11 / 05 / 2024

Sabiha Gökçen Havalimanı'na 2. pist 2012'de yapılacak!

Sabiha Gökçen Havalimanı'na 2. pist 2012'de yapılacak!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'Alınan tedbirler, yapılan yatırımlarla Türk sivil havacılığı adeta küresel krizi ters köşeye yatırmıştır' dedi



Yıldırım, 'İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı"nın Hava Ulaşımındaki Artan Önemi' konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, havacılıktaki serbestleşme politikasına değinerek, şu anda havacılıkta Türkiye"de 46 havaalanının tam kapasiteyle kullanıldığını, bunun da yetmediğini, artan trafiğe karşı acil hangi tedbirlerin alınması gerektiği düşünülen bir noktaya gelindiğini ifade etti.

Göreve başladığında, Türkiye"de hava taşımacılığının 2000-2015 projeksiyonuna ilişkin kendisine getirilen raporda, 2015"te Türkiye"de hava taşımacılığının 55 milyon yolcuya ulaşacağı tahmininin yer aldığını anlatan Yıldırım, 'Buna bakınca raporu kenara bıraktım. çünkü hiç inandırıcı gelmedi. Böyle bir ülke için 2015"te 55 milyon yolcu, bu ülkeye hakarettir. Ve nitekim başlattığımız projeyle biz 2015 yılı tahminini 2005"te aştık. Bu sene 100 milyonun üzerine çıkacağız. Gidişat onu gösteriyor' dedi.

Bakan Yıldırım, 6 havaalanının yapımının devam ettiğini anımsatarak, toplam havaalanlarının kapasitesinin 2002"deki 49 milyon 500 binden şu anda 160 milyona ulaştığını belirtti.

Türkiye"nin aslında havacılıkta kayıp yıllarını telafi eden bir süreyi yaşadığını söyleyen Yıldırım, '2002"de sektörde 3,3 milyar lira katma değer üretilirken, 2010 yılında 18 milyar liraya yükselmiş bulunuyoruz. Doğrudan istihdam sayısı 49 binden 110 bine çıkmış. Alınan tedbirler, yapılan yatırımlarla Türk sivil havacılığı adeta küresel krizi ters köşeye yatırmıştır. 2009 verilerine baktığımızda dünyada küçülme yaşanırken, Türkiye"de sivil havacılık büyümeye devam etmiş' diye konuştu.

Türkiye"nin bugün itibariyle iç ve dış toplam yolcu sayısını dünyada en çok artıran 4. ülke, dış hat yolcu sayısını dünyada en çok artıran 3. ülke, 41 milyon iç hat yolcusuyla da 2009"da Avrupa"da İspanya ve İtalya"yı geride bırakarak en fazla artışı sağlayan ülke olduğunu ifade eden Yıldırım, artışın bu yıl da devam ettiğini, iç hat yolcu sayısının 46 milyon, dış hat yolcu sayısının 51 milyona ulaştığını söyledi.

-'2. PİST İNşžAATINA 2012"DE BAşžLANMASI PLANLANIYOR'-

Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri Aşž (HEAşž) Genel Müdürü Volkan Tiryakiler de 1997 ile 2002 arasında ortaya çıkan ülkesel ve küresel darboğazlara ve bunun sektörde yarattığı çöküntüye rağmen, İstanbul"da son 15 yılda uçuş trafiğinin yüzde 11 oranında ortalama artışla seyrettiğini bildirdi.

Dünya sivil hava trafiğinde yıllık ortalama yüzde 5 artış öngörüsü senaryosunun İstanbul"a yansıtılması durumunda bu yıl 388 bin olan kentin uçuş trafiğinin, 2024"de 770 bin olarak gerçekleşeceğini belirten Tiryakiler, 2028 yılı için beklenen trafiğin ise 1 milyon olduğunu kaydetti.

Tiryakiler, bu yılki uçuş trafiğinin, 100 bininin Sabiha Gökçen Havalimanı tarafından karşılandığını, bu havalimanının bundan sonraki artan potansiyele yanıt vermekte Atatürk Havalimanı"na önemli katkıda bulunacağını belirtti. Tiryakiler, 2015 yılına kadar Atatürk Havalimanı"ndaki koşullarda değişiklik olmaması halinde kentin hava trafiğinin her iki havalimanı tarafından karşılanmasının mümkün olmadığına dikkati çekti.

Sabiha Gökçen"de yapılacak ikinci pistin ihtiyacın karşılanmasında önemli rol oynayacağının altını çizen Tiryakiler, halen fizibilite çalışmaları süren pistin inşaatına en geç 2012 yılında başlanmasının planlandığını kaydetti.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İkinci pist Yap-işlet-devretle yapılacak yolcu kapasitesi 40 milyona çıkacak

Ankara"daki Savunma Sanayii İstişare toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın Sabiha Gökçen Havalimanı"na inşa edilecek ikinci pist için Yap-İşlet-Devret (YİD) modeline yeşil ışık yakmasıyla havalimanı özelleştirmesinde yeni bir dönem başladı.

İlk imza Sabiha Gökçen Havalimanı otoritesi HEAşž ile ARUP şirketi arasında atıldı. Sabiha Gökçen"in kapasitesi yıllık 40 milyon yolcuya çıkartılacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, œTürkiye"de havacılık son 8 yılda 5 kat büyüdü. Yılda 100 milyon yolcunun uçtuğu, 18 milyar liralık katma değer oluşturan, 110 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan bir sektör haline geldi. Hedef 2023"te 375 milyon yolcu, 750 uçaklık bir filo dedi. Mevcut kapasite artışlarıyla İstanbul"da Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları"nın önümüzdeki yıllarda yetersiz kalacağına dikkat çeken Bakan Yıldırım œBu iki havalimanımızı işleten şirketlerimiz gündeme gelen 3. havalimanı için endişelenmesin. 2023"te sadece İstanbul"dan uçan yolcu sayısı 150 milyonu aşacak. 3. havalimanı hem Atatürk hem de Sabiha Gökçen"e katkı sağlayacak dedi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise, Sabiha Gökçen Havalimanı"nın açıldıktan sonra 2001"de 56 trilyon lira zarar ettiğine dikkat çekerek œSabiha Gökçen bugün yılda 11.5 milyon yolcuya hizmet veren bir havalimanı haline geldi. Yeni pist ile kapasite daha da artırılacak dedi.

Sabiha Gökçen Havalimanı"nın yıllık kapasitesini 25"ten 40 milyon yolcuya çıkartacak yeni pist, mevcut pistin 1100 metre yanına aynı doğrultuda yapılacak. İnşaatı 2 yıl sürecek. 3500 metre uzunluğunda, 60 metre enindeki pist Airbus A380 gibi büyük uçakların tam yüklü kalkış ve inişine uygun olacak. Yeni pistin 1.3 milyar dolara mal olması planlanıyor.
Hürriyet/Tolga ÖZBEK


Geri Dön