyet karı ise yüzde 9 büyüdü ve 4,4 milyar oldu. Geçen 3 yılda 2.400 kişilik istihdam sağlandı ve 2011 yılında ise 2 bin civarında yeni istihdam hedefliyor.

TBMM'DE DAHA çOK KADIN GÖRMEK İSTİYORUZ

Toplantıyı özellikle Kadınlar Günü'nde yaptıklarını belirten Sabancı, kadın sorunlarının çözümü için daha çok çalışılması gerektiğini belirterek 'Önümüzde genel seçimler var. Öncelikle daha çok kadınımız aday olmalı ki daha çok kadını parlamentoda görebilelim. çevremizdeki kadınları daha çok teşvik etmemiz gerekiyor. Bunun için siyasi partilerimiz ve toplumun her kesiminde daha çok gayret göstermeliyiz' dedi. Sabancı, 'Kadınların çalışma hayatına katılımına son derece önem veriyoruz. Dünya Kadınlar Gününde kadınların toplumda hak ettiği yeri almasının çok önemli olduğuna inanıyoruz' dedi.

ÖNCE TEKNOSA SONRA ENERJİSA BORSADA

SABANCI Holding'in halka açık şirketlerinin İMKB'nin yüzde 12'sine denk geldiğini söyleyen Güler Sabancı, bu yıl halka açılma hazırlıklarına hız vereceklerini belirterek '2012'de Teknosa, 2013'te Avivasa ve 2014 yılında da Enerjisa'yı halka açacağız' dedi.

SABANCI AİLESİ HİSSE ALIYOR!

Sabancı Holding'in İMKB'deki hisse değerinden memnun olmadıklarını söyleyen CEO Kurtul, 'Sabancı Ailesi'nin sahibi olduğu Exsa şirketi hisse almaya başladı. şžu anda yüzde 5 civarında hisse alımına karar verildi. Borsadaki değerimiz gerçek fiyatın altında' dedi. Kurtul, Aksigorta'nın pazar payından yeteri kadar memnun olmadıklarını, bunu da büyütmeye çalıştıklarını söyledi.

PETROL BÜYÜMEYİ TEHDİT EDİYOR

ORTADOĞU ve Kuzey Afrika'da yaşanan gelişmeleri değerlendiren Sabancı, bu durumun dünya ekonomisini ciddi bir şekilde etkilediğini söyledi. Sabancı, 'Muhtemel bir arz krizinin petrol fiyatlarında şoklara yol açabileceği gözlemleniyor, bu belirsizlik huzursuzluk yaratıyor. Bu durum da normalleşmeyi yılbaşına göre daha da yavaşlatıyor. Gelişmiş Batı ekonomilerinde iyileşme, normalleşme yavaşlıyor. Ama bizim göstergelerimiz pozitif. Ama cari açık riski devam ediyor. Son gelişmeler bu riski artırıyor. İşsizlik rakamlarının da iyileştirilmesi gerekiyor' dedi.

Yabancı ortaklarda Türkiye kaygısı yok

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, yıllık paylaşım toplantısının ardından ekonomi yöneticileriyle öğle yemeğinde buluştu. Masada söz döndü, dolaştı Ergenekon iddiasıyla tutuklanan gazetecilere geldi.   Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'tutuklanan gazeteciler'le ilgili yorumuna atıfta bulunan Güler Hanım şu ifadeyi kullandı: 'Cumhurbaşkanımız pazar günü çok güzel bir açıklama yaptı. Kendisine bütün kalbimle katılıyorum. Kamuoyu vicdanı diye bir şey var, öte yandan da tabii, hukuk devletiyiz. Hakimlerin, savcıların görevleri var.'

ZAFER BEY DÜZENİNİ KURUYOR

Yemeğe ev sahipliği yapan bir diğer isim de Holding'in CEO'su Zafer Kurtul'du. Sabancı Holding'de ciddi bir yeniden yapılanma süreci yaşanıyor. Güler   Hanım, bu yeni süreci şu sözlerle özetliyor; Zafer Kurtul, Üst Yönetici (CEO) olarak kendi çalışma düzenini kurmak istiyor. Sigorta ve perakendeyi birleştirdik, aynı yönetim altına koyduk ve sigortayı Haluk Dinçer'e bağladık. Aslında çok dağılmıştık, bunu yeni bir toparlanma olarak görebilirsiniz.' Türkiye'ye verdikleri 'kıt notlar' nedeniyle adları Sıfırcı Hoca'lara çıkan reyting kuruluşlarına da gönderme yapan Güler Sabancı'nın sohbet esnasındaki en dikkat çeken açıklaması Moody's'le ilgiliydi: 'Önceki gün Türkiye'nin notuna ilişkin bir açıklama yaptılar. Cari açığa dikkat çektiler ve 'aşağı doğru bir not indirimi de gündeme gelebilir' dediler. Anlaması gerçekten güç bir açıklama... Bizim bütün yabancı ortaklarımız Türkiye'nin iyi gittiğini düşünüyor. Ortaklarda Türkiye'ye ilişkin bir kaygı yok.'

DÜNYA İçİN EN BÜYÜK TEHLİKE

Malum, seçim sathı mailine girdik... Seçim dahil, iç ve dış şoklar dahil, bu yıl için önümüzdeki en büyük riskin ne olduğunu sorduğumuz Güler Sabancı, bu soruyu yalnızca 2 kelime ile yanıtlıyor; 'petrol fiyatları!' Güler Hanım'a göre 'Petroldeki yüksek fiyatlar uzun süre buralarda kalırsa dünya için ciddi bir bir tehlike oluşturacak. Bu bizi olduğu kadar küresel büyümeyi de de etkileyecek... Yeni yeni toparlanmaya başlayan gelişmiş ekonomiler, ayağa kalkamadan bir darbe daha alacak.
Akşam / Mehmet Ali Ergün  


Geri Dön