29 / 04 / 2024

Sadık Özdemir: Tercihler kentin merkezi olmalı

Sadık Özdemir: Tercihler kentin merkezi olmalı

Mimart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Sadık Özdemir İstanbul’daki kentsel dönüşüm sorununun ilk maddesi olarak yeni uydu kentlerin yaratılmasını gösterdi



İstanbul’daki kentsel dönüşüm sorununun ilk maddesi olarak yeni uydu kentlerin yaratılmasını gösteren Mimart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Sadık Özdemir, bu uydu kentleri doğal güzellikleri tahrip eden ve ulaşım giderlerine gereğinden daha fazla maliyet alan bir yapı olarak değerlendiriyor.
Kent merkezinden uzakta kurulan bu bölgelere alt yapı ve ulaşım ağları yapmak yerine mevcut yerleşkelerdeki konutların rehabilite edilmesini tavsiyeden Özdemir, “Kentlerdeki merkezi alanları tarihi dokuyu ve şehircilik prensiplerine uygun olarak yeniden geliştirmek hem daha az maliyetle konut ihtiyacına cevap vermek, hem de günümüzün en büyük problemlerinden biri olan ‘ulaşım’ı kolaylaştırmak demektir. Bu sayede yeşil alanlar korunacak, mevcut alt yapı ve ulaşım ağları da elden geçirilecek ve yenilenecektir” diye konuşuyor.
Bugünün insanının önem verdiği bir başka unsur olan sosyal alanların şehir merkezlerine yakın ve uygun arsalarda geliştirilebileceğine parmak basan Özdemir, “Kent merkezinde olmasa bile kente yakın noktalardaki lokasyonlar için yapılan planlama ile konut alanlarını daha verimli, insana yakışır bir şekilde kullanmak mümkün olacaktır” diyor.
Bu tür çalışmaların yerine getirilebilmesi için mutlaka yeni imar düzenlemelerinin ilgili makamlarca gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Özdemir, tarihi bölgelerdeki mirasa sahip çıkılması gerektiğinin altını çiziyor. Özdemir, “Yeni yerleşim bölgelerinin imara açılmaması, şehir merkezlerinde mevcut yerleşkelerin tarihi dokuya uygun olarak geliştirilmesi yasalarla sağlanırsa İstanbul ve Bursa gibi tarihi şehir merkezlerinde bu çalışmayı yapabilirsek, tarihi mirası arka sokaklarda çürümekten kurtarırız” diyor.
Metropollerde sosyal donatı alanlarının eksik olduğunu belirten Özdemir, “Bunları arttırarak insanların sosyo kültürel yapılarını geliştirebiliriz. Parklar, yeşil alanlar, sosyal tesisler kentsel dönüşüm projesi kapsamında önem kazanmalı. Ticaret, kültür ve eğitim alanlarının kent merkezi ile bağlantısı var ama bu bölgelerinde yapı stoku çok kalitesiz” diyor.
Can alıcı noktanın tamda burası olduğunu ifade eden Özdemir, “Bu yerleşimlerin iş merkezi potansiyelleri yüksek ama konut stoku çok düşük. Söz konusu planlama ile bu yerleşimlerin konut potansiyelleri arttırabilir. Böylece ticari, kültürel, sosyo-ekonomik alışveriş daha az maliyetlerle, yeşil çeper çevreyi bozmadan, niteliksiz alanları her yönde geliştirerek sağlanabilir” diyerek sözlerini bitiriyor.
Sadık Özdemir’in dönüşüm reçetesi:
1- Uydu kent kurulması yerine kent merkezleri tercih edilmeli,
2- Devlet gereken düzenlemeleri gerçekleştirmeli,
3- Kent merkezlerindeki tarihi doku iyi planlanmalı ve kullanılmalı


Geri Dön