29 / 04 / 2024

Safranbolu'da Restorasyon Çağı sürüyor!

Safranbolu'da Restorasyon Çağı sürüyor!

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi' nde bulunan Karabük' ün Safranbolu ilçesinde, 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyılın başında yapılmış 17 konak restore edil di...



Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, Osmanlı döneminden kalan han, hamam, cami, çeşme ve köprülerin yanında, genellikle üç katlı, 6-8 odalı, ihtiyaçlara uygun tasarlanmış, estetik biçimde şekillendirilmiş geleneksel konakları korumaya yönelik restorasyon çalışmaları kapsamında 17 konağın yeniden ayağa kaldırıldığını söyledi. 


İlçede 2 bin konak bulunduğunu ve bunlardan 800'ünün koruma altında olduğunu anlatan Aksoy, "Bu konakların yüzde 60'ı daha önce restore edilmişti. Yüzlerce yıllık bir süreçte oluşan Türk kent kültürünün günümüzde yaşamaya devam eden en önemli yapı taşlarından olan bu eserlerimizi geleceğe aktarmak, bizim en önemli görevimiz. Bu bilinçle çalışıyoruz. 17 konağımızın daha restorasyonu tamamlandı. Son rötuşları yapılıyor" dedi. 


Koruma amaçlı restorasyonların devam ettiğini vurgulayan Aksoy, "Projesi hazırlanan 6 tarihi konak daha restore edilecek. Ödenek konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Tamamlandığında 23 konağımız daha restore edilmiş olacak" diye konuştu. 


Dünya


Geri Dön