11 / 01 / 2025

Sağ iken mirastan feragat!

Sağ iken mirastan feragat!

Miras bırakan çeşitli nedenlerle sağ iken kendi malı üzerinde değişik tasarruflarda bulunabiliyor. Peki, sağ iken mirastan feragat edilir mi? Sağ iken mirastan feragat nasıl yapılır?



Sağ iken mirastan feragat!


Miras bırakan,  ölümünden sonra mirasçıları arasında herhangi bir anlaşmazlık olmasını engellemek, bazen çeşitli sebeplerle kazandığı mala daha fazla katkısının olduğunu düşündüğü bir çocuğuna fazla hak vermek, mallarının aile dışına çıkmasını engellemek nedenleriyle çeşitli işlemler yapabiliyor.  Bu işlemlerin bir kısmı dolaylı satışlarla gerçekleşmekte, gerçekte bağış amacı güden devirler satış gibi gösterilmekte ve çeşitli muvazaalı, danışıklı yollara başvurulması gerekiyor. Bu durumlarda mirasçılar arasında dava konusu yapılıyor; bu durum, mal paylaşımından daha çok sorunlara yol açıyor.


Medeni Kanunun 528. Maddesine göre, “Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabiliyor. Feragat eden, mirasçılık sıfatını kaybediyor.


Yasaya göre miras bırakanın sağlığında mirasçılardan biri veya birkaçı ile mirastan feragat sözleşmesi yapılabiliyor.  Miras bırakan ile feragat sözleşmesi yapılması durumunda, bu sözleşmenin tarafı olan mirasçı; miras bırakanın ölümü ile herhangi bir hak talep edemiyor.  Kalan miras o yokmuş gibi diğer mirasçılar arasında yasal oranlar çerçevesinde paylaştırılıyor.


Mirastan feragat sözleşmesi karşılığında bir mal veya para alınmışsa; bu feragat sözleşmesi bu hakkı alan mirasçının alt soyunu, yani çocuklarını ve onların çocukların da bağlıyor. Uygulamada mirastan feragat sözleşmeleri genelde bir karşılık karşılığında yapılıyor.


Mirasçı ileride doğacak hakkını peşin olarak almakta ve miras bırakanın ölümünden sonra kalan miktar ne olursa olsun denkleştirme talebinde de bazı istisnalar hariç bulunamıyor. Mirasçının, feragat sözleşmesi karşılığında aldığı bedel, yasal saklı payından düşük dahi olsa bunu talep etmesi mümkün olmuyor.

İlgili Kanun Maddesi;


II. Mirastan feragat sözleşmesi


1. Kapsamı

MADDE 528.-Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabilir.Feragat eden, mirasçılık sıfatını kaybeder.


Bir karşılık sağlanarak mirastan feragat, sözleşmede aksi öngörülmedikçe feragat edenin altsoyu için de sonuç doğurur.


2. Hükümden düşmesi

MADDE 529.-Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmış olup bu kişinin herhangi bir sebeple mirasçı olamaması hâlinde, feragat hükümden düşer.


Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmamışsa, en yakın ortak kökün altsoyu lehine yapılmış sayılır ve bunların herhangi bir sebeple mirasçı olamaması hâlinde, feragat yine hükümden düşer.


Mirastan feragat..

Miras, sadece mirasçıdan kalan malları değil, aynı zamanda borçları da kapsıyor. Bu nedenle mirastan feragat söz konusu ise, bu feragatin karşılıklı olup olmamasına göre durum değişebiliyor.  Mirasın açılması anında mirasçının kalan malları, borçları karşılayamıyorsa ve borçlar mirasçılar tarafından da ödenmiyorsa, feragat eden ve mirasçıları, alacaklılara karşı feragat için ölümünden önceki beş yıl içinde miras bırakandan almış oldukları karşılıktan, mirasın açılması anındaki zenginleşmeleri tutarında sorumlu oluyorlar.  Eğer feragat karşılıksız olarak yapılmışsa feragat eden mirasçının böyle bir sorumluluğu bulunmuyor. 


Baba anne sağ iken miras paylaşımı nasıl olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön