22 / 12 / 2024

Sadi Vural Japonya'da teknoloji şirketi kuran tek Türk oldu!

Sadi Vural Japonya'da teknoloji şirketi kuran tek Türk oldu!

Eğitim için 14 yıl önce Japonya'ya giden Sadi Vural, ülkenin ilk yüz tanıma teknoloji şirketini kurdu. Vural'ın geliştirdiği sistem Japonya'da TV'lerden hastanelere, havalimanlarından emniyet birimlerine kadar birçok kurum tarafından kullanılıyor



Gurbetçilerin genelde döner restoranı işlettiği Japonya'da teknoloji şirketi kuran tek Türk olan Sadi Vural, yüz tanıma teknolojisi geliştiren şirketiyle ülkede önemli bir pazar payına ulaştı. Teknojisiyle ünlü Japonlar, daha önce ithal ettiği yüz tanıma teknolojisini Çorumlu Sadi Vural'ın şirketinden almaya başladı. Sadi Vural Osaka Üniversitesi'nde yüz tanıma teknolojisi ile ilgili Yardımcı Doçent olarak ders de veriyor. 1997'de yüksek lisans eğitimi için Kyoto'ya giden Sadi Vural, 1 yıllık eğitim bursunun bir bölümünü çeşitli kurum ve derneklerden aldı. İstanbul Üniversitesi Elektronik Bölümü mezunu olan adi Vural o dönem yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Belediye ve derneklerden aldığım bursla Japonya'da 1 yıllık eğitim giderimi karşıladım. Ancak orada hiç boş durmadım. Önce McDonals'da sonra da bir markette saşimi hazırladım. Japonlar'ın mükemmeliyetçi tarafını balıkları keserken öğrendim."

NHK TV'YE VİDEO ÇÖZÜMÜ
Daha sonra yarı zamanlı bir gazetenin bilgi-işlem servisinde çalışan Sadi Vural, 2007'de kendi şirketi Ayonix'i kuruyor. Bu şirketin ülkedeki tek yüz tanıma teknolojisi geliştiren kurum olduğunu ifade eden Vural, "Japonlar yazılım konusunda çok işi değil. Bu nedenle bu işi yabancıların daha iyi yaptığını düşünüyorlar. Yüz tanıma teknolojilerini de genelde yurtdışından satın alıyorlar. Biz ilk büyük işimizi Japon medya devi NHK ile yaptık. 1 saatlik videolardaki kişileri yüz tanıma yazılımı ile 10 dakikada tanımalarını sağladık. Azerbeycan'da sokaklarda bizim yüz tanıma yazılımımız kullanılıyor" diye konuştu.

Japonlar gülüyorsa iş tehlikede demektir
Japon iş insanlarıyla görüşürken belli kuralları bilmenin önemli olduğunu belirten Vural işi, Türk işadamlarına tavsiyeleri ise şunlar: "Japonlar zor durumdayken ve sıkıştırıldıkları zaman güler, genelde 'hayır' demeyi sevmedikleri için bunu vücut dilleri ile dışa vururlar. Japonlar'ı güldükleri için işi bitirdiklerini sananlar yanılır."

Nükleer tehlike panik yaşatıyor
"Sadece deprem ve tusunami olsa Japonlar kolayca toparlardı. Ancak nükleer tehlike yüzünden herkes marketlerden su ve pirinç alıp stokladı" diyen Sadi Vural, "Hükümetin başlarda 30 kilometrelik koridor açıklaması Japonlar'ın paniklemesine neden oldu. Toparlanma 15 yılı bulabilir" dedi.

Uzakdoğu'ya yüz tanıma teknolojisini öğretiyor
Osaka Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olarak görev yapan Vural, öğrencilere yüz tanıma teknolojisini öğretiyor. Japonya'da hastanelere sorun çıkaran insanların daha kapıdayken tanınmasını sağlayan sistemi kurduklarını kaydeden Vural, "Osaka Belediyesi tarafından en iyi teknoloji şirketi seçilen ilk yabancı olduk. Daha sonra da en iyi teknoloji çözümü ödülü de aldık" dedi. Evli ve 1.5 yaşında kız çocuğu babası olan Vural, Türkiye'de de iş yapmayı düşünüyor. Vural, "Artıkbilgi birikimimi Türkiye'ye de taşımayı arzu ediyorum. Bunun için şirketlerle ve üniversitelerle görüşmeler yapıyorum. Türkiye'den dünyaya ulaşmak daha kolay. Küresel bir şirket olmak için doğru bir noktadayız. Ancak Türkiye'yi küresel marka haline getirecek 1 şirket bile yok. Bu çok düşündürücü. Küresel çapta teknoloji şirketlerinden biri mutlaka Türkiye'den çıkmalı" diye konuştu.
Sabah


Geri Dön