04 / 11 / 2024

Safranbolu Tarihi Bağlar Hamamı'na görkemli açılış!

Safranbolu Tarihi Bağlar Hamamı'na görkemli açılış!

Karabük' ün Safranbolu Belediyesi tarafından geçtiğimiz aylarda restorasyon çalışmalarına başlanılan ve çok kısa bir sürede tamamlanan Tarihi Bağlar Hamamı' nın açılışı görkemli bir törenle yapıldı...





Karabük Safranbolu Belediyesi tarafından geçtiğimiz aylarda restorasyon çalışmalarına başlanılan ve çok kısa bir sürede tamamlanan Tarihi Bağlar Hamamı görkemli bir törenle açıldı.


Yapılan açılış törenine; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, AK Parti İl Başkanı Ömer Ayar, İlçe Başkanı Ahmet Güneş ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Törende konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, “Belediyemiz Mülkiyetinde olan ve 1800’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen hamam 1920’lü yıllarda kullanılmaya son verildikten sonra uzun yıllar bu bölgede çok farklı amaçlarda kullanılmış ahır ve samanlık olmuş, buradan alınan taşlar sökülerek farklı duvarlarda taş duvar olmuş. Safranbolu Belediyesi olarak bu hamamı unutmadık, 2010 yılındaki festivalimizde yan tema olan Safranbolu Hamamlarını inceledik ve bu konuyu gündemimize aldık bu hamamın projesini hazırladık ve restorasyonunu yapmak üzerede projeyi koruma kuruluna sunduk. 2010 yılından bu yana süren bürokratik işler sonucunda 2013 Haziran ayı içersinde tamamlanarak ihaleye hazır hale getirildi. Hazırlamış oluğumuz proje öncelikle tarihi kentler birliği tarafından 2012 yılı en iyi projelerden biri olarak seçilmiş ve ödüle değer görülmüştür. Bu tarihi Bağlar hamamın açılısında emeği gecen herkese teşekkür ediyor ve Bağlar Mahallesi sakinlerimiz hayırlı olmasını diliyorum“ dedi.


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin ise, “Burası çok küçük çaplı bir hamam, ‘acaba böyle bir hamamın açılışı için böyle bir törene ihtiyaç var mıydı? Neden böylesine geniş katılımlı tören düzenlendi?’ Bu soruya verilecek cevap şudur; Burada çok küçük çaplı restore edilmiş bir hamamın açılışını yapmıyoruz, ona sahip çıkmıyoruz sadece tarihe kültüre sahip çıkıyoruz. Bu bir simgedir ve bunun şahsında ecdadımızdan bize kalmış olan ne kadar vakıf eseri varsa bu eser aslında onları da simgeliyor. Bizim medeniyetimiz bir vakıf medeniyetidir. Koskoca Osmanlı coğrafyasını dolaşın, eğer hala ayakta kalabilmişse, o dönemden kalma birçok eseri bu coğrafya içerisinde görebilirsiniz. Tabi bizim ülkemizde de gerek Selçuklu döneminde, gerek beylikler döneminde, Osmanlı döneminde çokça vakıf kurulmuş” dedi.


“TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ ÇOK GÜÇLÜ BİR DEVLETTİR”


Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kayıklarına göre 41 bin 750 vakıf olduğunu da söyleyerek, “ Bu vakıfların Türkiye’nin her yerinde camiler yaptığını, hanlar, hamamlar yaptığın, imaret hane yaptığını, medreseler yaptığın tespit edersiniz, kervan saraylar inşa ettiğini tespit edersiniz. Ben 2002-2007 yılları arası Spordan Sorumlu Bakanlığın yanı sıra aynı zamanda vakıflardan da sorumluydum. Bizim bu tarihi kentlerimizden birisi de Safranbolu’dur. Şuana kadar Safranbolu’da 26 vakıf eseri restore edilmiştir. Şimdi Ulu Camii de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmalarına alındı. Sadece Karabük’te eski cinsinden söylüyorum 1 trilyon 600 milyon liralık burada restorasyon ve onarım çalışmaları yapılmıştır. Türkiye genelinde bu 2.5 katrilyonu aşar. Sadece bir misal vermek isterim. 1993 ile 2002 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde Türkiye’de Vakıflar Genel Müdürlüğü sadece 46 vakıf eserini onarabilmiş. Ancak biz aynı süre içerisinde 4 bin vakıf eserini onardık. Bundan da şeref duyuyoruz, gurur duyuyoruz. Biz geçmişin mirası üzerine geleceğimizi inşa etmeyi tercih etmiş olan bir anlayışa sahibiz. Kökü mazide olan ati idealini yaşatmakla sorumlu olduğumuza inanıyoruz. Bunu böylesine bir tarihi hamamın açılışı vesilesiyle sizlerle paylaşma ihtiyacını hissettim. Çok şükür son yıllarda hükümetimiz, devletimiz ve ilgili kuruluşlar, sadece Türkiye içerisindeki bu serlerine sahip çıkmıyor. Kırım’dan Macaristan’a, Balkanlara, Saray Bosna’ya, Yemen’e kadar, Osmanlı’dan ayakta ne kadar tarihi eser var, bunun envanter çalışmasın yaptık. Şimdi bu eserler bir bir onarılıyor. Safranbolu’da bir hamamın restorasyonunu gerçekleştirdik. Belediye başkanımıza teşekkür ediyorum tarihi eserlerimize, kültürümüze sahip çıkıyor. Şu günlerde Saray Bosna’da İsa Bey Hamamı da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafında restore ediliyor. Yani Necdet Bey Safranbolu’da bir hamamı restore etti açılışını yapacağız, Türkiye Cumhuriyeti Devlet ve hükümeti de Saray Bosna’da Osmanlı’dan kalan İsa Bey Hamını restore ediyor, çalışmalar devam ediyor. Makedonya’da Manastır’da Haydar Kadı Camii şuanda restore ediliyor. Sadece Safranbolu’daki camileri, Türkiye’nin muhtelif yerlerindeki tarihi eserleri restore etmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti çok güçlü bir devlettir. Bu devlet yetkisini kullanan AK Parti iktidarı da bu anlayışla vakıf eserlerine sahip çıkıyor. Bende o hükümetlerde Vakıflardan Sorumlu Devlet Bakanlığı Başbakan Yardımcılığı yapmıştım, bunun öneminin ne anlama geldiğini yaşayıp öğrenmiş bir kardeşinizim. O nedenle Necdet bey’i geçmişimize tarihimize sahip çıktıkları için bir kez daha tebrik ediyorum” dedi.



Milliyet


Geri Dön