27 / 04 / 2024

Sabancı Holding, çimentoya 1 milyar lira yatıracak!

Sabancı Holding, çimentoya 1 milyar lira yatıracak!

Sabancı Holding Çimento Grubu'nun Türkiye ve yurt dışında fabrika alma çalışmaları tamamlanmak üzere...Holding, çimentoda gözünü 1699 Karlofça Anlaşması öncesinde Osmanlı toprakları içinde kalan geniş bir alana dikti



Grubun yurtiçi ve yurtdışında çimento fabrikası alma niyetini ortaya koyan Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, "Baktığımız yerler Türkiye'yi çevreleyen coğrafyalar. Geniş anlamda Kuzey Afrika, Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlar. Bütün hedefimiz bu yıl içinde önemli bir satın almayı gerçekleştirebilmek. Türkiye'deki fırsatlara da bakıyoruz" diyor. Önceki akşam çimento sektöründeki durumun konuşulduğu yemekte Göçmen konuşmasına, dünyada çimento üretim kapasitesinin 1.6 milyar tonu Çin'de olmak üzere 3 milyar ton olduğunu, bu ka pasitenin 850 milyon tonunun 2003-2008 arasında yaratıldığını anlatarak başladı. Türkiye'de ise 2003-2008 arasında kapasite yüzde 50 artarak 64 milyon tona çıkmış. Göçmen'in bu rakamlara girmesinin nedeni daha sonra söyledikleriyle anlaşıldı. Göçmen, kriz öncesi yatırım yapan çimento devlerinin krizle birlikte kapasitelerinin düştüğünü bunun da EBITDA'nın (Vergi, faiz ve amortisman öncesi kar) 3-7 kat arasında borçluluk oranları olan şirketlerin ellerindeki varlıkların bir kısmını çıkartmasına neden olduğuna işaret etti.

YATIRIM İŞTAHI AÇILDI

İşte Sabancı'nın sektörde iştahının açılmasına yol açan da sektörün kriz sonrası durumu. Zira 4 büyük çimento devi ve ardından gelen 25-50 milyon ton kapasiteli ikinci gruptaki 7 şirketin çoğunun net borç/EBITDA'ları yüzde 3'ün üzerindeyken, Sabancı'nın iki çimento şirketinden Akçansa'da ise yüzde 1.5, Çimsa'da yüzde 0.7... Göçmen, "İki şirketimizin kârı 300-400 milyon TL arasında. Sektörde kârın üç katı kadar borçlanma imkanı olduğu dikkate alınırsa bizim 1-1.2 milyar liralık bir yatırımı yani satın almayı kendi bilançomuzda yaratacağımız borçla finanse edebiliriz"dedi.
Sabah/TARIK YILMAZ


Geri Dön